PC-tips:

Har PC-en låst seg? Da bør du kjenne til denne tastekombinasjonen

Ofte kan en omstart av grafikkdriveren være løsningen.

FIRE TASTER: Ved å holde nede fire taster samtidig, kan du løse mange PC-problemer. Foto: Bjørn Eirik Loftås
FIRE TASTER: Ved å holde nede fire taster samtidig, kan du løse mange PC-problemer. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Hvis du er litt over middels teknisk interessert, vet du sikkert hvordan du kan avslutte et program i Windows som har låst seg, går tregt eller av en eller annen grunn oppfører seg unormalt. Ja, hvis ikke det hjelper å trykke på X-en oppe hjørnet, altså.

#1: Avslutte et låst program

Da kan du høyreklikke på Oppgavelinjen nederst, velge Oppgavebehandling, høyreklikke på programmet som ikke responderer, og velge Avslutt.

Du får også fram Oppgavebehandling ved å trykke Ctrl + Alt + Del. Det kan være smart å kjenne til, for eksempel hvis musepekeren også har låst seg.

AVSLUTT PROBLEMET: Den klassiske metoden er å avslutte problem-programmene via Oppgavebehandling. Skjermdump: Dinside
AVSLUTT PROBLEMET: Den klassiske metoden er å avslutte problem-programmene via Oppgavebehandling. Skjermdump: Dinside Vis mer

#2: Omstart av grafikkdriveren

Men det er også en annen metode som kan være grei å kjenne til, spesielt hvis alt ser ut til å ha låst seg, eller du får uforklarlige problemer med skjermbildet.

Her vil mange ty til en omstart av maskinen, for eksempel ved å holde inne av/på-knappen noen sekunder. Det fungerer nesten alltid, men da risikerer du samtidig å miste alt av arbeid som du holdt på med da maskinen låste seg.

I mange slike tilfeller er årsaken til problemet at grafikkdriveren har stoppet opp. Det kan det være mange årsaker til, og det er ikke alltid like lett å finne synderen, men det går an å kjøre en omstart bare av grafikkdriveren. Dette er det mange som ikke kjenner til.

I mange tilfeller vil det løse problemet - uten at du mister arbeidet ditt. En slik omstart berører nemlig kun det grafiske på skjermen, ikke ting som er lastet inn i minnet på maskinen.

Tastekombinasjonen som starter grafikkdriveren på nytt, er
Win + Ctrl + Shift + B. Merk at skjermen blir svart, men det varer bare noen få sekunder, til omstarten er et faktum.

Sånn, nå har du et nytt triks du kan imponere med, neste gang PC-en til familiemedlemmer, venner og kolleger har låst seg. Trikset virker i Windows 8 og nyere utgaver. Lykke til!

Tipset har vært publisert tidligere, hentet fram til glede for nye PC-fiksere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer