Google-søkene som gjør deg til guru

Du kan få Google til å tegne grafer, spille, regne valuta og mer til.

TEGN GRAFER: Google-søket kan hjelpe deg med mer enn du tror. Foto: Pål Joakim Pollen
TEGN GRAFER: Google-søket kan hjelpe deg med mer enn du tror. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Det er mye du kan skrive i et Google-søk for å spisse søket du utfører.

Eksempler er minustegnet foran ord du ikke vil ha med i søkeresultatet, bruk av anførselstegn (" ") for å søke etter nøyaktige sammensetninger av ord eller site: for kun å søke etter sider som befinner seg på et gitt domene.

For noen år siden skrev vi en artikkel med slike tips, og de står seg fortsatt.

LES MER: Slik bruker du Google enda bedre

Med årene har det imidlertid blitt mulig å gjøre langt mer direkte i Google-søket. Her er ti ting du kan prøve:

#1: Regn om valuta

Tenkt til å bestille noe fra utlandet, eller har du bare lyst til å sjekke kursen før du drar på harrytur?

39 usd to nok gir deg svaret på hvor mye 39 dollar tilsvarer i norske kroner. Likeledes vil 350 nok to eur gi deg svaret på hvor mange euro 350 kroner tilsvarer. Dermed kan du enkelt se hvor mye du har å rutte med i utenlandske nettbutikker om du vil holde deg under 350-kronersgrensa.

Google-søkene som gjør deg til guru

Men husk, forresten, at grensa inkluderer frakt, og at det er kursen på Tollvesenets hjemmesider i det varen ankommer landet som er avgjørende. Den oppdateres hver torsdag med virkning fra den påfølgende mandagen.

Hva blir totalprisen på nettbestillingen? Regn ut med Dinsides netthandelskalkulator

#2: Tegn en graf

Vil du dobbeltsjekke at du har gjort matteleksa riktig, kan du få Google til å tegne grafer for deg. Da skriver du graph etterfulgt av funksjonen, for eksempel graph x^2-2x+4.

Google-søkene som gjør deg til guru

x^2 er for øvrig det samme som x2.

Bonustips: prøv sqrt(cos(x))*cos(300x)+sqrt(abs(x))-0.7)*(4-x*x)^0.01, sqrt(6-x^2), -sqrt(6-x^2) from -4.5 to 4.5

LES OGSÅ: Nettjenesten som hjelper til med matteleksene

#3: Oversett på direkten

Lest noe på ingredienslisten du ikke helt vet hva er, eller sliter du med å forstå et ord? Da kan du bruke Googles oversettelsestjeneste direkte i Google-søket.

Google-søkene som gjør deg til guru

translate wood rosins to norwegian forteller deg at wood rosins er det samme som treharpiks. Alternativt kan du her besøke translate.google.com, der selve tjenesten holder hus.

#4: Konvertere måleenheter

Mens vi her til lands bruker det metriske systemet, brukes det ikke overalt i verden. Lurer du på hva hotellrommet på 200 square feet tilsvarer i kvadratmeter eller hvor mye 27 lbs (pund) er i kilo kan du enkelt bruke Google til den slags også.

Google-søkene som gjør deg til guru

27 lbs to kg gir deg vekten og 200 square feet to square meters tilsier at hotellrommet faktisk ikke var så stort som det kanskje hørtes ut.

LES OGSÅ: Finn hotellet med best WiFi

#5: Fotballkamper og -resultater

Nysgjerrig på hvem som møter hvem i helgens Premier League-runde? Alt du trenger å skrive da er epl for å få opp en boks med kommende kamper og tidligere resultater.

Google-søkene som gjør deg til guru

Tilsvarende fungerer også med Bundesliga (Tyskland), Serie A (Italia) og Primera Division (Spania), og sikkert flere til, men Tippeligaen glimrer foreløpig med sitt fravær.

LES OGSÅ: Forza Football og åtte andre apper vi ikke klarer oss uten

#6: En tur på kino?

Lurer du på hva som går på kinolerretet der du bor, eller et sted du skal, kan du enkelt skrive filmer moss eller tilsvarende for å få en oversikt over hvilke filmer som går. Trykker du på en av dem, får du informasjon om tidspunkter og om selve filmen:

Google-søkene som gjør deg til guru

#7 Spill spill

Det finnes en rekke morsomme ting du kan skrive inn i et Google-søk. Her er noen artige ting å prøve:

Pacman i Google-søkefeltet lar deg spille, nettopp, Pac-man.
Zerg rush gjør at søkeresultatet blir invadert av o-ene i Google-logoen, og du må trykke på dem for å skyte på dem før de spiser opp all teksten.
Atari breakout lar deg spille den gamle klassikeren. Merk at du er nødt til å søke etter dette på Googles bildesøk-side.

Google-søkene som gjør deg til guru

Flere finner du ved å åpne google.no og trykke på "Jeg prøver lykken"-knappen, uten å skrive noe i søkefeltet. Da får du opp historikken med alle Googles forskjellige «Doodles» (du vet, når de endrer logoen for å markere noe spesielt).

Merk for øvrig at den amerikanske utgaven av Google-søket kan gjøre langt mer, men alle disse punktene fungerer i hvert fall med den norske versjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer