Guide: Athom Homey kan det meste

Kanskje den beste smarthussentralen vi har prøvd, men prisen er også deretter.

ATHOM HOMEY PRO: Hub-en ser kanskje ikke all verden ut, men den er ganske så avansert. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
ATHOM HOMEY PRO: Hub-en ser kanskje ikke all verden ut, men den er ganske så avansert. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Da vi snakket med smarthusekspert Magnus Ognedal i forbindelse med guiden til Samsung SmartThings, anbefalte han oss også å sjekke ut Athom Homey. Og vi tok ham selvsagt på ordet.

De siste fire ukene har den hvite Athom Homey Pro-kula, med lysstripa rundt ekvator, lyst opp stua vår og koblet sammen smarthusproduktene våre på en enkel måte.

Som med SmartThings, har vi ikke valgt å lage en test av Homey. Enkelt og greit fordi slike produkter er utfordrende å teste ettersom de kun er en sentral for andre dingser, og at det gir mer mening å lage en guide som viser hvordan du kommer i gang og hvilke muligheter systemet gir.

Avansert smarthus

Athom Homey er en svært innholdsrik sentral og støtter både Z-wave- og ZigBee-protokollen, akkurat som SmartThings, som betyr tilgang til så å si det som er av smarte produkter på markedet. Med visse unntak, naturligvis, som ofte skyldes mangelfull støtte fra de aktuelle produsentene og ikke Homey.

Blant annet har vi erfart at vi hverken får lagt til brannvarseleren Nest Protect og ringeklokken Arlo Doorbell. Årsaken til det er at Google, som eier Nest, har stengt tilgangen og at Arlo enn så ikke har åpnet for støtte – noe de riktignok har lovet, men det begynner å bli en stund siden.

Du kan heller ikke kjøpe dørlåsen Yale Doorman og legge den direkte i Homey. Her kreves det en Verisure-hub, men den kan heldigvis kjøpes separat og krever ikke at du tegner et abonnement med alarmselskapet.

En annen ting du bør være obs på, er at Samsung SmartThings-dingsene ikke er kompatible med andre sentraler enn Samsungs egen, og det selv om de benytter ZigBee-protokollen. Kjedelig nok.

Homey har derimot støtte for kjente produkter som nevnte Hue og Trådfri, Sonos, Fibaro, Ring, Aqara – Xiaomis smarthusprodukter – Spotify, Aeotec, Danalock, ID Lock 150, Oss Norge, Tibber, Airthings, Netatmo, Heatit, diverse Yale Doorman- og Arlo-produkter og mye, mye mer. Sjekk ut Homey Apps for full oversikt.

Det finnes to utgaver av Homey-sentralen: Athom Homey og Athom Homey Pro. Sistnevnte er nyere, og hovedforskjellen mellom dem er at Pro-modellen støtter flere apper. Med apper mener vi for eksempel Philips Hue, det er en app, mens Ikea Trådfri er en annen. Når du legger til Hue-pærer i Homey-systemet, er det én app.

Athom Homey kan kjøre mellom 15 og 20 apper før ytelsen går ned og systemet kan bli trengt. Homey Pro støtter over 40 tilkoblede apper.

I tillegg er det greit å være obs på prisforskjellen. Athom Homey koster rundt 3000 kroner mens Pro-modellen koster nærmere 4000 kroner. Til sammenlikning koster Samsung SmartThings i underkant av 800 kroner.

Takk til Elkjøp for utlån av Athom Homey Pro.

Slik er hjemfanen i Homey-appen.
Slik er hjemfanen i Homey-appen. Vis mer

Slik kommer du i gang

Når du har lastet ned appen – enten til iPhone eller Android – opprettet en Homey-konto og koblet Homey Pro til strømmen, er det på tide å koble kula til nettverket ditt. Det er en enkel prosess som tar deg gjennom de ulike stegene. Homey-en snakker også underveis, men så fort oppsettet er ferdig, kan du velge å skru av stemmen hvis du foretrekker det.

Selve Homey-appen er delt inn i fem faner: hjem, enheter, flow, energi og mer. På hjemskjermen finner du en tidslinje med oversikt over hendelser. For eksempel Martin kom hjem eller forlot huset. Her kan du også legge til dine favorittenheter og flows.

Neste fane er enheter, og som navnet avslører er det her du finner alle enhetene som er tilkoblet Homey Pro-sentralen din. Det er også her du legger til og setter opp nye enheter.

For å legge til en ny enhet trykker du på plusstegnet øverst til høyre og søker opp produsenten. Homey vil deretter søke etter disse enhetene for å se om de er tilgjengelig og så kan du inkludere appen i sentralen din og flytte den til rommet du ønsker.

Noen av de mange appene du kan legge til i Homey.
Noen av de mange appene du kan legge til i Homey. Vis mer

Når du legger til nye enheter kan det hende at du må legge dem til i nettverket ditt, men andre ikke. Blant annet kan du koble en Ikea Trådfri-lyspære direkte til Homey uten å sette den opp via Trådfri-broen først.

Se strømforbruket i sanntid

Noe av det vi liker best med Homey, er Energi-fanen som viser hvor høyt strømforbruket i boligen er til enhver tid. Har du en smart strømavleser, som Oss eller Tibber, tilkoblet din AMS-måler, kan du se strømforbruket i sanntid.

Du kan se strømforbruket på romnivå, men det krever smartplugg eller produkter som rapporterer strømforbruket.
Du kan se strømforbruket på romnivå, men det krever smartplugg eller produkter som rapporterer strømforbruket. Vis mer

Oss- og Tibber-brikkene gir oversikt over totalforbruket, men sier ingenting om hvor mye strøm de ulike dingsene og husholdningsproduktene forbruker.

Ved hjelp av smartplugger, fra for eksempel Aqara eller Aeotec, kan du registrere strømforbruket på de tilkoblede produktene, og denne informasjonen vises under Energi-fanen.

Oversikt over strømforbruket. Vi bruker Oss-brikken for å registrere forbruket.
Oversikt over strømforbruket. Vi bruker Oss-brikken for å registrere forbruket. Vis mer

Det er også enkelte smartprodukter som registrerer strømforbruket selv, for eksempel ser vi at enkelte Ikea Trådfri-pærer gjør det, men du kan også stille inn strømforbruket – i på- og av-modus – manuelt, hvis du ikke planlegger å gå til innkjøp av en haug med smarte kontakter.

Flows

Selve godbiten i et hvert smarthus er automasjon, og hvis alt er integrert og satt opp på en gjennomført måte, vil det meste gå av seg og du behøver ikke å dra frem appen for å stille på ting.

Det kan være så enkelt som at lyset i entreen skrur seg på når noen kommer hjem, at alle lysene i boligen skrur seg av når det ikke er noen hjemme, at persiennene går ned automatisk når det er sterk sol ute, eller at de går opp når det er sterk vind.

I Athom Homey kalles disse automasjonene Flows, og de baserer seg på prinsippet «If this then that». Flows settes opp basert på når, og og så.

Slik ser det ut når man oppretter en ny Flow.
Slik ser det ut når man oppretter en ny Flow. Vis mer

For å ta et eksempel:

  • Når alle er hjemme
  • Og Stue-sonen er inaktiv
  • Og solen er gått ned
  • skru av alle lys i Stue

Som du ser, kan du legge til flere og-variabler.

Flows gjør det også mulig å koble de smarte produktene dine sammen. La oss si du har en smart knapp eller bryter og en lyspære som ikke er koblet sammen. Da kan du opprette en Flow for å koble dem sammen.

I Flow-menyen velger du knappen og deretter hva som skal skje når den trykkes. Her trenger du ikke en og-variabel:

  • Når knappen trykkes
  • skru av eller på lyspære

Enkelt og greit.

Men det er også mulig å lage Flows som er mye mer avanserte.

Kan gjøres veldig avansert

Espen Ljosland, som står bak Facebook-gruppa «Athom Homey Norge» med over 1800 medlemmer, har mildt sagt god erfaring med smarthussystemet.

– Det fine med Homey Flows er at det er så utrolig lett å komme i gang. For eksempel «Når: Solen går ned», «Så: Skru på utelys». Litt mer avansert bruk kan for eksempel være et varsel dersom man har glemt å lukke garasjeporten, da med et ja/nei-spørsmål på mobilen som automatisk lukker porten om ønskelig.

Eksempel på Espen Ljoslands Flow.
Eksempel på Espen Ljoslands Flow. Vis mer
Eksempel på Espen Ljoslands Flow.
Eksempel på Espen Ljoslands Flow. Vis mer

Han har også satt opp en Flow som sender ut et varsel dersom sistemann i husholdningen går ut av huset og tørketrommelen fortsatt går.

Da mottar han et varsel på mobilen om han ønsker å skru av tørketrommelen.

– Derfra er det bare fantasien som setter grenser. Og for de som eventuelt ikke er redd for litt Javascript, har Athom også en app som heter HomeyScript. Da kan man plutselig lage så avansert logikk man bare ønsker, og det anbefales virkelig for alle som etterhvert vokser ut av Flows, legger han til.

Brukervennlig og avansert

– Hvorfor velge Homey?

– Det beste med Homey er at den både er brukervennlig og avansert på en gang. Man kommer enkelt i gang, men likevel kan man hele tiden gjøre oppsettet mer avansert og fintune automatikken - dersom man trives med slik syssel.

– Det er også et veldig levende produkt, med et dedikert utviklingsteam bak seg som stadig lanserer ny funksjonalitet, samt en raskt voksende og meget aktiv brukergruppe.

For det er nemlig slik at hvem som helst med kunnskap kan skrive opprette egne apper og dele dem med fellesskapet. Et eksempel på det er Oss Brikken-appen som er laget av en entusiast og ikke selve selskapet.

– Det kommer nye apper hele tiden, som både tilfører støtte for stadig flere enheter og/eller gir ny funksjonalitet som for eksempel kan løse avanserte scenarier på en enklere måte, sier han og trekker frem appen Heimdall.

– Dette er en tredjeparts-app som med få klikk løfter Homey til også å bli et fullverdig alarmsystem.

Med Heimdall integrert i Homey-en din, kan du samle alt av overvåkingsdingser, som alarmer og dør- og vindussenorer, i én og samme alarmsentral.

Kan bli litt tregt

Når det gjelder ulemper med Homey, sier Ljosland at det er greit å være obs på et par ting før du eventuelt kjøper Athom Homey-sentralen.

– Et par ting Homey ikke er like god på, er rekkevidde og det å kjøre mange kommandoer samtidig. Det første løser man ganske greit med å plassere et par enheter litt strategisk, da både Z-Wave og ZigBee fungerer som mesh-nett og videresender signaler som en slags forsterker, dersom de er tilkoblet strømnettet.

– Det andre jobber Athom med, og vil bli løst i en oppdatering, men i mellomtiden er det ikke verre enn å legge inn et liten forsinkelse mellom kommandoene i de tilfellene man skal utføre mange handlinger basert på samme hendelse, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer