Sony SRS-NB10 |TEST

Handsfree uten noe i øra

Er Sonys snedige nakkehøyttaler hjemmekontorets nye bestevenn?

SNEDIG: Sonys nye nakkehøyttaler, NB10, gir deg full handsfree-frihet på hjemmekontoret. Foto: Pål Joakim Pollen
SNEDIG: Sonys nye nakkehøyttaler, NB10, gir deg full handsfree-frihet på hjemmekontoret. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Bøyle rundt halsen - der har du noe du sjelden ser folk med lenger. I trådløse øreproppers spede barndom var det slik mange av dem så ut, der du hadde ei bøyle rundt halsen med to små kabler ut av, som ledet til hver sin ørepropp som du puttet i øret.

Men Sony SRS-NB10 (heretter bare NB10) er en såkalt nakkehøyttaler. Det er altså en bøyle du legger over skuldrene, men uten at du trenger å putte noe i ørene.

I stedet har bøylen en høyttaler rett under hvert øre og mikrofon ytterst ved munnen som fanger opp stemmen din om du prater med noen.

Merkes nesten ikke

Det er ikke mye man merker til NB10 når man har den rundt nakken – faktisk har jeg flere ganger satt meg ved middagsbordet etter endt hjemmekontor og glemt å ta dem av først. Vekten er på bare 113 gram, altså drøye 50 gram per skulder. Vår utgave er den sorte utgaven, men den finnes også i hvit.

Materialmessig går det i matt plast rundt det hele. Selve høyttalerne er trukket i stoff, og NB10 har et ganske elegant utseende, spør du oss. Produktet er IPx4-sertifisert, som tilsier at det er sprutsikret.

KNAPPER: På innsiden av de to bøylene finner du knapper for betjening. De kan du føle deg frem til så lenge du vet hvilken som er til hva. Foto: Pål Joakim Pollen
KNAPPER: På innsiden av de to bøylene finner du knapper for betjening. De kan du føle deg frem til så lenge du vet hvilken som er til hva. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

På innsiden finner du knapper på begge sider. På høyre side har du av- og på-knapp, samt mute-knapp til mikrofonen, i tillegg til at ladeluka er skjult bak et gummilokk.

På venstre side har du volumknapper med en knapp mellom seg, som du typisk bruker som på øvrige handsfree-produkter, med ett trykk for å pause, to for å hoppe til neste sang og så videre. Denne kan du da også bruke for å besvare anrop eller avslutte samtalen.

Knappene har alle en relieff som gjør at du kan føle deg frem til dem, for det er jo ikke akkurat så du ser dem når du har NB10 på deg.

Sony oppgir 20 timers batteritid på NB10, som altså lades via USB-C. Hva gjelder hurtiglading kan du få 60 minutters bruk etter 10 minutter i laderen om du går tom.

Genial til handsfree

La oss avklare det først som sist: Dette er ikke et produkt du kjøper for å høre musikk. Lydgjengivelsen i høyttaleren kan best sammenlignes med en vanlig PC-høyttaler, altså med ganske begrenset frekvensområde og praktisk talt fravær av bass. Å høre på musikk over tid er ikke noe å anbefale her.

SPINKELT: Lyden fra høyttalerne kan best sammenlignes med typisk lyd du får fra PC-høyttalere. De er ikke spesielt egnet til musikk. Foto: Pål Joakim Pollen
SPINKELT: Lyden fra høyttalerne kan best sammenlignes med typisk lyd du får fra PC-høyttalere. De er ikke spesielt egnet til musikk. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Men til handsfree-samtaler, Teams-møter og lignende fungerer den brillefint. De i andre enden av telefonsamtalene vi har tatt med NB10 har gitt oss svært gode skussmål på tampen av samtalen når vi har spurt, og vi hører også motparten veldig fint.

Og i motsetning til det å ha på et par hodetelefoner eller propper i ørene, er det noe med det å høre alle lyder rundt seg, og sin egen stemme akkurat slik man pleier.

Det er også verdt å nevne at disse bråker mye mindre for omgivelsene enn om du skulle hatt på tilsvarende volum på PC-høyttaleren. Siden høyttalerelementene er plassert bare centimetere fra ørene dine, trenger de ikke å spille så høy lyd for at du skal høre dem godt. Når vi legger dem fra oss på pulten, er det så vi knapt hører det vi nettopp hørte veldig godt.

NB10 kan selvsagt også kobles til en TV med Bluetooth, og igjen – å se fotball og høre lyden fint, uten å plage de andre som er våkne, men fortsatt være tilgjengelig for en prat og høre eventuelle oppvåkninger fra barnerommet er ikke noe du nødvendigvis får til med vanlige hodetelefoner eller ørepropper.

Ikke så lett å pare med to

På Sonys nettsider informeres det om at NB10 kan kobles til to kilder samtidig, men det er en sannhet med modifikasjoner. Vi klarer for eksempel ikke å ha en vanlig multipoint-oppkobling mot en Mac og en iPhone samtidig. Er vi koblet til Mac-en og telefonen ringer, får vi ikke besvart samtalen med NB10.

Det er riktignok smertefritt å veksle mellom tilkoblede enheter – trykker vi oss inn i Bluetooth-oppsettet på telefonen og velger NB10, hopper de kjapt over slik at vi er koblet opp der i stedet, men det er jo ikke så elegant å stresse med det når telefonen ringer.

Konklusjon

Det er noe herlig unikt med NB10 – de merkes knapt rundt halsen og er ypperlige til handsfreesamtaler eller Teams-møter. Å høre på TV-sendinger eller andre ting, uten å plage andre nevneverdig og samtidig være helt tilgjengelig for omverdenen er noe man ikke helt får til med hodetelefoner eller ørepropper.

Men vi skulle ønske at de var bedre med tanke på å være koblet til to enheter samtidig, og at høyttalerne hadde servert oss et par hakk bedre lyd, slik at de var mer behagelige å høre musikk på. Til det blir lyden alt for spinkel.

For til 1500 kroner får man tross alt mange gode ørepropper eller hodetelefoner, flere av dem med mulighet for å slippe inn omgivelseslyd slik at man også blir oppmerksom på det rundt seg.

Og de er vesentlig bedre på musikk.

Testresultat

Sony SRS-NB10

- Merkes knapt at man har dem rundt nakken
- God samtalelyd - begge veier. Deilig å høre sin egen stemme akkurat som normalt
- God batteritid (20 timer)
- Lett å bytte enhet ...

... men har ikke full multipoint-støtte
- Lite egnet til musikk
- Prisen litt for høy?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer