Grafikkort – for spill og jobb

De siste årene har utviklingen av grafikkort vært noe av det mest spennende i data-verdenen. Med dedikerte 3D-kort har dataspill-entusiaster fått mer avansert grafikk i PCene sine enn noensinne. Men hva er det alt dette dreier seg om?

Publisert

Grafikkortet er en av de viktigste komponentene i enhver datamaskin - det er dette kortet som gjør at du i det hele tatt kan se noe på skjermen. Enten du bruker vanlige Windows-programmer, surfer på nettet eller spiller Quake, er grafikkortet en av de aller viktigste komponentene som avgjør hvor raskt det går.

I dag har vi to typer grafikkort å velge mellom: to-dimensjonale (2D) og tre-dimensjonale (3D), men det mest vanlige er kort som støtter begge deler. 3D-mulighetene kommer vi tilbake til. Først skal vi ta for oss den grunnleggende 2D-funksjonaliteten.

Flate vinduer

2D-kortene har vært en del av PCen i mange år. Enkelt sagt er det disse kortene som tar seg av all den ”flate” grafikken du normalt ser på skjermen - altså alle vanlige Windows-applikasjoner som f.eks. tekstbehandling og regneark.

Det avgjørende for kvaliteten på et 2D-kort er hvor raskt det er til å tegne opp vinduer eller flytte dem rundt. I dag har 2D-kortene mer eller mindre nådd sitt høydepunkt, det vil si at det ikke går an å lage dem mye bedre enn dagens standarder. Så å si alle PCer blir i dag levert med akseptable 2D-kort, og diskusjoner om hvilke kort som er best, har egentlig stilnet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.