Google Stadia

Google til krig mot Xbox og PlayStation

Lover 4K-strømming til TV-er, PC-er og nettbrett.

STADIA: Googles Phil Harrison introduserer spillplattformen Stadia. Foto: Josh Edelson/AFP
STADIA: Googles Phil Harrison introduserer spillplattformen Stadia. Foto: Josh Edelson/AFP Vis mer
Publisert

Som ventet annonserte Google i går kveld norsk tid en strømmetjeneste for spill, kalt Stadia, som kan vise seg å bli en konkurrent til konsoller som Microsoft Xbox og Sony PlayStation.

Stadia er ikke et fysisk produkt, men heller en tjeneste som skal strømme spill fra Googles nettsky til nettleseren Chrome, strømmeboksen Chromecast, men også Pixel-enheter.

Google har et tydelig fokus på at dette skal være en plattform for alle og alle typer enheter som TV-er, PC-er, stasjonære som bærbare, nettbrett og smarttelefoner. Plattformen vil også støtte kryssplattform.

Alt skjer i nettskyen

Selv om Stadia ikke er et fysisk produkt, hadde Google en liten maskinvarenyhet i form av en spillkontroller for plattformen. Den ser ut som en krysning mellom Xbox One- og PlayStation 4-kontrollerne, og har både USB-C og standard hodetelefonkontakt, i tillegg til dedikerte knapper for å aktivere stemmeassistenten Google Assistent og å gjøre spillopptak.

Google har implementert en ganske unik løsning hva tilkobling angår. I stedet for å koble Stadia-kontrolleren til enheten du spiller på, kobler du den til tjenestens servere, og på den måten kan du bruke den på tvers av dine enheter uten å koble til hver gang. Fiffig!

Ifølge Google vil du også kunne bruke andre spillkontrollere hvis du foretrekker det.

Googles Stadia-kontroller. Foto: Google
Googles Stadia-kontroller. Foto: Google Vis mer

Lover 4K og 60 fps

Ettersom alt ligger i skyen, er du ikke avhengig av å ha en kraftig PC eller smarttelefon for å bruke Stadia. Google sa under demonstrasjonen i går at de forventer at Stadia takler 4K-oppløsning ved 60 bilder i sekundet for brukere som har en nettlinje som er på 25 megabit per sekund (Mbps) eller raskere.

I fremtiden planlegger Google støtte for 8K-oppløsning ved 60 bilder i sekundet, men da er du nok avhengig av å ha en ordentlig kraftig fiberlinje. Selskapet gikk ikke detalj på kravene.

Forsinkelse er noe som spiller viktig inn her. I spesielt spill som foregår over nett med og mot andre spillere, er det viktig å ha en så lav forsinkelse som mulig. Derfor er brukerne avhengig av å ha en rask og stabil nettilkobling som overhode mulig for en tilfredsstillende opplevelse.

For å gjøre dette mulig samarbeider Google med AMD om et spesialtilpasset grafikkort som skal sitte i selskapets datasentre. Ifølge Google er dette kraftig nok til å levere en ytelse på hele 10,7 teraflops. Til sammenlikning har PlayStation 4 Pro og Xbox One X systemytelser på henholdsvis 4,2 og 6 teraflops.

Det gjenstår selvsagt å se hvor godt Stadia fungerer i praksis.

Flere spill på vei

Hva spill gjelder blir «Doom Eternal» et av de første spillene som blir tilgjengelig på Stadia. Spillet skal kjøre i 4K og 60 bilder per sekund, og skal også støtte utvidet dynamisk omfang (HDR).

«Doom Eternal» kommer også til PC, PlayStation 4, Xbox One og Nintendo Switch.

Doom Eternal kommer til Google Stadia. Foto: Justin Sullivan/AFP
Doom Eternal kommer til Google Stadia. Foto: Justin Sullivan/AFP Vis mer

Under betatestingen av Stadia hadde brukerne tilgang til «Assassin's Creed Odyssey», så det er et spill som trolig også blir tilgjengelig når plattformen lanseres.

I tillegg annonserte Google at de har startet et eget spillselskap for å utvikle spill til Stadia. Selskapet består blant annet av tidligere ansatte i Sony, Ubisoft og Electronic Arts.

Kommer i 2019

Det Google ikke snakket om, var når Stadia faktisk lanseres utenom at det skjer en gang i 2019. Ei heller ble prisen diskutert.

Uansett kan det inneværende året vise seg å bli spesielt innholdsrikt for (norske) spillere. Tidligere denne måneden ble Sonys strømmetjeneste PlayStation Now tilgjengelig her til lands. Videre er det kjent at Microsoft jobber med sin egen strømmetjeneste, trolig kalt xCloud, som vi trolig får vite mer om under spillmessen E3 som finner sted i juni.

Har du troen på at Google Stadia blir en suksess?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer