Thunderspy

Hackere kan hente ut dataene dine på fem minutter

Sikkerhetsforsker hevder sikkerhetshullet nærmest er umulig å tette.

THUNDERSPY: Thunderbolt-kontakten er som regel merket med et lynsymbol. Foto: Kirsti Østvang
THUNDERSPY: Thunderbolt-kontakten er som regel merket med et lynsymbol. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle PC-er med Thunderbolt-kontakt og som er produsert før 2019, har et sikkerhetshull som gjør det mulig for angripere å få tilgang til innhold på PC-en på få minutter.

Det hevder sikkerhetsforskeren Björn Ruytenberg ved Eindhoven University of Technology, som står bak funnene i sårbarheten han har døpt «Thunderspy».

Han skriver:

«Thunderspy kan angripe enheter med Thunderbolt-kontakt. Hvis PC-en din har en slik kontakt, kan en angriper, med kun en kort, fysisk tilgang den, lese og kopiere alle dataene dine, og det selv om disken er kryptert, PC-en din er låst eller er i dvale.»

Og legger til:

«Thunderspy er skjult, som betyr at du ikke kan finne spor etter angrepet.»

Totalt har sikkerhetsforskeren avdekket syv hull i Intels design.

Mac-er er delvis berørt

Ifølge Ruytenberg kan hackere med tilgang til PC-er med Windows og Linux hente ut data på få minutter, og det som verre er, er at hullet ikke kan tettes gjennom en sikkerhetsoppdatering, hevder han. Angivelig må man bytte ut maskinvaren.

Når det gjelder Apple, som har brukt Thunderbolt i sine datamaskiner siden 2011, sier sikkerhetsforskeren at de er sårbare mot Thunderspy, men at systemer med macOS kun er «delvis berørt» av sikkerhetshullet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer