Sette inn spesialtegn i dokumenter

Google lar deg tegne tegnet du vil bruke

Smart tips for deg som vil bruke tegn og symboler som du ikke finner på tastaturet. 

TEGN SJØL: Det er ikke noe problem å finne et spesialtegn når du kan tegne det med musa. Illustrasjon: Bjørn Eirik Loftås
TEGN SJØL: Det er ikke noe problem å finne et spesialtegn når du kan tegne det med musa. Illustrasjon: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et standard tastatur har som regel 104 taster, men et helt tegnsett består som regel av mange hundre symboler, spesialtegn, tall og bokstaver. Det betyr at svært mange tegn må hentes fram på andre måter, for eksempel hvis du skal skrive et brev på et annet språk.

Tegnkartet

FINN FRAM SELV: Tegnkartet i Windows er stedet for tegnene som ikke fikk plass på tastaturet.
FINN FRAM SELV: Tegnkartet i Windows er stedet for tegnene som ikke fikk plass på tastaturet. Vis mer

Det vanligste i Windows, er å hente frem Tegnkartet. Det er en tabellarisk innholdsboks som inneholder alle tegnene som er knyttet til hver font. Her kan du trykke på tegnet du vil bruke, kopiere og lime inn på rett sted.

I Windows 10 henter du det enkelt fram ved å skrive «tegn» i søkefeltet på oppgavelinjen.

Google har løst det på en annen måte

Problemet kan være å finne akkurat det tegnet du leter etter, blant hundrevis, kanskje tusenvis av rare kruseduller. Dette har Google løst på en snedig måte, til glede for brukere av kontorsuiten Google Docs.

Hvis du skriver et dokument i Google Docs og vil sette inn et spesialtegn som ikke ligger på tastaturet, kan du ganske enkelt tegne det ved hjelp av musa - og så vil Google komme med forslag til tegn som ligner.

Dette gjør du ved å velge Sett inn og gå til Spesialtegn fra menyen:

Plassér markøren på stedet du vil sette inn spesialtegnet, og velg Spesialtegn fra menyen
Plassér markøren på stedet du vil sette inn spesialtegnet, og velg Spesialtegn fra menyen Vis mer
I boksen som kommer opp kan du tegne tegnet. Trykk deretter på riktig tegn til venstre for å sette det inn i dokumentet ditt.
I boksen som kommer opp kan du tegne tegnet. Trykk deretter på riktig tegn til venstre for å sette det inn i dokumentet ditt. Vis mer

Takket være en god, innebygd OCR (optisk tegngjenkjenning), vil du som regel få de treffene du ser etter, selv om du ikke er særlig stødig på hånda når du tegner.

Ekstratips: Skal du bruke tegnet andre steder i dokumentet, kan du kopiere det ved å markere, trykke ctrl+c og lime inn på rett sted ved å bruke ctrl+v.

Eksperttips: Det tyske ß-tegnet kan du også sette inn ved å holde nede alt-tasten mens du trykker 225 på det numeriske tastaturet. Det vil fungere i alle Windows-programmer. For en oversikt over alle de 255 hurtigtastene, sjekk alt-codes.net. På Mac kan du trykke alt-s.

Les også:
Fem nyttige tips til Google Docs
Google rydder opp i kontaktene


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer