Kan fjerne Wannacry uten å betale

Han kan ha funnet nøkkelen som gir filene tilbake - uten å betale løsepenger

Men det fungerer ikke på alle maskiner.

DU KAN HA FLAKS: Sikkerhetsekspert Adrien Guinet har klart å lage et verktøy som kan dekryptere filer rammet av Wannacry – uten at man må betale bakmennene. Foto: Ritchie B. Tongo / EPA / NTB Scanpix
DU KAN HA FLAKS: Sikkerhetsekspert Adrien Guinet har klart å lage et verktøy som kan dekryptere filer rammet av Wannacry – uten at man må betale bakmennene. Foto: Ritchie B. Tongo / EPA / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I forrige uke skrev vi om Wannacry; et utidig løsepengevirus som rammet flere hundre tusen maskiner verden over.

Spesielt siden det også evnet å spre seg fra maskin til maskin, uten innvendinger fra brukeren. Dette på grunn av et sikkerhetshull i Windows, der maskiner som ikke hadde installert sikkerhetsoppdateringen fra mars var sårbare.

Fant primtallene

Når man lager en krypteringsnøkkel, er den basert på store primtall med mange sifre i, typisk over 100. Når disse multipliseres, får man et enda større tall, som kun har to faktorer – de to primtallene. Å finne de to er praktisk talt umulig selv med enorme mengder maskinkraft.

Men sikkerhetsekspert Adrien Guinet har funnet ut at disse to primtallene ikke umiddelbart slettes fra arbeidsminnet på en maskin som kjører Windows XP.

Dermed har han klart å finne krypteringsnøkkelen og dekryptere filer – uten å betale løsepenger til bakmennene.

Har lansert verktøy

Guinet har lansert et verktøy på kildekodenettstedet Github som kan brukes av alle. Som nevnt fungerer det kun for Windows XP, og man kan ikke ha tatt en omstart av maskinen etter infeksjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer