Gratis, norsk strategispill

De fleste spill er dyre å lage og dermed å kjøpe. Norske Xenocide 3001 gir deg mye helt gratis – og det med minimale ytelseskrav.

Trenden går mot stadig mer imponerende og naturtro grafikk. Men dette koster – på mer enn en måte.

Imponernende grafikk og avansert lyd gjør at produksjonsbudsjettene på et kommerisielt spill fort ender på 50-70 millioner kroner. Men høy prislapp betyr ikke alltid høy moro! Dessuten øker også dette ytelseskravene og dermed prislappen for brukeren.

Kjører på gamle maskiner

Xenocide er et av mange spill som går den andre veien – klarer PCen å bruke Internet Explorer, kan du spille Xenocide. Vi har testet spillet på en 5-6 år gammel maskin. Spillet trenger heller ingen plugins, du kan spille det hvor som helst i verden gjennom nettleseren din.

Spillet kom online i september 2001 og utvides stadig. Vi er nå fremme ved betautgaven av versjon 0.8. Du kan nå blant annet designe egne soldater og velge utrustning selv.

Xenocide minner på mange måter om Planetarion, men dette er nå blitt et betalspill. Det er foreløpig ikke annonsert noen planer om betaling i Xenocide.

Norskutviklet

Spillet er designet av totalt anonym nordmann - det er bare kjent at han holder til i Trondheim. Han lever ellers under aliaset Kalak og styrer både utviklingen og spillrundene med både regler og spilletid. Tiden for en runde kan variere, alt fra to uker til to måneder.

Plottet er kanskje ikke det mest revolusjonerende: Du spiller herskeren over et imperium som må ivareta planetens ressurser, forske på nye teknologier og bygge hær og romskip. Med dine styrker angriper du andre spillerne i intergalaktisk krig der du skal kapre flest mulig planeter.

Tidkrevende

Dette er hverken lært eller spilt igjennom på noen timer for dem som kjeder seg. Blir du først hekta går fort mye søvn tapt. For spillet er ikke tur-basert, det vil si at selv om du logger av, vil spillet fortsette å kjøre.

Spillet er basert på ”ticks”, som kan variere hver runde. For hvert tick får du ressurser og annet, avhengig av hvor mange fabrikker du har selvfølgelig.

Hvis du vil bli en god spiller i Xenocide, krever det mye arbeid og mange lange netter. Det kan ta litt tid, men heldigvis har spillet et stort community som er veldig hjelpsomt.

Du kan spille enten for deg selv eller som del av et lag. Det første du må gjøre er å forske på viktig infrastruktur som for eksempel strøm til din militær produksjon og gårder for å holde befolkningen mette. Når du så har fått planeten din opp og stå, kan du designe egne soldater, romskip og annet utstyr.

Så velger du deg et imperium du vil angripe, erklærer krig og sender dine tropper av sted.
Når du har erklært krig mot noen, kan også de angripe deg, så ikke send vekk alle styrker!
Resultatet av kampen kommer i en rapport. Med en blanding av god strategi og flaks, vinner du planeten og alt som er på den.

Det er ikke bare kriging i Xenocide - alliansebygging og diplomati er også en viktig ingrediens.

Kommunikasjon

Spillet kommer med et innebygd epost-system for meldinger. Hvis du spiller på et lag har laget også et eget diskusjonsforum og et avstemmingssystem for å ta viktige beslutninger. Får ikke senatet nok stemmer, går ikke forslaget gjennom.

Spillet har ikke noe lyd, men det fraværet merkes ikke, da man kun setter seg ned i to minutter av gangen for å sjekke planeter.

Grensesnitt og Kart
Spillet baserer seg mest på tekst, men har også et fint grensesnitt. Du kan selv velge hvilken ”skin” du vil bruke. Hver skin inneholder et kart over universet, hvor du kan zoome inn på forskjellige stjerner og planeter. Du får også informasjon om hva som bygges på planetene dine. ”The daily universe” viser den siste sladderen fra universet.

Som sagt, skal du spille Xenocide aktivt, må du bruke en del tid på det. Undertegnede har sett seg nødt til å løpe hjem i lunsj-pausen, for å starte en ny research og bygge ting.

Xenocide har 2000 brukere, hvorav ca. 500 som spiller aktivt. Spillet er helt gratis, det eneste som kreves er at du registrerer deg.

Du finner Xenocide på to forskjellige nettsteder, www.xenocide3001.org og www.xenocide3001.net, hvorav den første har best design.

(Denne saken er skrevet av Olav Eggesvik, gjesteskribent i DinSide. Du treffer Eggesvik på hans hjemmeside www.forumnoir.com)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer