SSD og HDD

Harddisken snart helt borte

Analyseselskap anslår at harddiskenes tid er forbi. I hvert fall i Vest-Europa.

PÅ VEI UT: De tradisjonelle mekaiske harddiskene fases ut til fordel for de raskere SSD-ene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
PÅ VEI UT: De tradisjonelle mekaiske harddiskene fases ut til fordel for de raskere SSD-ene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

2020 kan markere slutten for salg av nye bærbare PC-er med mekanisk lagring, kanskje mer kjent som harddisker. Det hevder analytikerne i Context World, som viser til at 93,3 prosent av laptopene som ble solgt i fjorårets siste kvartal, ble levert med elektronisk SSD-lagring. For bare to år siden var andelen på 66,7 prosent.

Spesielt går overgangen til de raskere SSD-brikkene (Solid State Drive) raskest i Norden og i Nederland, der harddisk-andelen er forsvinnende lav på 2 prosent.

Blant annet er fall i SSD-prisene utslagsgivende og at kundene er villige til å betale mer for SSD-ene når de ser fordelene den raskere lagringen bringer med seg, mener analyseselskapet.

Borte før 2021?

«Det store fallet i pris per gigabyte i 2019 er det som driver akselerasjonen av SSD ettersom det gjøre det mulig for produsentene å selge SSD-konfigurasjoner til konkurransedyktige priser», sier Gurvan Meyer, Business Enterprise Analyst i Contect World, i rapporten.

Han trekker også frem at skylagring også er blitt rimeligere og mer vanlig å bruke.

Selskapet tror også det snart er slutten for harddisker i stasjonære PC-er. Her hadde SSD-ene en markedsandel på 82 prosent i slutten av fjoråret.

«Gitt disse trendene, er det rimelig sikkert å si at det i slutten av 2020 ikke vil selges bærbare PC-er i Vest-Europa med harddisker som hovedlagring – og det er ikke tvil om at markedet for stasjonære PC-er vil følge tett etter i 2021», konkluderer de.

Mer og mer SSD

HP, som sammen med Lenovo er blant de største PC-leverandørene i Norge, sier til Dinside at de ser samme tegn og at de tilbyr svært få bærbare PC-er med de tradisjonelle harddiskene.

– Det er snart tre år siden vi leverte rene laptoper med kun harddisk. Dual drive (både HDD og SSD, journ.anm.) har vi kjørt på en stund slik at en får hurtig oppstart med SSD samt en HDD i tillegg. Dette er noe vi fortsatt har i en del stasjonære PC-er og noen få gaming-laptoper for dem som ønsker ekstra stor lagringsplass, skriver Stig Helge Myklebust i HP Norge i en e-post til Dinside.

Lenovo bekrefter at de ser samme trend.

– Vi kan bekrefte denne trenden. For Lenovos bærbare PC-er er det bare et par prosent HDD, det vil si nær 100 prosent som primærlagring i både bedrifts- og konsument markedet. Gjennom året vil nye modeller ha så bra SSD tilbud at markedet trolig velger bort HDD fullstendig.

For stasjonære maskiner er det noe HDD etterspørsel, men vi ser at dette avtar utover 2020 og vårt tilbud vil tilpasses dette, skriver teknologisjef i Lenovo Norge, Morten Holsve Johansen, i en e-post til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer