HomeKit er Apples rammeverk for smarthus, og alt sammen kretser rundt Hjem-appen på iPhone og iPad. Faktisk trenger du ikke noe annet enn en iPhone eller iPad og noen smarte dingser for å komme i gang. Men det hjelper å ha en Apple TV.

Dingsene må støtte HomeKit, og HomeKit-logoen er da som regel trykket på esken. De siste par årene har det kommet mye forskjellig HomeKit-tilbehør på markedet, blant annet lyspærer, røykvarslere, temperatur- og luftkvalitetsmålere, radiatortermostater, bevegelsessensorer, dørsensorer, dørlåser og overvåkningskameraer.
HomeKit går hånd i hånd med taleassistenten Siri, og når alt er satt opp på en fornuftig måte, fungerer det veldig bra å styre tilbehøret du har installert ved hjelp av Siri på både iPhone, iPad, Apple Watch og Mac. Til og med Siri-knappen på fjernkontrollen til Apple TV kan brukes til å slå av og på lys, justere varme, spørre om utetemperatur eller aktivere stemninger som «TV-kveld», der alt lyset på tv-rommet dempes og justeres til riktig fargetemperatur.
Noen produkter støtter bare HomeKit, mens andre støtter både HomeKit og andre smarthusplattformer. Det kan være lurt å kjøpe produkter som støtter flere ulike plattformer, slik at du ikke er lenket til kun HomeKit.

HomeKit-dingsene kommuniserer via WiFi eller Bluetooth, men noen systemer støtter HomeKit via en basestasjon som kan være tilkoblet med nettverkskabel. Philips Hue og IKEA Trådfri er eksempler på det, der pærene alene ikke kan kommunisere med HomeKit uten at de først er koblet til basestasjonen sin.
Best med Apple TV
HomeKit-tilbehøret kan snakke direkte med iPhone eller iPad. Men for å kunne styre tilbehøret når du ikke er hjemme - for eksempel om du vil skru opp varmen hjemme mens du sitter på jobb - må du ha en basestasjon, eller hjemknutepunkt, som det heter i HomeKit.

En iPad som alltid ligger hjemme kan ha rollen som basestasjon, men aller best er det om du har en Apple TV som kan ta denne rollen (den går jo aldri tom for strøm). Dette må være en Apple TV 3. generasjon eller nyere. Du trenger ikke å gjøre noen installering eller konfigurering av Apple TV som basestasjon - det går automatisk.
Apples smarthøyttaler, HomePod, skal også kunne ha rollen som basestasjon i HomeKit, men den er som kjent ikke offisielt lansert i Norge.
Skann med kode
Brukergrensesnittet i Hjem-appen er veldig intuitivt. Det aller meste er brukervennlig og selvforklarende.

Når du åpner Hjem-appen for første gang, vil den be om tillatelse til å bruke posisjonen din. Svar ja på dette, så får du muligheten til å stille inn at lyset skal skrus på automatisk når du nærmer deg inngangsdøra. Posisjonen trengs også for å vite eksakt når soloppgang og solnedgang inntreffer der du bor, og det kan du komme til å bruke til automatisering av f.eks. lys.
Når man legger til nytt tilbehør, kobler man det først til strøm, enten det er å sette i batterier, koble til stikkontakt eller skru en pære i lampesokkel. Deretter vil veiviseren be deg om å skanne en HomeKit-kode med kameraet på iPhone eller iPad.
Denne unike koden er ofte påklistret selve produktet, og/eller ligger i manualen. Noen ganger, som for eksempel med IKEA Trådfri, skal koden genereres i tilbehørets egen app, for så å tastes inn manuelt i Hjem-appen. Vi har også sett at koden er skjult med liten skrift bak et deksel, som på overvåkningskameraet Logitech Circle 2. Det skal også finnes tilbehør som kobles til med NFC ved å holde iPhone inntil.

Når du har navngitt tilbehøret og tildelt det et rom, er du klar til å styre det i Hjem-appen. Trykk på det for å skru av og på, og trykk og hold for å få tilgang til dimming, fargetemperatur, modus, innstillinger osv.
Tips til navngivning
Gi tilbehøret norske navn som er naturlige for deg å bruke. Det er ikke noe problem å kalle taklampa i flere ulike rom for nettopp «Taklampe», så lenge man spesifiser hvilke rom de befinner seg i.

Ord som «taklampe», «soverom», «kontor» og «tv-rom» er lett for Siri å tolke, og da fungerer Siri aller best. Kaller man lampene for «lifx1» og «lifx2», etter produsentnavnet, blir det trøbbel og språkforvirring.
På enkelte tilbehør har du også mulighet til å endre type under innstillingene. Det gjelder for eksempel smarte strømplugger, der vi kan sette dem som enten «strømplugg», «vifte» eller «lys».
I eksempelet her bruker vi en slik strømplugg til en bordlampe på hjemmekontoret, der det også er en taklampe med en LifX-pære. Siden strømpluggen kategoriseres som lys, skrus både bordlampa og taklampa seg av med Siri-kommandoen «Slå av lys på kontoret».
Siden flere rom har taklamper som heter «Taklampe» i HomeKit, vil alle disse skrus av når vi sier «Slå av taklampe». Skal kun taklampa på kontoret slås av, må vi si «Slå av taklampe på kontor».
Et annet triks i tilbehørsinnstillingene er å gruppere tilbehør. Har du en lampe med to smarte lyspærer, kan du gruppere disse pærene slik at de framstår som én lampe i Hjem-appen.
Tips til rominnstillinger

Når du har satt opp flere rom i Hjem-appen, kan du sveipe mellom dem når du først har trykket på rom-symbolet i appen. Her er det også noen triks du kan gjøre med rominnstillngene.
Manøvrer du deg fram det aktuelle rommet og trykk «Rediger», og deretter på den lille pila som dukker opp til høyre for romnavnet. Da vil du se at det er mulig å legge rommet inn i en sone. Her kan du f.eks. legge alle rom i andre etasje i en sone du kaller nettopp «Andre etasje».
Tips: Om du har opprettet en sone du ønske å slette, sveiper du mot venstre på denne sonen og trykker «slett».
Når du har lagt alle rom i andre etasje inn i denne sonen, kan du styre hele etasjen med én Siri-kommando, f.eks. «Slå på lys i andre etasje», eller «Sett lys i andre etasje til 40%».
Lag stemninger
Begrepet stemninger i Hjem-appen er det samme som andre smarthussystemer kaller scener. Det kan være at flere lys stilles inn på en bestemt styrke og med en bestemt fargetemperatur når du aktiverer stemningen «Dempet», eller at samtlige kompatible lys i boligen slukkes og at ytterdøra låses med stemningen «God natt».

For å opprette en stemning, trykker man pluss-tegnet i Hjem-delen iappen. Velg «Legg til stemning», og marker tilbehør som skal inngå i stemningen. Velg deretter hva hvert av tilbehørene skal gjøre når stemningen aktiveres, f.eks. at en lampe er 100%, en annen lampe 40% og en tredje lampe slukkes.
Ofte er det snakk om lys når man skal opprette en stemning. Det er derfor verdt å merke at dersom du har Philips Hue og har konfigurert scener for lysene i Hue-appen, kan du eksportere disse til Hjem-appen via HomeKit & Siri-innstillingene i Hue-appen. Deretter kan du bygge videre på dem med annet HomeKit-tilbehør ved å redigere den aktuelle stemningen i Hjem-appen.
Dersom du bygger lysscener fra bunnen i Hjem-appen, er det litt mer klønete å få satt rett fargetemperatur på dimmet lys enn det er i Hue-appen. Det kan bli litt prøving og feiling før stemninger som involverer lys sitter som de skal når de opprettes eller redigeres i Hjem-appen.
Inviter familiemedlemmer
Om alle familiemedlemmer bruker iPhone eller iPad og har egne Apple-ID-er tilknyttet disse, kan du invitere dem inn i HomeKit. Da kan de styre tilbehør og aktivere stemninger via både Hjem-appen og Siri på sine egne enheter.

Å ta med familien inn i HomeKit er også fornuftig når du skal sette opp automatisering, som vi kommer tilbake til, siden systemet da vil vite hvem som er hjemme.
Familiemedlemmer inviteres i innstillingsmenyen for hjemmet ditt i Hjem-appen. Den får du fram ved å trykke på hus-symbolet oppe i venstre hjørne i Hjem-delen. Da får du mulighet til å endre navn på hjemmet, se hva som har rolle som basestasjon, eller hjemknutepunkt, og ikke minst invitere andre.
Har du allerede aktivert Familiedeling for kjøp i App Store og iTunes, kommer disse familiemedlemmene opp som forslag automatisk. Idet du inviterer, får vedkommende en melding på sin iOS-enhet om å godta invitasjonen, og vipps så er alle innstillinger i HomeKit synkronisert med vedkommendes iPhone eller iPad.
Som standard får ikke familiemedlemmer tilgang til å redigere innstillinger eller automasjoner, men slike rettigheter kan tildeles om du vil.
Automatisering - dette er mulig
Når begeistringen for å styre tilbehør med app og Siri har lagt seg, er det tid for å sette opp automatikken under automatiseringsdelen i Hjem-appen. Automatiserings-biten i HomeKit er ikke like funksjonsrik som i mer avanserte smarthussystemer, men det er endel du kan få til.

Følgende triggere, altså det som får en automatisering til å skje, er tilgjengelig: At noen eller førstemann ankommer hjemme eller en annen posisjon, at noen eller sistemann drar hjemmefra eller fra en annen posisjon, at et tidspunkt på døgnet inntreffer, at et annet tilbehør styres, eller at en sensor registrerer noe.
Her kan du altså få lyset i boligen til å slås av når sistemann drar hjemmefra om morgenen, eller at lyset i entreen skal slås på når førstemann kommer hjem. Det er også mulig å automatisere ting som at varmen hjemme skal settes til 22 grader når du drar fra bestemt adresse, f.eks. hytta.
Tidsstyring kan skje både på bestemte tidspunkt og ved solnedgang/ soloppgang. Du kan sette en bestemt tid før eller etter solnedgang/ soloppgang, men ikke et tilfeldig tidspunkt innenfor et tidsintervall.


Du kan også få et lys til å slå seg på eller av samtidig som du slår av og på et annet lys, eller at sensorer som registrerer bevegelse skal slå på et lys i et antall minutter før det slås av igjen. Her er det kjekt å vite at et HomeKit-kompatibelt kamera gjerne kan brukes som bevegelsessensor for å slå på et eller flere lys.
En pussighet ved automatiseringsmulighetene er at HomeKit støtter både temperaturmålere og CO2-målere, men at bestemte verdier på disse ikke kan starte en automatisering. Slike ting er selvfølgeligheter i andre smarthussystemer.
Ikke perfekt, men brukervennlig
HomeKit er langt fra perfekt, men Apple sniker gjerne inn noen nye funksjoner i forbindelse med en iOS-oppdatering. Dessuten kommer flere og flere produkter med HomeKit-støtte.

Det er nok ikke HomeKit som får aller flest tomler opp blant de mest hardbarka smarthusentusiastene, og HomeKit er selvsagt ikke det du skal satse på som Andriod-bruker. Før du investerer i HomeKit-tilbehør, bør du også tenke på om du noen gang kommer til å bytte vekk iPhone og iOS. Derfor er det lurt å velge HomeKit-tilbehør som også støtter andre smarthussystemer.
Men uansett hva man måtte mene om ulike smarthusplattformer, er HomeKit noe av det enkleste å komme i gang med, og noe av det mest brukervennlige en iPhone- og Apple TV-bruker kan styre smarthuset sitt med. Terskelen for å ta i bruk Hjem-appen og Siri være lavere for familemedlemmer som egentlig ikke er så interessert i smarthus, enn om du prøvde å prakke på dem et mer avansert smarthussystem.
Uoffisiell HomeKit-støtte for eventyrlystne
Den som går i gang med HomeKit vil garantert savne støtte for ett eller annet produkt. Men hvis du liker å fikle litt, og ikke har noe imot å søke lange forumtråder på jakt etter løsninger, kan kan du ta en titt på HomeAssistant.
Det er en gratis smarthusplattform med støtte for nær sagt alt, og som installeres på en Rasberry Pi til 400 kroner.
HomeAssistant kan generere sin egen HomeKit-kode som brukes for å legge den inn i Hjem-appen som en basestasjon. Du kan selv velge hvilke HomeAssistant-tilbehør du vil tilgjengeliggjøre for HomeKit. Ved å kombinere HomeAssistant med HomeKit på denne måten, kan du bruke HomeAssistant til å automatisere det HomeKit ikke har støtte for, og for å få ting som egentlig ikke støttes inn i Hjem-appen.
Familiemedlemmene trenger ikke å forholde seg til HomeAssistant, men fortsette å bruke Hjem-appen til alt. Dette har vi testet i noen måneder med stort hell, blant annet for å få den populære værstasjonen til Netatmo og WiFi-pærer og strømplugger fra TP-link inn i HomeKit. Med en Z-wave-modul til Rasberry Pi, skal det også være mulig å få Z-wave-tilbehør inn i HomeKit.
