Harddiskens levetid

Publisert
Sist oppdatert

Hei.

I fjor gikk den gamle harddisken i laptopen min dukken. Så jeg sparte opp penger, og kjøpte en Samsung 160 GB (2,5") som jeg så satte inn. Nå viser det seg imidlertid at også den nye HDD'n har tatt kvelden. Så det jeg lurer på da, er hvor lenge skal en HDD vare?

Jeg syns det er for jævlig at en HDD'n, som var under 1 år gammal skal ta kvelden sånn. Skal en hdd til bærbar bare vare i 1, max 2 år ? Eller KAN jeg forvente at den faktisk skal holde en stund til ?

mvhEystein

Datadoktoren svarer

Heisann,

En harddisks levetid er avhengig av mange fysiske faktorer. Jeg kan for eksempel nevne slag, luftfuktighet, korrosjon, statisk elektrisitet, overspenning, strømbrudd, temperatur, vibrasjoner, mekanisk og elektronisk feil... eller en kombinasjon av en eller flere av disse tingene. Alt dette kan være med på å enten forkorte diskens levetid eller ta knekken på den helt.

Men under relativt kontrollerte forhold er harddisker i dag robuste nok til at de fleste fabrikanter opererer med en garanti på 3 til 5 år (avhengig av modell) for oss vanlige forbrukere, og normalt sett vil de fleste disker overleve garanti-tiden med god margin.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer