Greenprint - miljøvennlige utskrifter

Skriv ut på riktig måte, og du kan bidra med å spare miljøet.

Publisert
Sist oppdatert

Miljøvern er i vinden for tiden - jorda blir varmere og varmere, regnskogene forsvinner, og mang en forsker spår oss en mørk fremtid om vi ikke gjør noe med forbruket vårt.

Derfor har vi tidligere skrevet en grønn guide til PC-bruk, og i november i fjor belyste vi temaet "Grønn elektronikk", og om det er noe folk tenker på i sin hverdag.

En annen ting du kanskje ikke har tenkt på, er at det ikke er så veldig miljøvennlig å skrive ut på papir; både med tanke på trærne som må hogges ned for å skaffe til veie bunken med A4-ark som ligger i skriverskuffen på jobben, og også med tanke på blekk, laserpatroner og så videre.

Greenprint - miljøvennlige utskrifter
Greenprint - miljøvennlige utskrifter


Verdt å tenke på

I følge Printgreener går det med ett tre pr 8.000 ark, og statistikk fra USA viser at den gjennomsnittlige arbeidstaker kaster bort seks ark (14%) hver dag som strengt tatt ikke var noen vits å skrive ut. I USA brukes det kontorpapir tilsvarende 178 millioner trær hvert år!

Ikke bare er kopipapir et miljøproblem i forhold til trehogst - til produksjonen av hvert ark går det med drøye 3,5dl vann, og det går med rundt én kilowattime pr kilo ark som produseres. Å produsere ett tonn papir resulterer i like mye drivhusgasser som eksosen en bil slipper ut i løpet av et halvt år.

Både blekk og lasertoner er i tillegg dyrt - de koster som regel mange tusen kroner pr liter, så en bedrift kan også spare en god del penger på å skrive ut mer miljøvennlig.

Flere dystre tall finner du hos printgreener.

Ambisiøs målsetting

Med håp om at antall trehogster pr år reduseres betraktlig, har Printgreener derfor lansert GreenPrint; et program som skal redusere både blekk- og arkbruk. De hevder at hvis alle nye PC-er ble solgt med GreenPrint, ville 36 millioner trær kunne forbli urørt hvert år. I tillegg ville CO2-utslippet ha blitt redusert med 117 millioner tonn; et utslipp tilsvarende det 23 millioner personbiler produserer hvert år.

I tillegg lover selskapet å plante et tre for hvert salg av GreenPrint ($30), og hvis de når 500.000 solgte før mars, ganger de det med to.

Hva er det så GreenPrint-programvaren gjør?

Det klassiske eksempelet - ingen har bruk for side 2, og siden den er rød har ikke Greenprint tenkt til å skrive den ut med mindre du overstyrer.
Det klassiske eksempelet - ingen har bruk for side 2, og siden den er rød har ikke Greenprint tenkt til å skrive den ut med mindre du overstyrer. Vis mer


Enda mer optimalt er det om du fjerner grafikken, for den trengte vi vel egentlig ikke?
Enda mer optimalt er det om du fjerner grafikken, for den trengte vi vel egentlig ikke? Vis mer


Tilpassede utskrifter og redusert blekkbruk

For det første kommer GreenPrint med en egen skriftstype, EverGreen (avbildet), som er like lett å lese som Arial, Times new roman og de andre populære skrifttypene, men som på grunn av tynne streker reduserer blekkbruket med 20%.

Det viktigste er imidlertid skriverprogramvaren. GreenPrint legger seg som en egen skriver i Windows, og når du velger å skrive ut til denne skriveren, starter programmet opp. Her forhåndsvises utskriften, slik at du for eksempel kan droppe sidene som bare innholder et par linjer med irrelevant tekst i bunnen.

I tillegg analyserer programmet utskriften og foreslår automatisk at du fjerner bannerreklamer, menyer som ligger utenfor selve artikkelen, lange webadresser, logoer etc. Du kan til slutt velge om du vil skrive ut på papir eller i PDF-format.

GreenPrint kan lastes ned i en 30-dagers gratis prøveversjon, og programmet koster $30 å registrere (inkludert et plantet tre). Sannsynligvis sparer det seg inn selv ganske raskt.

Du finner alt du trenger på http://www.printgreener.com

Tips sjefen din om denne artikkelen! (Kanskje du kan få en skattefri gave som takk?)


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer