Harddiskene nekter å dø

Og det er det en god grunn til.

Publisert
Sist oppdatert

Harddisker har ikke fått særlig oppmerksomhet i det siste, det er SSD som har stått i fokus; både på grunn av sine superhastigheter og behov for spesialbehandling.

Men i mellomtiden har harddiskprodusentene holdt på med sitt og leverer nå disker som har imponerende ytelse på flere områder.

Det viktigste som har skjedd med harddiskene i det siste er at datatettheten har blitt langt høyere. Konsekvensen av dette er ikke bare at de får høyere kapasitet, men også at hastigheten blir tilsvarende høyere. Selv om hastigheten på platen i forhold til leshodet er den samme, så er det altså mer data som passerer.

Den nyeste generasjonen

I dag leverer alle produsentene 3,5-tommers disker med 500 GB kapasitet eller mer per plate. De roterer med 7200 omdreininger og kommer i størrelser på opptil 3 TB.

Høy datatetthet er gunstig uansett kapasitet. En 500 GB disk med en enkelt plate blir både billigere, mer stillegående og har lavere strømforbruk enn en disk med 2 plater.

Det samme gjelder for enheter med flere plater og høyere kapasitet, jo mindre masse som skal holdes i bevegelse jo mindre energi kreves.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.