GParted - gratis partisjonering

Gnome Partition Editor - eller GParted - er en Linux-applikasjon for avansert partisjonering. Det virkelig fine er at den kan brukes på alle moderne PCer - uansett OS.

Publisert
Sist oppdatert

En sjelden gang i blant dukker det opp et spesielt behov: muligheten for å kunne dele opp harddisken i flere deler. Dette er riktignok mulig å gjøre med en ny disk, for eksempel når du booter fra Windows-CDen, eller i Windows Diskbehandling. For å åpne sistnevnte applikasjon: høyreklikk på Min datamaskin -> Behandle -> Diskbehandling.

Problemet kommer når du skal dele opp en harddisk som er i bruk. Med Diskbehandling i Windows krever dette nemlig at du først sletter partisjonen(e), for så å opprette nye. Men hva hvis du vil partisjonere en harddisk som er i bruk? Eller allerede har en partisjonert harddisk, men vil gjøre en av partisjonene større og den andre mindre?

Dette er blant annet et aktuelt tema for mange som har fått tak i en prøveversjon av Windows Vista, men ikke har en egen maskin å prøve det på. Å kvitte seg med den gamle Windows-versjonen er jo for de fleste ikke aktuelt før det nye har blitt grundig utforsket, og å kjøpe en ny harddisk eller datamaskin kun for dette formålet er dårlig butikk.Heldigvis finnes det verktøy som lar deg partisjonere harddisker uten å kreve at du sletter data. Men de kommersielle programmene, for eksempel Partition Magic, som Datadoktoren har tatt for seg tidligere, koster naturlig nok penger. Gratisalternativene har vært dårlige og/eller meget begrenset.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer