Har Microsoft sporet helt av?

KOMMENTAR: Med den tittelen trodde du kanskje at jeg skulle kommentere Microsofts oppkjøp av Fast eller det avsindige budet på Yahoo, men det overlater jeg til andre. Jeg skal nok en gang holde meg på brukerplanet.

Publisert
Sist oppdatert
Gi oss med bredskjerm mer innhold i bredden slik at det blir et stort fortrinn å bruke bredskjerm, ikke en ulempe!


Ethvert suksessfullt dataprogramkonsept tar nemlig utgangspunkt i brukeren, og skaper brukervennlige metoder for å hjelpe brukeren til å utføre de oppgavene som skal utføres; raskt og presist. Det høres kanskje banalt enkelt ut, men likevel bommer mange totalt allerede her.

Si din mening nederst i saken

Det er også en overhengende fare for avsporing når et suksessfullt program skal erstattes av en ny versjon. For nye versjoner må jo komme, når markedet begynner å bli mettet på den forrige, eller konkurransen i markedet blir for presserende. Men så var det dette med å holde seg på sporet, som dessverre blir utrolig mye vanskeligere når størrelsen på organisasjonen og antall meningskåte produktspesialister med utstrakt markeringsbehov øker proporsjonalt.

Bjørn Eirik Loftås er teknologiredaktør i DinSide
Bjørn Eirik Loftås er teknologiredaktør i DinSide Vis mer


Det finnes flust av eksempler på glimrende programmer som har dukket opp i nye versjoner, nedlesset av ny funksjonalitet som ingen utenfor produktsjefenes idémyldringsmøter ser snev av nytte av. Derfra er veien til å bli ”bloatware” farlig kort. Vi snakker om komplekse, overveldende, trege, tunge programpakker, i overkant lekkert innpakket og naturligvis krydret med en rekke eksotiske bugs.

Det er ingen som tvinger meg til å oppgradere. Det er bare det at innimellom alle valkene i den nye versjonen finnes det nesten alltid noen gullkorn som faktisk gjør hverdagen enklere (takket være de to geniale, beskjedne utviklerne som har vært med siden versjon 0.1 alpha). Dermed ender jeg som regel opp med å oppgradere likevel, og etter et halvt år har jeg antakelig glemt hvor mye enklere og kjappere den forrige versjonen var.

Jeg skjønner naturligvis at det blir vanskeligere og vanskeligere å vekke ”må ha”-følelsen hos kunden. Og det er en langt mer krevende øvelse å finne nye, smarte måter å løse de klassiske oppgavene på, enn å lesse på med nye funksjoner som kanskje ikke har så mye med utgangspunktet å gjøre. Det er ikke dermed sagt at det er umulig.

Hvorfor er det for eksempel nesten ingen som tar konsekvensen av at ni av ti skjermer som er solgt de siste par årene, har bredformat? Hvorfor opplever jeg ofte at maksimerte programvinduer ikke inneholder annet enn tomrom på sidene, samtidig som de er nedlesset av knapper og symboler i toppen?

Noen bredskjermsurfere som kjenner seg igjen? (Fra Nettavisen.no)
Noen bredskjermsurfere som kjenner seg igjen? (Fra Nettavisen.no) Vis mer


Et eksempel som umiddelbart melder seg er Microsoft Office 2007. Se for eksempel på Word - mer topptung enn noensinne, med et virvar av knapper og symboler som kan ta pusten fra alle og enhver (men utskriftsknapp fant Microsoft tydeligvis ikke plass til, og Lim inn-knappen ligger utrolig nok under Hjem-fanen, ikke under Sett inn). Selve dokumentet ser man ofte bare de første linjene av.

Misforstå meg rett. Jeg mener definitivt Microsoft er inne på noe med sin velmenende prosessorienterte tankegang, men hva med å gi meg den klassiske menyen i toppen, og de nye, oppgaveorienterte knappene på sidene? Gi oss med bredskjerm mer innhold i bredden slik at det blir et stort fortrinn å bruke bredskjerm, ikke en ulempe!

Hvor er logikken?
Hvor er logikken? Vis mer


Office 2007 er imidlertid en programsuite med noen klare motsetninger, og Outlook framstår for eksempel som den smarte, flittige halvsøsteren til resten av suiten. I toppen sitter den klassiske menyen fra 2003-utgaven, men bredden er nå utnyttet til fulle. Til høyre har jeg nemlig fått et nytt gjøremålsfelt med kalender, avtaler og oppgaver, tilgjengelig hele tiden og straks umulig å klare seg uten. Grensesnittet er som skapt for min 1680 piksler brede 22-tommer.

Outlook 2007 er slank i toppen og utnytter bredden på en glimrende måte. Det må definitivt være et annet utviklingsteam som vedlikeholder Outlook enn de andre applikasjonene.
Outlook 2007 er slank i toppen og utnytter bredden på en glimrende måte. Det må definitivt være et annet utviklingsteam som vedlikeholder Outlook enn de andre applikasjonene. Vis mer


Hva mener du?

Er Office 2003 bedre enn 2007? (Avsluttet)
Definitivt!(41%) 698
Nei!(38%) 649
Vet ikke(20%) 346
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Når de to geniale, beskjedne utviklerne i tillegg fikk bakt inn forhåndsvisning av alt fra regneark, dokumenter til videoklipp og musikkfiler direkte i meldingsvinduet, har det blitt Outlook 2007 på meg siden, og jeg ser meg sjelden tilbake.

Men hva angår Word og Excel har jeg ingen problemer med å innrømme at jeg likte 2003-utgavene langt bedre. De beslagla dessuten bare 1/4 av harddiskplassen til sine, skal vi si, litt i overkant korpulente etterfølgere.

Uansett hva Microsoft skulle finne på til neste gang er jeg imidlertid overbevist om at når programkonsepter av forskjellige grunner ikke lenger ”treffer” brukeren like godt som tidligere, vil det dukke opp minst ett nytt som gjør det.

Har Microsoft sporet helt av?


Utrolig nok er dette alternativet oftere og oftere gratis eller bygd rundt en helt annen inntektsmodell enn det tradisjonelle ”kjøpe og eie”-systemet. I tiden framover vil flere og flere dessuten være nettbaserte og totalt løsrevet fra fysiske medier og lokasjoner.

Og Microsoft har naturligvis tenkt å ta sin bit av den kaka også, men her møter de en helt annen motstand enn den de til nå har møtt på de tradisjonelle konseptarenaer. Og slikt kan det bli mye sunn konkurranse og gode produkter av.

Med håp om at fremtidens dataprogrammer blir bredere, ikke fetere – ha en riktig god uke!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer