Google Nexus 7

Vi har tilbrakt en lang ettermiddag med Googles første Jelly bean-nettbrett; Google Nexus 7.

Googles Nexus 7 er laget av Asus og er et svært kjapt og billig nettbrett.
Googles Nexus 7 er laget av Asus og er et svært kjapt og billig nettbrett. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forleden dag lanserte Google sitt første Nexus-nettbrett; altså et slags "offisielt" Google-nettbrett – denne gangen laget av Asus.

Asus har fra før høstet gode kritikker for sin Transformer-serie; blant annet trillet vi i DinSide en sekser på terningen til Transformer Prime; et nettbrett som kombinert med et tastatur ga en svært fleksibel løsning.

Vi har vært så heldige å få låne et Nexus 7-nettbrett allerede nå. Når nettbrettet lanseres i Norge er ikke offentliggjort, men vi kan i hvert fall meddele at Jelly bean (siste utgave av Android, versjon 4.1) er oversatt til norsk; også "Google nå"-funksjonen, som vi skal komme tilbake til lenger ned.

Hendig størrelse

Nexus 7 er et nettbrett med en skjerm som måler sju tommer over diagonalen og har en oppløsning på 1280x800 (216ppi). Skjermen er av IPS-typen og holder med andre ord høy kvalitet, med Corning gorilla class som beskytter mot riper. Enheten har ingen fysiske knapper foran og kjører "ren" Android; altså der hjem, tilbake og programbytteknappene er innfelt nederst på skjermen, på samme måte som på Galaxy Nexus.

Googles Nexus 7-nettbrett er laget av Asus og er et svært kjapt og billig nettbrett.
Googles Nexus 7-nettbrett er laget av Asus og er et svært kjapt og billig nettbrett. Vis mer


Med en vekt på 340 gram er det også vesentlig lettere å holde i hånda enn en iPad (veier ganske nøyaktig halvparten) og på par med andre sjutommere.

Google Nexus 7


Selv om materialvalget på baksiden ikke er så ekslusivt, er plastdekselet konstruert med små hull som gir en ru overflate der brettet ligger trygt og godt i hånda. På høyre side finnes av/på, samt volumknapper, mens micro USB-porten og hodetelefonutgangen ligger i bunnen.

Merk at Nexus 7 ikke har mulighet for 3G (ingen SIM-kortplass), og det finnes heller ikke noe mulighet for USB-tilkobling, som enkelte andre Android-nettbrett har. Batteritiden er oppgitt til ni timer med HD-video, eller ti timer med nettsurfing.

Se Nexus 7 i aksjon:

Billig

I USA får den minste utgaven av brettet, med 8GB lagringsplass, en veiledende prislapp på $199, der 16GB-versjonen koster $249. Sammenlignet med 16GB WiFi-utgaven av iPad snakker vi derfor halv pris, som må sies å være en svært aggressiv prislapp.

Google Nexus 7


For – Nexus 7 har en firekjerners Tegra 3-prosessor og 1GB arbeidsminne. Med andre ord er det ikke på hestekreftene Google/Asus har spart kostnader på dette nettbrettet. Det som imidlertid mangler er et kamera på baksiden; et fornuftig kostnadskutt i våre øyne, siden vi ikke helt ser poenget med å ta bilder med et nettbrett.

Frontkameraet er imidlertid på plass og kan også brukes for å autentisere brukeren via ansiktsgjenkjenning. En ny detalj i Jelly bean er at du nå kan krysse av for at du er nødt til å blunke for å bli identifisert – det gjør at det ikke lenger er mulig å holde et bilde eieren foran kameraet for å låse opp nettbrettet slik tilfellet har vært til nå.

Ellers er også det meste av teknologi og sensorer på plass – GPS, Bluetooth, WiFi, gyro-sensor, mikrofon og til og med NFC.

Google Nexus 7


Første med Jelly Bean

Galaxy Nexus 7 er altså den første Android-enheten som lanseres med den siste Android-versjonen, 4.1 Jelly bean. Nyhetene her er mange; det man først legger merke til er at operativsystemet flyter meget godt takket være "project butter", der Google har lagt mye arbeid i å gjøre operativsystemet glattere å betjene. Nå glir hjemmeskjermen penere enn noengang, og app-skuffen spretter opp umiddelbart i det man trykker.

Tegneapper som Markers (Google Play, gratis) viser også at hastigheten og responstiden er meget god; for øvrig en veldig stilig tegneapp som justerer tykkelsen på streken etter hvor hardt du presser ned fingeren (fordi mer hud treffer skjermen).

Fiffige Google Nå

Ny er også tjenesten Google Nå, som er en særdeles fiffig sak. Med din tillatelse logger den hva du driver med i løpet av dagen – søker du ofte på resultatet i Liverpool-kampene, skjønner den at du er fan av Liverpool og varsler deg derfor når de skal spille, resultatet i kampene og den slags – automatisk.

Etter hvert skjønner den hva som er hjemme og hva som er jobb. Drar du hjemmmefra og det er kø på veien du pleier å kjøre, får du beskjed om en alternativ rute som vil gå raskere. Står du ved et t-banestopp viser den automatisk de neste togene som går. Har du søkt på en flyrute, får du beskjed dersom flyet er forsinket. Har du booket et møte klokka ti og det er kø, får du beskjed i god tid om at du snart bør dra fordi det er kø. Og så videre.

Googles introduksjonsvideo til Nå-funksjonen

Den nye stemmestyringsfunksjonen er også særdeles rask. Leste du DinSide i går, så du at den ble sammenlignet med Apples Siri-funksjon, der den konsistent var både raskere og mer presis. Det er også vår erfaring, og etter 7-8 testspørsmål fikk vi umiddelbart svaret på det vi lurte på, enten det dreide seg om myntenheten i Sverige, statsministeren i Danmark eller fødselsdatoen til Robert deNiro.

Varslingsmenyen er også bedre enn før, og viser mer informasjon enn tidligere, der du også kan interagere med elementene umiddelbart, f.eks. der "share"-knappen er tilgjengelig etter at du har tatt et skjermbilde.

Se bilder fra Android 4.1 Jelly bean:

Ikke fullverdig i Norge

Som med så mye annet skal det sies at Nexus 7 ikke er like funksjonsrik her i Norge som den er i USA. Da tenker vi mest på musikkjøp, filmleie, samt magasin- og bokkjøp. Ingen av disse tjenestene er tilgjengelig for nordmenn foreløpig. Men – det er jo lov å krysse fingrene for at det er på plass ved lansering her til lands.

Verdt å merke seg kan det også gjøre at nettbrettet eventuelt vil bli dyrere i Norge. Det er liten tvil om at Google har svært lav margin på dette produktet for å tjene pengene på salg av nevnte tjenester.

Fortsatt er det heller ingen god implementasjon av nettbrett vs mobiltelefon når det gjelder Google Play-butikken. Riktignok finnes det en seksjon med utvalgte apps for nettbrett, men det er ikke mulig å se hvorvidt en app er tilpasset nettbrettets økte størrelse, som gjør at én og annen app ser litt rar ut på en såpass stor skjerm.

Uansett – med såpass mye kraft i en så billig enhet, er det liten tvil om at Nexus 7 vil være mye for pengene. Vi vet imidlertid ikke når Nexus 7 blir lansert i Norge, og kommer selvsagt tilbake med full test når den tid kommer.

Takk til @hanspeide for lånet av Nexus 7!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer