Google Chrome

Google har tenkt smart. Som vanlig.

Mye smart tenkning bak Googles nye nettelser.
Mye smart tenkning bak Googles nye nettelser. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spekulasjonene har vært der i lang tid; om Googles planer var å lansere en egen nettleser. I dag er de bekreftet - Google Chrome er Googles nye hjertebarn.

Nettleseren lanseres som betaversjon senere i dag; i første omgang kun for Windows, men også Mac og Linux-versjonene kommer i nær fremtid.

Chrome er et åpent kildekodeprosjekt basert både på WebKit (Apple) og Mozilla. Det betyr at alle kan laste ned og modifisere kildekoden, og dermed bruke Googles kode for å utvikle nye funksjoner, eller helt nye nettlesere.

Bildene har sitt opphav i en video som ble lagt ut litt for tidlig og har derfor noe dårlig kvalitet.

Google Chrome


I følge Google selv, har litt av bakgrunnen for dette skrittet vært at dagens nettlesere ikke egentlig er laget for de mange tunge webapplikasjonene vi bruker. Nettleseren er ikke lenger kun begrenset til å lese nyheter - vi chatter, søker, bruker e-post, handler, samarbeider med andre og mer til. Derfor er det enkelte grunnleggende svakheter Google nå vil ha til livs.

>> Les også: Last ned nye Internet Explorer

Hver fane som egen prosess

For det første kjører Google Chrome hver fane som en egen prosess. Det betyr at dersom fanen (i motsetning til nettleseren) kan drepes dersom den henger seg opp, slik at verdifulle data i andre faner ikke går tapt. I tillegg gir det bedre minnehåndtering - lukkes en fane, elimineres den fra minnet. Du har sikkert vært nødt til å starte Firefox på ny et par ganger fordi den med tiden begynner å oppta uforholdsmessig mye minne og prosessorkraft på maskinen.

Google Chrome


Det er heller ikke vanskelig å se at Google er inspirert av Opera. Fanene er plassert over adressefeltet, og startsiden ligner i stor grad på Operas "speed dial"-side, men populeres med dine mest besøkte nettsider, dine siste favoritter, en håndfull søkefelt og dine siste lukkede faner.

Nettleseren blir også i større grad integrert med operativsystemet. Du kan for eksempel ha Gmail åpen og velge å legge til en snarvei på skrivebordet, der nettapplikasjonen kan åpnes uten adressefelt. Du kan også koble en fane av resten av nettleseren, slik at den blir liggende "utenfor". Det samme gjelder eventuelle videoklipp og lydklipp du spiller av.

Google Chrome


En annen nyhet er den såkalte Omnibox (adresselinjen), som foruten å vise adresser du har besøkt tidligere også byr på populære sider du ikke har besøkt relatert til det du skriver i adressefeltet. Søker du på diverse steder på nettet, blir disse automatisk lagt til som søkemuligheter i feltet øverst til høyre, og du kan lett aksessere dem ved hjelp av en autofullfør-funksjon.

>> Les også: 10 kjappe Firefox-triks

Chrome støtter selvsagt såkalte plugins, og har også innebygd oppgavebehandling, der du kan overvåke hvilke faner og plugins som opptar ressurser. Herfra kan de enkelt lukkes.

PorPrivat modus

Nettleseren får også støtte for såkalt incognito-mode. Ved å starte en fane i denne modusen, vil alt som skjer i denne fanen holdes utenfor loggene.

Google Chrome


Sikkerheten er også god med tanke på phishing, der nettleseren kontinuerlig oppdateres fra sentralt hold med nettsider som er usikre eller meldt inn som skumle. Plugins kan også kjøres med lave rettigheter slik at de ikke har muligheten til for eksempel å aksessere filer på harddisken din.

Litt teknisk til slutt: Ytelsen på JavaScript er også forbedret i forhold til eksisterende nettlesere ved å bruke en ny JavaScript Virtual Machine (kodenavn V8), som blant annet innebærer implementasjonen av hidden class translations. Med dette kan Google også oversette javascript til maskinkode som gjør at de slipper å tolke koden, og også søppeltømmingen er gjort presis i stedet for konservativ. Dermed vil ytelsen forbedres drastisk.

Google har også laget en tegneseriepresentasjon av sin nye nettleser, som du finner på http://www.google.com/googlebooks/chrome/.

OPPDATERT: Vi har nå testet Google Chrome: Du finner den her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer