Guide til PC-kort

Har du bærbar PC og ikke aner hva et PC-kort er - eller hvorfor du bør vite om det? Vi forklarer og viser bilder av de mest interessante kortene!

Publisert
Sist oppdatert

I de aller fleste bærbare datamaskiner finnes en 54 millimeter bred og 5 millimeter høy åpning i maskinen, som regel fylt opp med en "dummy" - et "kort" av plast. Noen finner aldri ut av hva den egentlig er til, men det har vi tenkt å gjøre noe med ved hjelp av denne artikkelen. Den kan nemlig være en liten livredder når det viser seg at din bærbare ikke har all funksjonaliteten du trodde.

Snålt barn - mange navn

PCMCIA, CardBus, PC Card, ExpressCard, ekspansjonskort, PC-kort... La oss begynne med å rydde litt opp i begrepene, og vi starter med PCMCIA. Opprinnelig var dette en forkortelse (om enn ikke så god) som beskrev selve produktet, men i ettertid har det blitt "omdøpt" til å beskrive organisasjonen bak standarden: Personal Computer Memory Card International Association.

Denne midt sagt forvirrende overgangen førte til at selve kortene gikk fra å hete PCMCIA-kort til "PC Card", men som du vet, gamle vaner... Derfor: kommer du over et PCMCIA-kort så vet du at det er det samme som et PC Card.

Det finnes tre typer PC Card, som treffende nok heter type I, II og III. Den typen som er i bruk på vanlige bærbare er type II, og disse kortene er 54 millimeter brede, fem millimeter høye og omtrent 86 millimeter lange. Men merk at flere kort er lengre enn dette, siden de tross alt kan stikke ut av datamaskinen. Spesielt er dette typisk for nettverkskort, der antennen tar litt plass.

PC Card blir CardBus

Guide til PC-kort


CardBus er i hovedsak et forbedret PC Card, med samme form og størrelse. PC Card kan leses i en CardBus slot (men ikke omvendt), og ettersom dette ble introdusert allerede i forrige årtusen er det svært få bærbare i dag som ikke støtter CardBus - og derfor også PC Card. Så i all praktisk betydning er CardBus og PC Card det samme for moderne databrukere, og vi kommer derfor til å kun bruke CardBus i resten av artikkelen.

Føler du likevel at du vite om det er et PC Card eller CardBus, kan du se etter en gullstripe i nærheten av kontakten, som er for jording. Er denne tilstede er det et CardBus-kort, hvis ikke er det et "gammeldags" PC Card. Nettverkskortet på bildet over er altså et CardBus-kort.

En raskere standard

En relativt ny standard er ExpressCard, som i praksis har vært på banen i et par år. I likhet med CardBus er også denne utviklet av PCMCIA.

Et eksempel på en bærbar med både CardBus- og ExpressCard-slot. Det er ikke umiddelbart lett å se forskjellen.
Et eksempel på en bærbar med både CardBus- og ExpressCard-slot. Det er ikke umiddelbart lett å se forskjellen. Vis mer

ExpressCard har noen fordeler fremfor Cardbus, og det har fremfor alt vært den økte minnebåndbredden som har vært i fokus. ExpressCard er nemlig knyttet direkte til PCens systembuss over PCI Express (1X), noe som mer enn dobler overføringshastigheten i forhold til CardBus (der data går om CardBus-kontrolleren). Dette skal også gjøre det enklere å integrere disse kortene med teknologi som ligger i brikkesettene, og i tillegg bruker den mindre strøm.

Grunnen til at bruken av ExpressCard ikke akkurat har tatt av er nok hovedsaklig at standarden ikke er bakoverkompatibel med CardBus. Mange har nemlig "gamle" PC-kort og ikke har behov for den økte hastigheten som kommer med ExpressCard. I tillegg har det blitt utvidet bruk av USB for bærbare, som for eksempel er det nå mange eksterne nettverkskort som ganske enkelt kan plugges rett i USB-porten.
Derfor er det ikke uvanlig å se helt nye bærbare som bare kommer med port for CardBus. Andre sikrer seg med både ExpressCard og CardBus, mens det også er de som har valgt å kun støtte ExpressCard.

ExpressCard kommer i to fysisk forskjellige utgaver: ExpressCard/34 og ExpressCard/54, som er henholdsvis 34 og 54 millimeter brede. De fleste bærbare kommer med en port for ExpressCard/54, siden denne kan ta imot begge utgavene.

Hvordan se forskjell:
Det er så avgjort ikke lett ved første øyekast å se om en maskin har åpning for CardBus eller ExpressCard, siden disse er like i høyde og bredde så lenge maskinen ikke har ExpressCard/34-åpning.

Guide til PC-kortDe fleste bærbare PCer kommer med "dummy"-kort som gjør det enkelt å se hva maskinen har. ExpressCard/54 til venstre, kortere og L-formet. CardBus til høyre.

Forskjeller er det likevel: ExpressCard/54 er L-formet - noe som gjør det lettere å putte et ExpressCard/34 i en /54-slot - og er litt over en centimeter kortere enn CardBus. Du kan også finne ut dette i operativsystemet, for eksempel i Windows XP under Enhetsbehandling.

Kjøpe ny bærbar - hva bør jeg gå for?

Her er det jammen ikke noe fasitsvar. Har du mange CardBus-kort fra før er det jo et lett valg, og denne standarden vil tydeligvis leve i beste velgående i flere år til. Ser vi på markedet er det også mer å velge mellom i CardBus-formatet.

Men det er heller ingen tvil om at ExpressCard er mer fremtidsrettet. Det har riktignok fått en treg start, men utvalget er stadig økende. Og har du for eksempel MacBook Pro har du egentlig ikke noe valg - der i gården er det ExpressCard/34 du må klare deg med.

Brukere som vil helgardere seg må se etter bærbare som har begge deler, men det bør kun være spesielle tilfeller som skal la dette diktere valget av bærbar PC. Eksisterende funksjonalitet må nesten ha rangen over eventuelle fremtidige utvidelsesmuligeter som kanskje aldri blir noe av likevel.

Nåvel, vi har snakket mye om standarder, men ikke fortalt hva vi nå engang kan bruke disse kortene til. Vel, derfor har vi en liten bildespesial som viser noen av mulighetene!

Klikk her for å se forskjellige kort!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer