Guide til video og formater

AVI, MPEG, NTSC, Flash, AVCHD - hva betyr alt sammen og hva må jeg vite?

Guide til video og formater
Publisert
Sist oppdatert

Video er et stort område, og graver man seg ned i teknikken blir det fort komplisert. Spesielt vrien er den analoge delen med alle gamle videoformater som ble utviklet for kringkasting og måtte ta hensyn til kompatibilitet mellom svart/hvitt og fargefjernsyn.

Kassettformater og tilkoblinger varierte mellom produsentene, og redigering av opptakene krevde spesialutstyr til svimlende summer. Det kunne dessuten bare skje i sanntid ved kopiering fra originalene inn på en ny kassett.

For de som begynner med video i dag er det heldigvis langt enklere, men det er likevel noe som er verdt å vite før man går i gang. Dessuten er det verdt å vite hva som er unødvendig å lure på i praktisk sammenheng, selv om det tekniske kan være interessant i seg selv.

Slutt på videokameraer?

Før var det slik at det bare var videokameraer som tok opp video. I dag er videoopptak en egenskap på linje med flere andre, og det er mange forskjellige apparater du kan bruke. Mobiltelefoner, mediespillere, webkamera, kompaktkamera, speilrefleks og disk- eller flashminnebaserte videokameraer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer