Guide til video og formater

AVI, MPEG, NTSC, Flash, AVCHD - hva betyr alt sammen og hva må jeg vite?

Guide til video og formater
Publisert
Sist oppdatert

Video er et stort område, og graver man seg ned i teknikken blir det fort komplisert. Spesielt vrien er den analoge delen med alle gamle videoformater som ble utviklet for kringkasting og måtte ta hensyn til kompatibilitet mellom svart/hvitt og fargefjernsyn.

Kassettformater og tilkoblinger varierte mellom produsentene, og redigering av opptakene krevde spesialutstyr til svimlende summer. Det kunne dessuten bare skje i sanntid ved kopiering fra originalene inn på en ny kassett.

For de som begynner med video i dag er det heldigvis langt enklere, men det er likevel noe som er verdt å vite før man går i gang. Dessuten er det verdt å vite hva som er unødvendig å lure på i praktisk sammenheng, selv om det tekniske kan være interessant i seg selv.

Slutt på videokameraer?

Før var det slik at det bare var videokameraer som tok opp video. I dag er videoopptak en egenskap på linje med flere andre, og det er mange forskjellige apparater du kan bruke. Mobiltelefoner, mediespillere, webkamera, kompaktkamera, speilrefleks og disk- eller flashminnebaserte videokameraer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.