Google sendte private videoer til fremmede

Denne e-posten kan gi klump i halsen.

RIPE I LAKKEN: Google innrømmer nå at en feil har gjort at noen brukeres Google Foto-videoer kan ha blitt sendt til fremmede.
RIPE I LAKKEN: Google innrømmer nå at en feil har gjort at noen brukeres Google Foto-videoer kan ha blitt sendt til fremmede. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Google Foto er søkegigantens tjeneste som lar deg ta sikkerhetskopi av bilder og video i nettskyen. Appen kommer forhåndsinstallert på de aller fleste Android-telefoner, og i sommer passerte Google én millard brukere av sin bildetjeneste, som vi mang en gang har anbefalt også her på Dinside.

Dersom du vil laste ned bilder og video du har lagret i Google Foto, kan dette gjøres direkte i appen eller på nettsidene, men skal du ha mye i slengen er det enklere å bruke Google Takeout, som er Googles «eksporttjeneste».

Her kan du laste ned det meste du har lagret hos Google, inkludert bokmerker i Chrome, filer du har lagret i Google Disk, alle e-poster fra Gmail, aktivitetsdata fra Google Fit, notatene fra Google Keep og mer til.

Sendte ut feil innhold

Google informerer nå enkelte brukere via e-post om at Takeout-tjenesten har hatt en alvorlig feil mellom 21-25. november i fjor. E-posten er kun sendt ut til de som har forespurt en nedlasting av Google Foto-innhold i det aktuelle tidsrommet.

I e-posten står det som følger (vår oversettelse):

Beklageligvis ble noen videoer fra Google Foto i dette tidsrommet feilaktig eksportert til andre brukeres arkiver. En eller flere av videoene i ditt Google Foto-arkiv er berørt av denne feilen.

Hvis du lastet ned data, kan det være at utvalget er ufullstendig, og det kan inneholde videoer som ikke er dine.

Gjelder svært få brukere

Altså: Brukere som har brukt Takeout-tjenesten mellom 21-25. november i fjor, kan ha fått med seg videoer fra andre brukere som også har brukt Takeout-tjenesten mellom 21-25. november i fjor.

Det skal kun være snakk om videoer som feilaktig har blitt sendt andre brukere, og ikke stillbilder.

Ifølge 9to5Google skal feilen gjelde 0,01 prosent av brukerene som har forespurt nedlasting via Google Takeout, så det er sannsynligvis veldig få som har blitt rammet. Har du ikke brukt Takeout-tjenesten, trenger du altså ikke bekymre deg om at videoene dine er på avveie.

Google opplyser samtidig om at feilen er rettet, og oppfordrer brukere som har bedt om en Takeout-eksport til å slette denne eksporten og foreta en ny. Ikke bare fordi den kan inneholde videoer fra fremmede, men også fordi den altså kan være ufullstendig.

Dette er ikke første gang Googles fototjeneste har vært i vinden sikkerhetsmessig. På denne tiden i fjor måtte selskapet stenge av en funksjon etter at folk fikk opp bilder fra vilt fremmede på TV:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer