Google setter en strek over saken

Feirer kjent oppfinnelse på sedvanlig vis. I dag er nemlig strekkoden 57 år.

FEIRER: Neida, det er ikke noe galt med Google. De feirer et bestemt jubileum.
FEIRER: Neida, det er ikke noe galt med Google. De feirer et bestemt jubileum. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke noe nytt at Google stadig vekk feirer berøme personligheter, oppfinnelser eller andre populærkultureller fenomener. På Google.com dukker det med jevne mellomrom opp såkalte "doodles", det vil si manipulerte Google-logoer som i større eller mindre grad gir et hint om hva de feirer (du kan se en stor bildefil med en haug eksempel her). Felles for de alle er at de fletter inn "google" på ett eller annet vis.

Ikke i dag. Det eneste som møter deg på Google.com akkurat nå er søkefeltet og en bred strekkode.

I dag, 7. oktober, feirer vi nemlig at det er 57 år siden strekkoden ble oppfunnet.

Effektivitet, effektivitet

Enten du er klar over det eller ei, så har akkurat den oppfinnelsen revolusjonert alt fra kassen på Rimi til lagerdriften på Ikea. Tidsbesparelsen på å gå fra manuell inntasting av prisen på varene til en lynrask innlesing av strekkoden på melk, spagetti og mel har vært store, for ikke å snakke om hvor enkelt det har blitt å katalogisere og harmonisere alt fra lagerstatus til prisendringer.

Den opprinnelige strekkoden består av svarte, vertikale linjer, der tykkelsen og avstanden mellom hver linje er avgjørende for hvilken informasjon som kan leses ut av den maskinlesbare koden. Senere har det kommet mer avanserte kodesystemer bestående av alt fra større eller mindre firkanter, prikker og andre symboler, men som fortsatt leses en av såkalt optisk scanner i løpet av et øyeblikk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer