Harddisk-størrelse, bits og bytes

Publisert

Dagens spørsmål:

Jeg har stor interesse av å lese dine artikler om harddisker, men det er én sak jeg lurer på: Hvordan regnes størrelsen på en harddisk ut når du bare vet cylinder, heads og sectors, f.eks. 977 - 5 - 17?

Videre så lurer jeg på, når vi snakker om bits og bytes så sier vi at 8 biter er en byte slik at 2(8) potens blir 256 tegn. Men så virrer det litt for meg, for så sies det om bytes at 2(10) potens gir 1024 kbyte. Hvorfor går vi fra 8 til 10 potens?

Kanskje du kunne lage en artikkel om dette?

Geir

Vi svarer:

Harddisken først: Hvis du multipliserer de tallene du oppgir, får du antall sektorer. Siden hver sektor er 512 bytes kan du dele det tallet på 2 og få antall hele KB. I dette tilfellet blir det (977*5*17)/2 -- som blir 41.522,5 -- som er litt over 40 MB. (Leverandøren ville nok kalt harddisken sin for 42 MB, siden de opererer i hele 1000 og ikke hele 1024.)

Så til bits og bytes: Det er ganske enkelt at kilo betyr tusen og 1024 er det nærmeste hele binær-tallet som ligner på ett tusen. Maskinen selv bryr seg ikke om hva vi kaller KB. Det er bare en representasjon i programvaren så det skal bli enklere for oss som er vant med titall-systemet å oppfatte mengden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer