Guide: Vårrengjøring av PC-en

PC-en din er en støvsamler av rang, og det kan fort by på trøbbel. Her er noen enkle tips som får støvet ut og bort.

Guide: Vårrengjøring av PC-en
Publisert
Sist oppdatert

De fleste gangene vi skriver om rengjøring av PC-en, holder vi oss på filnivå. Men den trenger også vedlikehold på andre plan.

Du har kanskje oppdaget at maskinen har begynt å bråke mer den siste tiden? Kanskje den til og med både bråker og er tregere enn før? Da kan det rett og slett være fysisk støv og lort som er årsaken.

Denne lille guiden gjelder først og fremst for stasjonære PC-er. Har du en bråkete bærbar finner du imidlertid mange gode tips i denne artikkelen, også vedrørende fjerning av støv.

Det er nærmest så du kan føle datamaskinen smile når støvet er borte. I ett tilfelle ble en bråkete bærbar datamaskin i vår testlab helt musestille etter en rengjøringsrunde.

Lodne dyr og ullsokker er skummelt

Det er ikke sjelden at vifter, for eksempel på grafikkortet, blir så fulle av støv at de støyer langt mer enn de ellers ville ha gjort.
Det er ikke sjelden at vifter, for eksempel på grafikkortet, blir så fulle av støv at de støyer langt mer enn de ellers ville ha gjort. Vis mer


Microsoft anbefaler faktisk å rengjøre vifter, strømforsyning og lignende et par ganger i året. Oftere, dersom du har et loddent kjæledyr i huset, har tepper eller hvis røyker inne.

Står PC-en på gulvet er det dessuten grunn til å sjekke viftene oftere enn hvis den står på pulten.

Bare det at du ubevisst sitter og gnir sokkelestene mot hverandre, generer temmelig mye støv i løpet av en arbeidsdag på hjemmekontoret.

Uansett hvor flink du måtte være til å holde det rent og pent under pulten, kan vi garantere deg at mye av det som uansett svever rundt i rommet til slutt havner inni PC-kabinettet.

Kan bli brann

Når viftene blir støvete og kjøleribber tette av støv, avtar kjøleegenskapene kraftig. Noen vifter vil da øke turtallet for å klare å holde systemet kjølig nok, men det holder ikke alltid.

Resultatet kan i beste fall bli at systemet senker ytelsen for å holde temperaturen nede, i verste fall kan du risikere brann.

Blåse, ikke suge

En boks med trykkluft kan være alt du trenger. Denne koster 198 kroner hos Clas Ohlson.
En boks med trykkluft kan være alt du trenger. Denne koster 198 kroner hos Clas Ohlson. Vis mer


Først bør du åpne lokket på PC-en din, og lokalisere steder med mye støv, typisk kjøleribber og kjølevifter. Strømforsyningen er også en gedigen støvsamler.

For å unngå problematikk rundt statisk elektrisitiet, anbefales at du ikke bruker støvsuger når du skal fjerne støvet. Det beste er å blåse støvet bort, uten å berøre elektronikken inni PCen med verken fingre eller andre redskaper.

Det finnes en rekke løsninger på dette. En trykklufts-spray kan du for eksempel få kjøpt i dataforretningen for et par hundrelapper. Trykkluft fra kompressor er kraftigere, men vær forsiktig med å bruke slike blåseløsninger på nært hold, da det høye trykket kan skade vifter og andre deler i datamaskinen.

Bruke munnen?

Du kan også komme et stykke på vei med å blåse med munnen, dersom du har kraftige lunger, men det er ikke noen løsning vi uten videre kan anbefale. Det kan fort dreie seg om mye svevestøv her, som kan irritere øyne, munn og svelg på neste innpust. Og tro oss, dette svevestøvet vil du heller ikke ha inni huset ditt.

Derfor bør du ta med deg hele PC-en ut når du gjør dette, og aller helst bruke et blåseredskap.

Start med å blåse inn i strømforsyningen fra baksiden av kabinettet, og med kabinett-lokket av. Deretter sørger du for å gjøre det samme på prosessorkjøler, grafikkort (som ofte har vifta på undersiden) og andre vifter i kabinettet og kjøleribber på hovedkortet.

Ja, se her var det blitt rent og pent. Men du ser kanskje noe som har løsnet?
Ja, se her var det blitt rent og pent. Men du ser kanskje noe som har løsnet? Vis mer

(Fortsetter under bildet)

Sjekk alltid grundig at det ikke sitter igjen noen dotter her og der, og sjekk at det kabler og lignende har løsnet som følge av behandlingen. Deretter setter du på lokket igjen, kobler til, starter PC-en, åpner kalenderen og lager en gjentakende påminnelse hver sjette måned.

Lykke til!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer