Gratis og enkel lydredigering

Savner du et enkelt redigeringsprogram for lyd? Vi har testet Wavosaur.

Publisert
Sist oppdatert

Litt redigering av lydfiler er ikke til å unngå hvis du skal gjøre egne opptak, lage egne ringetoner, lydeffekter til film osv. Det finnes mange programmer til dette, både gratis og oppover i prisklassene.

Har du først og fremst ønske om å gjøre de mest grunnleggende tingene som å "klippe" vekk og "lime" sammen, kanskje legge på noen effekter og fade lyden ut slik at den forsvinner gradvis ut i det store intet?

Da trenger du ikke legge ut store summer, du kan laste ned et nesten latterlig lite program som heter Wavosaur.

Kjapt og greit

Filen du laster ned er bare på 191 KB, det tar bare få sekunder. Det er en zip'et fil, når du pakker den opp får du en filmappe på rundt 490 KB, og denne inneholder bare selve programfilen og noen få støttefiler.

Det fine med programmet er at det ikke er nødvendig med noen installasjon, det bare kjører når du dobbeltklikker ikonet. Ingen ting blir lagt i Registry eller andre "hemmelige" steder, rent og pent.

Raskt i bruk

Vi testet programmet på vår noe alderstyngede PC med Pentium 4 på 2,4 GHz, på en AMD Athlon 64 X2 3800+ på 2.0GHz og en QuadCore Q6600 2,4 GHz.

Programmet jobber kjapt, nesten like raskt som Sony SoundForge 9.0, i hvert fall på de enkle tingene som de har felles.

Du kan velge hvilke menyer som skal ligge på verktøylinjene, legger du ut alle har du fremdeles god plass, og en flat og fin arbeidsflate. Da slipper du å bruke nedtrekksmenyer, og kan trykke direkte på knapper i stedet. Enklere blir det ikke.

Høyreklikk var ikke aktivert som standard, men dette kan du også slå på for å ha enda flere redigeringsmuligheter for hånden.

Tastetrykk for standard snarveier og andre verktøy er på plass, men kanskje i en litt uvant variant. Vanligvis kan man i alle programmer trykke Crtrl C for Copy (eller Ctrl X for Cut), så Ctrl N for ny fil og så Ctrl V for å lime inn det man kopierte/klippet ut. Men det går ikke her. Du må i stedet velge kommandoen Paste to new file som ikke har noen annen snarvei enn under høyre musknapp.

Du kan også definere kurver med knekkpunkter som styrer volumet på lydfilen. Disse fungerer bare individuelt i høyre og venstre kanal, vi fant ingen måte å lenke kurvene til hverandre for stereo-jobbing. Det er en mangel etter vår mening.

Bortsett fra dette var det ikke mye å klage på i grensesnittet, det er oversiktlig og greit.

Programmet har også muligheter for å prosessere filer i batch, hvor du legger inn sekvenser med forskjellige operasjoner som skal gjøres.

VST-effekter

Selve Wavosaurus kommer ikke med mange effekter i bagasjen. Men det gjør ingen ting, siden det støtter VST-effekter som kan legges inn i den rekkefølgen du selv velger.

Gratis og enkel lydredigering


Slike effekter opererer i sanntid, så du kan høre resultatet mens lyden spilles. Så kan du lagre filen med effektene som en ny fil og spille den av som standard lydfil hvor som helst.

VST-effekter finnes det tusenvis av på nettet, men et godt utgangspunkt for helt ok og gratis effekter finner du hos disse danskene.

Wavosaur kan du laste ned her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer