Grafikkort – for spill og jobb

De siste årene har utviklingen av grafikkort vært noe av det mest spennende i data-verdenen. Med dedikerte 3D-kort har dataspill-entusiaster fått mer avansert grafikk i PCene sine enn noensinne. Men hva er det alt dette dreier seg om?

Publisert

Grafikkortet er en av de viktigste komponentene i enhver datamaskin - det er dette kortet som gjør at du i det hele tatt kan se noe på skjermen. Enten du bruker vanlige Windows-programmer, surfer på nettet eller spiller Quake, er grafikkortet en av de aller viktigste komponentene som avgjør hvor raskt det går.

I dag har vi to typer grafikkort å velge mellom: to-dimensjonale (2D) og tre-dimensjonale (3D), men det mest vanlige er kort som støtter begge deler. 3D-mulighetene kommer vi tilbake til. Først skal vi ta for oss den grunnleggende 2D-funksjonaliteten.

Flate vinduer

2D-kortene har vært en del av PCen i mange år. Enkelt sagt er det disse kortene som tar seg av all den ”flate” grafikken du normalt ser på skjermen - altså alle vanlige Windows-applikasjoner som f.eks. tekstbehandling og regneark.

Det avgjørende for kvaliteten på et 2D-kort er hvor raskt det er til å tegne opp vinduer eller flytte dem rundt. I dag har 2D-kortene mer eller mindre nådd sitt høydepunkt, det vil si at det ikke går an å lage dem mye bedre enn dagens standarder. Så å si alle PCer blir i dag levert med akseptable 2D-kort, og diskusjoner om hvilke kort som er best, har egentlig stilnet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer