Kamera for smarthus

Guide: Kamera­overvåking uten vaktselskap

Dette skal du se etter, og slik kommer du i gang.

OVERVÅKING: De smarte overvåkingskameraene inntar smarthuset. Foto: Shutterstock
OVERVÅKING: De smarte overvåkingskameraene inntar smarthuset. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Å ha overvåkingskamera er ikke noe nytt, men dagens moderne løsninger gjør det enklere enn noen gang å følge med på boligen når du ikke er hjemme.

Slike kameraer er blitt en del av smarthuset, og kommer med funksjoner som tidligere ikke var mulig. Du er ikke lenger avhengig av fysiske medier, som videokassett, DVD eller en annen lagringsenhet, for med de beste løsningene lagres alt innholdet i nettskyen, og du kan alltid følge med direkte på mobilen, PC-en eller nettbrettet ditt.

Noen av de nyttigste mulighetene er:

  • Du kan til enhver tid følge med på direktestrømmen fra kameraet, sett at du har tilgang til Internett.
  • Du blir varslet når kameraet oppdager noe mystisk.
  • Du kan se opptak og stillbilder i ettertid.

Ettersom videokameraene nå tilbyr så mye funksjonalitet, er det ikke sikkert du har behov for et kamerasystem som er tilknyttet et sikkerhetsselskap. Under har vi derfor samlet noen punkter på ting som du bør tenke over når skal kjøpe et smart overvåkingssystem ment for utendørs bruk hjemme.

Alle produsentene som nevnes har produkter som offisielt er tilgjengelig i Norge.

Pris

Mange er naturligvis ganske opptatt av pris når de skal handle nye dingser, og prisen for overvåkingskameraer varierer i stor grad fra en drøy tusenlapp og oppover.

Som med mye annet, får du som regel flere funksjoner og et bedre kamera når du går opp i pris. Funksjonalitet som koster litt ekstra, kan være høyere videooppøsning, nattopptak, bevegelsessensor og kanskje mer lagringsplass.

Vår erfaring er at du får ordentlig gode kameraer for rundt 2000 kroner og oppover.

Oppløsning

Hva oppløsning gjelder, bør du ikke gå noe lavere enn Full-HD, det vil si 1920 x 1080 piksler. Her får du mer enn tilfredsstillende kvalitet. Det neste nivået er 4K. Fordelen med høyere oppløsning er at bildet blir klarere og du vil få et mer tydelig bilde av personer. Noe som kan være kjekt for å avsløre eventuelle innbruddstyver fordi ansiksttrekk og liknende blir tydeligere.

Høy oppløsning er også nyttig for å tyde for eksempel registreringsnummer på bil.

Merk at prisforskjellen er stor, for visse modeller det dobbelte, mellom kameraer med 1080p- og 4K-oppløsning.

Ekstra funksjoner

Det er selvsagt ikke bare oppløsning som gjelder, og det er flere andre ting som spiller inn for et godt kamera. Målet med kameraene er jo selvsagt å få et godt og tydelig bilde av uvedkommende, hvis kameraet i førsteomgang ikke skremmer dem vekk.

For eksempel kan nattmodus være svært nyttig når det er mørkt ute. Vanlige kameraer sliter i dunkle omgivelser, så det kan være lurt å ha et videokamera som også leverer gode bilder om natten.

Du bør også tenkte på dekningsområdet til kameraet, altså hvor høy synsvinkelen er. Jo høyere synsvinkel, jo mer av omgivelsene får kameraet fanget opp. Et eksempel på kamera som dekker dette feltet godt, er Nest IQ Outdoor med hele 130-graders synsvinkel, samt Logitech Circle.

Hva er IQ? Hvis du har undersøkt overvåkingskameraer på nett eller i butikk, har du sikkert sett at flere av dem er merket med «IQ». Dette er såkalt smarte kameraer som blant annet kan oppdage ukjent personer i videobildet og varsle eieren av systemet samtidig som den zoomer inn på personen og følger dens bevegelser - her er også god synsvinkel en viktig ting.

Nest Cam IQ kan gjenkjenne ansikter. Foto: Nest
Nest Cam IQ kan gjenkjenne ansikter. Foto: Nest Vis mer

Det er også ansiktsgjenkjenning. Har du et kamera som støtter ansiktsgjenkjenning, kan du registrere ansiktene til kjente (og betrodde) personer slik at alarmen ikke går av når en bekjent nærmer seg inngangspartiet. Merk at enkelte produsenter tar betalt for denne typen ekstrafunksjonalitet.

Et viktig ledd i å skremme vekk potensielle tyver, er muligheten til å kommunisere med dem. Flere overvåkingskameraer har både integrert mikrofon og høyttaler slik at kommunikasjonen er toveis. Kanskje får du tyven på bedre tanker med noen velvalgte ord?

Dette Ring-kameraet har integrert flomlys som aktiveres når det detekterer bevegelse. Foto: Ring
Dette Ring-kameraet har integrert flomlys som aktiveres når det detekterer bevegelse. Foto: Ring Vis mer

En annen ting som mer eller mindre er standard, eller som i hvert fall bør være det, er bevegelsessensor. Enten kan den fungere slik at den aktiverer et lys når sensoren oppdager bevegelse, eller sender varsel med bilde/video til telefonen - eller begge deler, selvsagt.

Kabel eller trådløst?

Om du skal velge et kamera som er trådløst, eller et som kobles til med kabel, er som det meste annet en smakssak. Det som taler til fordel for et trådløst system, er at du slipper å trekke strømkabel utenfra og inn gjennom vindu - med mindre du har et strømuttak utendørs - men til gjengjeld er du nødt til å sørge for at batteriene må lades.

Arlo Ultra 4K er et eksempel på et trådløst videokamera, og her lover produsenten flere måneder mellom hver lading.

Arlo Ultra 4K går på batteri. Foto: Netgear
Arlo Ultra 4K går på batteri. Foto: Netgear Vis mer

Når det gjelder kablet strømtilførsel er det slik at uvedkommende kan klippe kabelen eller trekke ut kontakten for å stanse opptaket. Men det er uansett stor sjanse for at personen fanges på video før det skjer, slik at den kan identifiseres.

Abonnement?

Dette punktet er et av de store skillene mellom de eldre kameraene med fysiske lagringsmedier og de nyere med skylagring. Felles for produsenter som (Netgear) Arlo, (Google) Nest, (Amazon) Ring og Netatmo er at direktevisning er gratis, men ønsker du å lagre innholdet må du være forberedet på å bla opp. Logitech Circle lagrer opptak i 24 timer uten kostnad.

Lagringsfunksjoner du kan bli nødt til å betale for, er ting som skylagring over et visst antall dager, eller å lagring av opptak i det hele tatt.

Med for eksempel Nest må du ha et abonnement for å kunne se automatiske videoopptak, som ble gjort da kameraet oppdaget bevegelse. Hvis du ikke betaler, får du kun se et stillbilde fra hendelsen og klokkeslett.

Arlo, Nest og Ring tilbyr ulike abonnementer med forskjellige funksjoner og prisen varierer fra rundt 50 kroner i måneden for ett kamera til flere hundre kroner i måneden avhengig av funksjonaliteten du ønsker og hvor mange kameraer du har tilknyttet.

For det er slik at prisen øker hvis du ønsker å ha flere videokameraer tilknyttet et abonnement. For eksempel selger Arlo et abonnement til 100 kroner i måneden som inkluderer 30 dagers videohistorikk og 10 tilknyttede kameraer - prisen for ett kamera er mye lavere.

Abonnementet kan også inkludere ekstra funksjonalitet som ansiktsgjenkjenning.

Netatmo er den produsenten av de fire som ikke selger ekstra abonnement. I stedet kan du velge mellom å lagre videoopptakene på et microSD-kort, i Dropbox-skyen eller på en FTP-server hvis man har det.

Dette må du være obs på

Når du skal installere utendørs videoovervåking er det en par ting du bør være obs på med tanke på plassering og hva du faktisk kan filme.

Datatilsynet har satt opp en lettfattelig side der de forklarer hva du kan og hva du ikke kan filme. Dette må du merke deg som privatperson:

  • Du kan lovlig overvåke eget hus og hage.
  • Du kan ikke samtidig overvåke offentlig område eller annen persons eiendom.
  • Du kan ikke overvåke andres private sfære. For eksempel leiebore og deres besøkende.
Pass på hvor du plasserer videoovervåkingskameraet. Foto: Nest
Pass på hvor du plasserer videoovervåkingskameraet. Foto: Nest Vis mer

Du bør også være klar over at selv om overvåkingen er lovlig, er det ikke slik at du kan bruke opptakene som du vil. Personvernreglene sier at man ikke kan publisere bilder og opptak av personer uten deres samtykke. Deling av bilder og video på nett kan du lese mer om på denne lenken.

Når det gjelder hvor du faktisk skal plassere kameraene, er det lurt å ha det over inngangspartiet, garasjeporten og ved andre steder uvedkommende kan ta seg inn i boligen eller der du har plassert sykler eller andre, verdifulle gjenstander.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer