H.265 er fremtidens videoformat

Halvparten så store filer, like god kvalitet.

Sony er blant TV-produsentene som har annonsert TV-er med UHD (4K)-oppløsning. Men foreløpig er det lite innhold å velge mellom. Det kommer sannsynligvis til å endre seg raskt, takket være H.265-formatet. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Sony er blant TV-produsentene som har annonsert TV-er med UHD (4K)-oppløsning. Men foreløpig er det lite innhold å velge mellom. Det kommer sannsynligvis til å endre seg raskt, takket være H.265-formatet. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Full HD er 2012. Nå er det 4K eller Ultra High Definition (UHD) som gjelder. Det er altså skjermoppløsning vi snakker om, først og fremst på kommende TV-er, men også på store dataskjermer.

Firedobling i pikseltettheten

Oppløsningen er hele fire ganger høyere enn full HD, eller rundt 3840 x 2160 piksler. Selv på svære TV-er er det snakk om en utrolig pikseltetthet, med tilhørende sylskarpe bilder. Tenk deg en 50-tommer med åtte millioner piksler mot dagens to millioner, og du skjønner hva vi sikter til.

Under årets CES-messe i Las Vegas viste alle de store TV-produsentene kommende TV-modeller med UHD, og det finnes allerede noen TV-er i enkelte markeder med denne oppløsningen. Foreløpig er utvalget meget begrenset, og prisene svært høye.

Les også: Derfor er UHD-TV-en fra LG et lite smart kjøp

Nytt format tvinger seg fram

Det er ikke bare få TV-er å velge mellom, det er også forsvinnende lite UHD-materiale å oppdrive, hvis vi ser bort fra digitalbildesamlingen din. Enkelte Blu-ray-spillere kan riktig nok skalere opp HD-video til UHD-oppløsning, men det blir ikke det samme som ekte vare. Dessuten krever eksisterende videoformater svært høy båndbredde i UHD-oppløsning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer