Google Kalender - ti kjekke triks

Lærer du deg disse, blir Google Calendar enda litt bedre.

LEKKERT: Ved å laste ned Helvetical får du et rent og pent design på Google Calendar. Se tips nummer 8 for nedlastingslenke.
LEKKERT: Ved å laste ned Helvetical får du et rent og pent design på Google Calendar. Se tips nummer 8 for nedlastingslenke. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste årene har Google blitt langt mer enn et søkefelt.

Deres e-posttjeneste, Gmail, er i følge ComScore verdens tredje mest besøkte etter Yahoo! Mail (#1) og Windows Live Hotmail (#2), de tilbyr en komplett kontorpakke via Docs and Spreadsheets, en svært god RSS-leser i Google Reader (spesielt hvis du bruker Feedly) og også deres kalendertjeneste, Google Calendar, er blant de mest populære kalenderløsningene på nettet.

Google Calendar, eller Google Kalender som den heter dersom du bruker den norske versjonen av Google, har blitt populær fordi den er enkel å bruke, fordi den kan brukes fra et bredt spekter av enheter og støtter synkronisering mot andre kalendere, import og eksport, abonnement og mer til. I tillegg er den lett å bruke.

I denne artikkelen skal vi se på noen triks som gir deg enda mer fra Google Kalender.

Les også: Nytt og nyttig i Gmail

1. Bruk Quick Add

Du reagerer kanskje på bruken av det engelske uttrykket quick add rett etter "Google Kalender", men faktum er at Googles kalendertjeneste fortsatt er bedre dersom du velger å bruke den på engelsk. Dette kan du endre på under innstillinger-fanen.

Google Kalender - ti kjekke triks


Når du skal legge inn en ny avtale, trenger du ikke å navigere deg frem til aktuell dag og tidspunkt. Via quick add (i vestre marg) kan du skrive inn avtalen på norsk (men med engelsk tidspunkt) som i eksempelet til høyre, hvorpå den dukker opp på rett plass i kalenderen.

2. Del og abonnér på kalendere

I vår husstand har nå både min kone og jeg hver våre personlige kalendre som vi deler med hverande. Da er det lett å sjekke om vi har noen avtaler på lørdag. I tillegg bruker vi Google Kalender i redaksjonen der vi deler en kalender vi bruker som ukeplan.

Google Kalender - ti kjekke triks


Du kan dele en kalender med andre ved å trykke slik bildet til høyre viser. Da kommer du til en side der du kan angi en e-postadresse du vil dele kalenderen med, og i et nedtrekksfelt angir du om vedkommende bare får lese, får lov til å legge inn avtaler, eller om vedkommende også får lov til å dele kalenderen videre.

Det finnes også en del offentlige kalendre du kan abonnere på. Google har selv et rikt utvalg (under settings=>calendars=>import calendar), for eksempel helligdager i en rekke land, eller sportskalendere der du kan abonnere på kalenderen til favorittlaget ditt:

Google Kalender - ti kjekke triks


Andre steder det går an å lete er iCalShare, iCalExchange eller lignende.

3. Bruk uten nettilgang

Sammen med Google Gears har det den senere tiden vært mulig å få tilgang til kalenderen også når du ikke har nettilgang. Du kan riktignok ikke legge inn nye avtaler, men det kan uansett være greit å ha en oversikt over avtaleboken når du er på farten og ikke har muligheter til å komme deg på nett.

Dette aktiverer du ved å velge offline på menyen på toppen. Dette tar det gjennom en installeringsprosedyre av Google Gears, og når du er ferdig, lastes det ned en lokal kopi på harddisken din. Hvis du så befinner deg uten nettilgang, velger du bare frakoblet modus i nettleseren (fungerer både med IE, Firefox, Safari og Chrome) og taster inn google.com/calendar i adressefeltet.

4. Synkronisér med Outlook

Mange er tvunget til å bruke kalenderen i Outlook på grunn av jobben, og det kan bli litt slitsomt å bytte frem og tilbake mellom to ulike kalendere. Google Calendar Sync er din venn - denne gjør at primærkalenderen i Outlook og primærkalenderen i Google Kalender alltid vil inneholde det samme så lenge programmet kjører i bakgrunnen.

Har du iPhone og vil synke kalenderen mot den innebygde kalenderapplikasjonen på iPhone, har vi dekket dette her: Synkronisér iPhone-kalender med Google Kalender.

5. Labs-funksjoner

I likhet med Gmail, har også Google Kalender en såkalt labs-seksjon, der du får tilgang til spesielle funksjoner som er under utvikling. Du finner dem bak det lille grønne reagensglasset, der du på hver og en kan velge enable dersom du synes den ser spennende ut.

Google Kalender - ti kjekke triks


Eksempler er muligheten for å dele dokumenter fra docs and spreadsheets i en møteinvitasjon, visning av neste avtale med litt store bokstaver, eget bakgrunnsbilde, svakere farge på gjentakende avtaler etc.

6. Lær deg hurtigtastene

Du kan bli kjappere hvis du kan hurtigtastene. Det er liten vits å ramse dem opp her, siden du får dem frem i Google Kalender ved å taste spørsmålstegn, men det finnes hurtigtaster for hoppe mellom dager, legge inn avtale, søke etc.

Her er hurtigtastene i Windows

7. Bli varslet på SMS

Når en avtale nærmer seg, kan du bli varslet i nettleseren, men det er ikke alltid du befinner deg der, og da er det brilant at Google Kalender varsler deg også pr SMS. Dette kan du sette opp under innstillinger=>mobil. Første gang du gjør det, får du en bekreftelseskode på SMS som du putter inn i skjemaet, og deretter kan du legge inn varsling på det som er ekstra viktig.

8. Firefox-utvidelse: Better GCal

Tidligere Lifehacker-redaktør Gina Trapani har satt sammen en håndfull Firefox-utvidelser som forbedrer opplevelsen av Google Kalender. Blant annet kan du få fargelagt helgen med en annen farge, vise ukenumre, utnytte plassen bedre, "wrappe" lange avtaletitler over flere linjer etc.

Last ned herfra: Better GCal

Ja, faktisk - hvis du vil gjøre Google Kalender litt stiligere, bør du også sjekke ut denne varianten: Helvetical

Google Kalender - ti kjekke triks


9. De neste to ukene

På toppen av kalendere finner du flipper for å se dagen i dag, gjeldende uke, gjeldende måned eller de neste tre dagene. Sistnevnte flipp kan du endre som du vil via settings-menyen, under custom view.

Det kjekke med å bruke f.eks. de neste 2 ukene (eller 3 eller 4, alt ettersom hva du liker best) i forhold til månedsvisning, er at du får større plass, og at du ser litt frem i tid selv om det er den siste dagen i måneden.

10. Kjør som egen applikasjon

Liker du å ha kalenderen som en egen applikasjon i stedet for en fane i nettleseren? Du kan lett lage en applikasjon både i Firefox, Chrome og Safari.

I Firefox må du laste ned Mozilla Prism, i Chrome gjør du det fra menyvalget create application shortcuts og bruker du Safari kan du bruke Fluid.app for å lage en egen applikasjon for Google Kalender.

Har DU noen fine triks til Google Kalender? La oss høre dem i kommentarfeltet under!

Kilder: Web worker daily, blogoscoped, PCworld

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer