Slutt for Windows 7

Har du denne Windows-versjonen bør du oppdatere

Om ett år risikerer du å bruke en utrygg PC.

WINDOWS 7: Om ett år er det slutt for populære Windows 7. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
WINDOWS 7: Om ett år er det slutt for populære Windows 7. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Microsoft har utsatt det ved flere anledninger, men 14. januar 2020 er det full stopp. Fra og med den datoen vil ikke selskapet lenger tilby (gratis) oppdateringer til Windows 7, noe som gjør PC-er med det gamle operativsystemet, svært utsatt for angrep.

Windows 7 ble lansert i 2009, altså 10 år siden, og har vært en stor suksess for Microsoft, som så langt ikke helt har klart å følge opp dette med de nyere utgavene. Windows 8 ble ikke den etterkommeren Microsoft hadde sett for seg, og ble blant annet sterk kritisert for sitt berøringsfokuserte brukergrensesnitt.

Windows 10 fra 2015 har løst mange av problemene med åtteren, men det var først forrige uke at operativsystemet passerte Windows 7 på verdensbasis.

Hva skjer?

Som nevnt over, ender den offisielle støtten for Windows 7 14. januar neste år. Du lurer sikkert på hva som skjer etter den datoen. Vel, du kan fortsette å bruke Windows 7-PC-en din som før, men Microsoft kommer ikke til å sende ut sikkerhetsoppdateringer til operativsystemet.

Dette gjør PC-er med Windows 7 spesielt utsatt for angrep av ulik sort, som virus, skadevare, løsepengevirus med mer.

Dog er det faktisk en måte å få oppdatert Windows 7 på, men ikke for privatpersoner. Microsoft tilbyr selskaper sikkerhetsoppdateringer hvis de betaler for det. For en ukjent sum i året holder Microsoft Windows 7 oppdatert, men prisen øker for hvert år.

Hva kan du gjøre?

Hvis du har en PC med Windows 7, men ingen planer om hverken å ha et usikkert operativsystem eller betale for å holde det oppdatert (igjen, kun for bedrifter), har du i teorien to alternativer: oppgrader til Windows 10 eller kjøp en ny PC.

Men det er ikke slik at du med sikkerhet kan oppgradere en PC med Windows 7 til Windows 10, ettersom den gamle maskinvaren muligens ikke er støttet. Du kan lese mer om spesifikasjonskravene her.

29. juli 2016 avsluttet Microsoft programmet for gratis oppdatering fra Windows 7 og 8 til Windows 10, men ifølge en ZDNet-sak fra oktober 2018, kan du fremdeles oppdatere gratis. Vi har ikke fått prøvd dette selv, men det kan være verdt å sjekke ut før du eventuelt går til det steget med å kjøpe en Windows 10-lisens.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer