Harddisk-guide

Harddisker vokser mer i størrelse enn prosessorer gjør i ytelse. Med stadig mer digitalt stoff i hverdagen, har behovet for store harddisker eksplodert - og behovet for informasjon om dem. Vi gir deg oversikten.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke alltid en større harddisk gir deg raskere ytelse. Tvert i mot; de raskeste harddiskene er ofte de minste. Ta for eksempel Western Digitals Raptor-harddisker, som ofte er ansett som de raskeste harddiskene - til tross for at kapasiteten er langt mindre enn på "vanlige" harddisker.

Dette er fordi de spinner raskere og har større hurtigbuffer, som også innebærer at de består av sterkere og bedre materialer.

Opp i spinningen

Det viktigste med harddisker er nettopp spinningen, som avgjør hvor hurtig den kan lese data fra de forskjellige platene på innsiden. Raptor-disken har 10.000 omdreininger i minuttet, men det er mer vanlig med hastigheter på 7.200 og 5.400 RPM (Revolutions Per Minute) for rimeligere disker.

Bærbare maskiner har ofte fysisk mindre harddisker (2,5 tommer brede, mot vanlige diskers 3,5) med 4.200 omdreininger i minuttet. Dette er så tregt at du absolutt burde vurdere å kjøpe en ny en - selv om hurtigere spinning utvikler mer varme og krever mer energi. De nyeste bærbare har ofte 2,5-tommers disker med 5.400 RPM, 7.200 RPM er også tigjengelig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer