Har jeg tråkket i stykker min bærbare?

Publisert
Sist oppdatert

Hei,
Jeg har en Acer Aspire 9302 som er omtrent 11 mnd gammel. For en kort stund siden hadde jeg et leit uhell der jeg tråkket der som pluggen fra laderen går inn i pc-en. Det førte til at kontakten inne i pc-en knakk rett av.

Jeg trodde med en gang at det sikkert ikke var et veldig stort problem å fikse, men det koster visst 3000-4000 kroner fordi laderpluggen er koblet sammen med hovedkortet i pc-en (?) Er det slik at hvis den ladepluggen knekker så må hele hovedkortet byttes ut?

Og hvis jeg må kjøpe nytt hovedkort så bare lurer jeg på noe: passer alle hovedkort til alle pc-er? Jeg vet ikke hvilket hovedkort jeg har for det står verken på pc-en eller i manualen som kom med maskinen. Hvis det betyr noe så bruker jeg bruker pc-en til vanlig bruk, ikke noe spill som krever mye eller noe lignende, bare internett, msn, og vanlig office jobbing.

Håper på svar snarest for jeg er avhengig av pc-en og trenger den til skolearbeid og lignende.

Mvh Fredrik

Datadoktoren svarer

Hei
Grunnen til at dette blir så dyrt er at serviceappratet til merkeleverandørene i utgangspunktet ikke reparerer datamaskiner med loddebolt og håndverktøy, man bare skifter ut deler. Det gjelder i stadig større grad alle elektroniske produkter fordi det er billigere i det lange løp. Det er folk og arbeidstimer som koster mest, ikke delene.

Det er heller ikke bare å bytte ut til et hvilket som helst hovedkort for bærbare PCer, de er spesielle og passer bare inn i en viss modellserie fra leverandøren.

Er du heldig, og det er et ”pent brudd” kan det være at det er en grei sak å reparere hovedkortet i PCen din, med superlim og loddebolt. Problemet er å få noen til å gjøre det.

Hadde det vært min egen maskin hadde jeg prøvd å fikse det selv, siden jeg er en erfaren hobbymekker med en stor samling verktøy til stort og smått.

Kjenner du ikke noen hobbymekkere du stoler på kan du ta kontakt med et uavhengig serviceverksted, be dem se på problemet og gi deg en pris på å undersøke om skaden kan repareres uten å skifte kortet.

For det kan også tenkes at selve strømkontakten er ødelagt og vanskelig å få tak i, pluss at det også kan ha skjedd mer alvorlige brudd lenger inne på hovedkortet. Da kan det være praktisk talt umulig å reparere det.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer