Harddisken har mindre kapasitet enn oppgitt

Publisert
Sist oppdatert

Hei hei. Jeg har akkurat kjøpt en ny pc, en Asus X50R AP325C CDUO. Den har en harddisk på 120 GB og et minne på 2048 MB. Saken er at når man går inn på min datamaskin så viser det to hardisker på tilsammen 104,5 GB istedet for 120 GB tilsammen, og et minne på 1919 MB.

Jeg leste artikkelen om minne hvor det stod at integrerte minnekort låner minne så da var jo det greit. Jeg har forresten et ATI minnekort på 128 MB, men det jeg lurer på er hvorfor det mangler 15,5 GB på harddisken?

Er det også brukt opp av dataen? Syntes det høres så mye ut. Tusen takk for all hjelp. Hilsen Camilla, ny bærbar datakjøper.

Datadoktoren svarer:

Hei Camilla,

Dette er helt normalt. Det skyldes at de som produserer harddisker opererer med et annet mål for kapasitet enn det Windows gjør. En harddisk-Gigabyte er ikke det samme som en operativsystem-Gigabyte.

De som produserer disker bruker et 10-basert system og definerer en Gigabyte som 1 000 000 000 bytes eller 109 bytes. Operativsystemet derimot bruker et 2-basert system og definerer en Gigabyte som 1 073 741 824 bytes, eller 10243, alternativt 230 bytes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer