Har du en oppfinner i magen?

Har du idéer og vilje til å lære kan du lage nesten hva som helst.

Veien fra produktidé til ferdig produkt behøver ikke å være lang. Det gjelder bare å kjenne til hjelpemidlene.
Veien fra produktidé til ferdig produkt behøver ikke å være lang. Det gjelder bare å kjenne til hjelpemidlene. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Smarte folk får til ting, men uten verktøy er det vanskelig. Med det riktige verktøyet er det nesten grenseløst hva man kan få til, og gode idéer kan bli til produkter. Men de kan også bli en reservedel som ikke lenger går an å få tak i, en interiørdetalj, en serie helt nye knotter, kunst eller leketøy.

For den industrielle revolusjon har gjort en helt ny omdreining. Før måtte du eie en fabrikk for å lage produkter - i dag kan du få produsert nesten hva som helst i et utall fabrikker over hele verden. Produksjon har blitt en tjeneste du kan kjøpe mye eller lite av, ikke noe du må eie.

Du kan få laget modeller i et annet materiale fra en 3D-printer, som bygger opp produktet lag for lag i tynne sjikt av plast. Du kan få til ganske kompliserte mekanismer på denne måten, og kan vurdere mange faktorer som ikke kan leses ut fra skjermtegningen. Som ergonomi, detaljer i funksjonalitet, tilpasning av deler osv.

Det finnes også mange verksteder som freser prototyper, eksemplarer eller serier i metall, eller skjærer ut med laser, vannjet eller plasma. Og for de virkelig avanserte prosjektene brukes EDM eller gnisterosjon, hvor formingsmulighetene er utrolig fleksible.

Men for å komme i gang må du ha et konstruksjonsverktøy og et nettverk av kontakter til produksjon av modeller og prototyper.

Og det er i ferd med å oppstå!

Ponoko - et system for å lage ting

Ponoko er et nettsted der du finner alt du trenger til å lage ting. Fra tegne- og konstruksjonverktøy til forbindelsene som produserer tingene for deg.

Har du en oppfinner i magen?


Her kan man samles, alle som har idéer og de som har produksjonsutstyr. Man kan dele og utveksle idéer, handle moduler eller tjenester, design og finne forretningspartnere. Enten det er et nytt tannhjul til den gamle bestefarsklokka eller en genial holder til alle smartmobiler som kan selges i hundretusener av eksemplarer.

Smarte programmer

Autodesk - som er kjent for Autocad, et konstruksjonsverktøy for PC som har vært i salg siden 1982 - lanserer nå et helt nytt verktøy og et helt nytt konsept - 123D. Det er lansert i public beta og kan lastes ned her

Men dette er ikke det eneste verktøyet som kommer. Flere spesialprogrammer med fokus på bestemte typer konstruksjoner er underveis,

Du finner oversikten her, om du tenker på møbler, generelle tredimensjonale gjenstander eller rett og slett stilige frontpaneler til smarte bokser du har konstruert.

Har du en oppfinner i magen?


Nye forretningsmodeller

Før i tiden måte man enten finne investorer og selge inn idéen, eller pantsete hus og familie for å komme i gang. I dag finnes det flere alternative måter å sette igang virksomheter og produksjon på, ved å spre risikoen lenger ned i markedet.

The Glif - holder for iPhone 4 Foto: Produsenten
The Glif - holder for iPhone 4 Foto: Produsenten Vis mer


Vi skrev tidligere om The Glif, en smart holder til iPhone 4. Utviklingen og produksjonen av denne ble satt i gang som et Kickstarterprosjekt hvor brukere kunne forhåndsbestille eller kjøpe seg inn med andeler i prosjektet, avhengig av interessen og troen på produktets suksess i markedet.

Du kan lese bakgrunnshistorien her.

I tillegg til Open Software finnes det også Open Hardware. Her er både konstruksjon av det fysiske og programvaren som driver produktet åpent for alle som har noe å bidra med.

Floyd - prototype på smart lys for bilde og video fra RiftLabs Foto: Produsenten
Floyd - prototype på smart lys for bilde og video fra RiftLabs Foto: Produsenten Vis mer


Produktet er på utviklingsstadiet, og er en helt ny løsning som kombinerer blitz og filmbelysning i samme prosessorstyrte LED-baserte enhet, med innebygd kontroll av fargestyring osv. Produktet har kodenavnet Floyd og du kan lese mer om dette og prosjektet på Rift Labs nettsted.

Flere tips?

Del dem med oss og leserne i debatten under!

Artikkelen ble publisert første gang sommeren 2011. Sist oppdatert 3. desember 2011.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer