GUIDE: Slik beskytter du barn på nettet

Stadig flere, og oftere og oftere barn, bruker Internett til å møte nye mennesker. Da er det viktig å huske at ikke alle er den de utgir seg for på nettet. Her er reglene som holder deg og barna trygge.

Publisert
Sist oppdatert

Internett-surfing og nettprating har for lengst blitt en del av dagliglivet til de fleste - og stadig flere foreldre lurer på hvordan de best kan ivareta barnas sikkerhet (og ofte også uskyld) på nettet.

Mange sverger til nettfiltre, mens andre lar barna chatte kun når det er voksne i samme rommet. Ingen av delene ser imidlertid ut til å være særlig fornuftig, skal vi tro spesialistene hos Barneombudet og Redd barna - som begge har utarbeidet sine egne regelsett for barn på nettet.

Sunn fornuft

De fleste reglene er sammensatt av sunn fornuft og vanlig oppdragelsesvett som er tilpasset de spesielle utfordringene som nettet byr på. Mange foreldre vil kanskje også kjenne seg igjen i situasjonen fra chattene som tidligere foregikk over åpne telefonlinjer.

Det viktigste er å fortelle barna at menneskene de møter på Internett er like virkelige som dem de kan treffe på gaten eller i skolegården - og dermed må oppførselen være den samme som ellers. For eksempel skal de aldri bli med fremmede voksne - og det er det samme med voksne som de møter på nettet.

Forskjellen er selvfølgelig at det er vanskelig å vite hvem som er hvem når de ikke hører stemmen deres eller får annen informasjon om alder eller kjønn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer