Lastpass:

Gratisversjon blir dårligere

Her er alternativene til den populære passordtjenesten.

STRAMMER INN: I mars blir gratisversjonen av LastPass begrenset, men konkurrentene er mange. Foto: Pål Joakim Pollen
STRAMMER INN: I mars blir gratisversjonen av LastPass begrenset, men konkurrentene er mange. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

«Du bør ha ulike passord overalt på nettet» er et klassisk sikkerhetsråd, men for mange er det lettere sagt enn gjort.

Ett av de beste hjelpemidlene i så måte er en såkalt «password manager»-tjeneste, som kan ta vare på passordene dine overalt på nett slik at du bare trenger å huske hovedpassordet til passordtjenesten for å låse dem opp.

Med over 25 millioner brukere er Lastpass blant de mest populære, en tjeneste som vi tidligere har skrevet om opptil flere ganger, inkludert en ganske omfattende guide til hvordan du bruker den:

Gjør gratisversjonen svakere

De siste årene har de fleste klart seg med gratisversjonen av Lastpass, men nå har LogMeIn, selskapet bak tjenesten, bestemt seg for å gjøre gratisutgaven enklere, for å friste flere til å betale for seg.

16. mars gjøres følgende endring:
Om du ikke betaler for Lastpass, må du bestemme deg for om du vil bruke tjenesten på telefon(er)/nettbrett eller PC(er). Du kan bytte inntil tre ganger, men så blir du låst på det siste valget du gjorde.

Vil du bruke den på begge typer enheter, må du bla opp for premium-utgaven, som for tiden koster 36 dollar i året, eller da rett nord for 300 kroner.

Og spør du oss, er nok det noe de fleste gjerne vil, siden man både logger inn og registrerer seg på diverse tjenester fra PC og mobil om hverandre.

Mange LastPass-alternativer

Om du ikke vil bruke penger på passordhåndtering, eller synes 300 kroner året er i stiveste laget, finnes det et rikt utvalg Lastpass-konkurrenter.

Her er noen av dem:

Bitwarden

Bitwarden

Bitwarden er basert på åpen kildekode og er i utgangspunktet gratis å bruke, selv om du kan betale for ekstra funksjonalitet. Gratisversjonen tilbyr uansett mer enn det LastPass gjør fra 16. mars av, og kan brukes på så mange enheter du vil, med egne apper for ulike operativsystemer både for PC og mobil, samt nettlesertillegg for de mest kjente nettleserne.

Tjenesten lar deg enkelt importere alle passordene fra LastPass og støtter også tofaktorautentisering i gratisversjonen, riktignok med flere muligheter om du betaler for premium-utgaven, som er priset til 10 dollar i året, eller omlag 85 kroner.

Med premium-utgaven får du 1 GB kryptert lagringsplass og flere funksjoner, blant annet mulighet for å analysere passordhvelvet ditt, slik at du blir varslet dersom du har samme passord flere steder, om en av innloggingene dine har vært del av et datainnbrudd og mer til. Du kan sammenligne gratis- og premiumversjonen på Bitwardens nettsider.

URL: https://www.bitwarden.com

Nordpass

Nordpass

Også her finnes det en gratisversjon som kan være tilstrekkelig for de fleste. Den mest åpenbare begrensningen kontra det å betale for seg er at du bare kan være logget på én enhet av gangen, så hvis du logger inn på mobilen, blir du logget ut fra PC-en og vice-versa.

Apper finnes både for Windows, MacOS, Linux, iOS og Android, og tjenesten har nettleserutvidelser for Chrome, Firefox, Edge og Opera.

Premium-utgaven koster ganske nøyaktig 300 kroner for to år (alternativt 200 kroner for ett år eller 40 kroner per måned), og da kan du være logget på seks enheter samtidig, dele innlogginger med andre og bli varslet om datainnbrudd eller om du har like passord flere steder.

URL: https://nordpass.com/

KeePass

KeePass

Dette har i mange år vært blant gratis-favorittene og er også basert på åpen kildekode. I motsetning til de fleste andre løsninger, finnes det her kun en gratisversjon, men der man kan donere en slant hvis man føler for det.

Her er det ingen nettjeneste du deler passordene med - i stedet blir de lagret i en kryptert fil som du må låse opp med master-passordet ditt. Fila står du imidlertid fritt til å lagre i nettskyen, slik at alle enhetene dine har tilgang til den, enten du bruker Dropbox, SkyDrive, Google Drive eller lignende løsninger.

Programmet er bare offisielt tilgjengelig for Windows, men på nedlastingssiden finner du tredjepartsapper for det aller meste av plattformer, inkludert Android, iOS, MacOS, Linux og mer til.

(Selv om Windows-versjonen er oppdatert så seint som for en måned siden, ser ikke designet på nettsiden ut til å ha blitt frisket opp på noen år.)

URL: https://keepass.info/

Zoho Vault

Zoho Vault

Zoho er et selskap som spesialiserer seg på nettbaserte kontorverktøy, og deres passordtjeneste, Vault, har en «free forever»-variant som er gratis å bruke og svært funksjonsrik.

Her får du det meste av det man forventer av en passordtjeneste, med generering av passord, synkronisering på tvers av enheter, tofaktorautentisering, mobilapper og nettleserutvidelser, historikk over tilganger etc.

Det Zoho først og fremst tar betalt for er mer profesjonell bruk innenfor en bedrift, med brukere og roller, IP-begrensninger og den slags.

URL: https://www.zoho.com/vault/

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer