Harddisk-guide

Synes du at CD- og DVD-plater ikke tar nok data og vil gjerne ha en ekstra disk som lagringsplass? Vet du ikke hva forskjellen på SATA og PATA er? Les vår lille guide.

Publisert
Sist oppdatert
Harddisk-guideI denne artikkelen ser vi litt på løsninger for deg som har funnet ut at du kunne hatt bruk for en ekstra harddisk. Men først litt om det grunnleggende: teknologien.

ATA

For normale brukere kommer harddisker for tiden med ATA-grensesnittet (Advanced Technology Attachment), som igjen er delt i to: parallell og seriell ATA. For entusiasten er det riktignok SCSI som gir toppen av ytelse, men til privat bruk er dette kun for spesielt interesserte, og vi vil ikke gå nærmere inn på SCSI i denne artikkelen.

Av parallell og seriell ATA (forkortes henholdsvis PATA og SATA) er den serielle teknologien den nyeste, og en disk av denne typen følger normalt med nye maskiner i dag.

Første generasjons SATA (SATA/150) hadde en teoretisk overføringshastighet på 150 MB i sekundet, mens den nye generasjonen har det dobbelte av dette og heter derfor SATA/300. (Selv om det ofte (noe ukorrekt) kalles SATA II.) SATA/150 og SATA/300 er kompatibel om hverandre, men vil jo gi best resultat med en /300 disk mot en /300 kontroller. I praksis er det likevel ennå ingen SATA harddisk som har kommet over 90 MB i sekundet når det gjelder kontinuerlig overføringshastighet.
Tredje generasjon SATA ventes å komme rundt 2007, og vil igjen doble (den teoretiske)hastigheten til 600 MB i sekundet.

3,5 tommers PATA-disk
3,5 tommers PATA-disk Vis mer

Siste generasjon PATA kalles også ATA-7 (fordi det er 7. generasjon) og har en teoretisk hastighet på 133 MB i sekundet. Også her er grensen lavere i praksis, og over 80 MB i sekundet er ikke oppnådd med en PATA-disk, så forskjellen i praksis mellom PATA og SATA er derfor ikke så skremmende stor. Sammen med det at hovedkort med PATA fremdeles er godt utbredt, har dette ført til at SATA ennå ikke har tatt helt over på markedet. De største SATA-diskene på markedet er i skrivende stund på 500 GB.

Ny harddisk? Enkelt!

Skaff deg en ekstern harddisk. De kommer med tilkobling til USB 2.0 og/eller Firewire (IEEE 1394), er enkle å sette opp og ekstra kjekke dersom du skal flytte data fra en maskin til en annen. I praksis viser Firewire seg oftere å være en litt litt raskere standard, men USB er mer utbredt. Av sistnevnte grunn anbefaler vi altså USB, med mindre PCen din har Firewire-kontakt og vet at du kun skal bruke den på din egen maskin. Og som nevnt finnes det altså eksterne harddisker som kan kobles til begge deler.

Ekstern 2,5 tommers harddisk
Ekstern 2,5 tommers harddisk Vis mer


Eksterne disker får du både i 3,5 og 2,5 tommers format. 3,5" er samme størrelse som brukes internt i vanlige PCer, mens 2,5" er størrelsen man finner i bærbare datamaskiner. Dersom du ikke har spesielle krav til at disken skal være fysisk liten, vil du få større og billigere disk ved å gå for en 3,5". Den største 2,5" harddisken er i skrivende stund på 160 GB.

Hvis du har en eldre maskin har du trolig ikke integrert Firewire eller USB 2.0 på hovedkortet ditt. En ekstern harddisk med tilkobling til USB 2.0 er riktignok bakoverkompatibel med "gammel" USB 1.1, men hastigheten er såpass lav at dette bare anbefales i nødstilfeller. Har du en ledig PCI-kontakt i maskinen din kan du installere et kontrollerkort for Firewire eller USB 2.0, men da må du altså skru litt på PCen din.

Intern harddisk - rask og billig

Interne harddisker gir bedre ytelse og mer lagringsplass for pengene enn eksterne harddisker. Problemet med interne harddisker er at de først og fremst må monteres inn, og at de ikke er like enkle å ta med og koble til andre Pcer.

SATA-disk ferdig montert
SATA-disk ferdig montert Vis mer


SATA-diskene er de enkleste å koble opp: en tynn kabel går fra en kontakt på harddisken til en identisk kontakt på hovedkortet. Strømtilkobling kommer selvfølgelig i tillegg.

PATA er det dessverre ikke så rett frem med. Denne standarden bruker brede og flate kabler der du kan koble to enheter på den samme kabelen. Dette kan være for eksempel et optisk drev og en harddisk, to harddisker, eller to optiske drev. Du kan selvfølgelig også koble til kun en enhet hvis du ønsker det.

Det at man kan bruke to enheter på samme kabel kan gi datamaskinen problemer. For å løse dette rangeres de innbyrdes som "master" og "slave". Ved å flytte på en liten kontakt (jumper) på selve harddisken eller det optiske drevet velger man om den skal være master eller slave. Dersom begge enhetene er master eller begge slave vil det oppstå konflikter og PCen vil enten ikke starte opp, eller en av harddiskene vil ikke fungere. Men nå som du vet om dette, skulle det ikke være noe problem.

SATA eller PATA?

Kjøp det som passer deg og din PC. Forskjellen i ytelse er liten, men SATA har jo altså en fordel fremfor PATA, og forskjellen vil nok bare øke fremover. SATA-diskene er altså mer framtidsrettet og vil være enklere å koble fra og ta med seg videre i en ny maskin. Så hvis det ikke spiller noen rolle for deg vil vi altså anbefale en SATA harddisk.

SATA-kabelen (over) er mindre enn PATA-kabelen (under)
SATA-kabelen (over) er mindre enn PATA-kabelen (under) Vis merHar du en eldre maskin og vil sette inn en SATA-disk vil problemet være at du trolig ikke har SATA-kontakter på hovedkortet ditt. Det trenger ikke være noe stort problem, for du kan enkelt installere et SATA-kontrollerkort dersom du har en ledig PCI-kontakt i maskinen din. Et slikt kort har vanligvis to eller flere SATA-kontakter, så du trenger ikke en kontroller for hver disk.

Travelt?

I vanlige PCer finner du som regel harddisker som spinner med en hastighet på 7.200 RPM (revolutions per minute), mens det for bærbare er mer vanlig med 5.400. Uansett er moderne harddisker raske nok til det meste du kan tenke deg, så hvis du egentlig bare er ute etter lagringsplass behøver du ikke konsentrere deg om noe annet enn størrelsen når du handler.

Er du derimot ute etter ytelse må du se etter harddisker som roterer med 10.000 RPM, som for eksempel denne. Ytelsen er overlegen, men en så rask disk vil også gi deg mer støy og varme. I tillegg er selvfølgelig prisen per megabyte høyere enn for "vanlige" harddisker.

Her finner du DinSide Datas test av harddisker

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer