Harddisker biter fra seg

Flashminne er framtiden, men det er ikke helt dødt på diskfronten

Publisert
Sist oppdatert

De som er opptatt av ekstrem ytelse lengter etter harddiskens etterfølger, som er bygget opp av flashminne i stedet for roterende plater med skrive/lesehoder som beveges av en mekanisk arm. En løsning uten bevegelige deler har en stor fordel, siden man slipper å vente til lese/skrivehodet har kommet på plass før det kan begynne å jobbe.

Men flashminne er ikke like raskt som dynamisk minne, som sitter på PCens hovedkort, som igjen er vesentlig langsommere enn hurtigminnet som sitter sammen med prosessorkjernen. Flashminne har både en iboende responstid og en intern struktur som krever en viss administrasjon med skriving og lesing parallelt for å få opp ytelsen.

Her er det stort rom for utvikling, og den er i full gang. Men i mellomtiden er det stadig harddiskløsninger som gir en ekstra boost for de som er opptatt av ytelse. Og pris.

Hvor trenger jeg rask harddisk?

For de som jobber mer enn normalt aktivt med PCen og sjonglerer tyngre arbeidsoppgaver er det nyttig med en rask harddisk som systemdisk. Du velger den raskeste disken til operativsystem, programmer og vekslefil (der data skreves til og fra når minnet er fullt), og bruker en eller flere andre disker bare til lagring av data.

Når man snakker om rask harddisk så er det to forskjellige parametre som er viktige. Hastigheten forbi lese/skrivehodet bestemmer den rå overføringshastigheten, og her finnes det forskjellige løsninger. I stedet for at diskene roterer fortere skrives dataene tettere på disken, dermed oppnås samme lesehastighet uten å øke rotasjonshastigheten. Denne utviklingen har vært dominerende for harddisker generelt, og man oppnår både høyere kapasitet og raskere lese/skrivehastighet.

Men så har vi dette med å vente på at lese/skrivehodet skal komme på plass. Da er store plater med relativt langsom rotasjon den dårligste løsningen.

Harddisker biter fra seg


Speedfreaks

De aller raskeste diskene er SCSI-disker. Disse benyttes i arbeidsstasjoner og filservere og leverer en ytelse som overgår vanlige "husholdnings-disker" med god margin.

De nyeste utgavene av SCSI bruker SAS - Serial Attached SCSI - en seriell løsning med SCSI-kommandosettet, på samme måte som vi har fått SATA i stedet for EIDE/ATA. I begge tilfellene er det en kabel mellom disk og kontroller, og disken slipper å dele trafikken med andre disker på samme kabel.

Men også selve diskene er av et annet kaliber. Platene er fysisk mindre og de roterer med opptil dobbelt hastighet sammenlignet med vanlige PC-disker - 15 000 RPM mot 7 200.

Da beveger lesehodene seg over mindre avstand, og de nye datasektorene kommer fortere rundt. Slike disker har som regel en søketid på under halvparten av vanlige PC-disker.

Hvor er dette standardløsninger?

Du må opp på arbeidsstasjonsnivå for å finne ferdige løsninger med SAS-disker. Både Dell og FujitsuSiemens har dette på repertoaret, bare du leter litt. Mac Pro som er de tyngste maskinene fra Apple fåes også med SAS-diskløsninger.

Regn med et prisnivå på over 20 000 for denne type maskiner.

Harddisker biter fra seg


Bygge selv?

Velger du å bygge selv kan du kjøpe et SAS-kontrollerkort til rundt 3000 kroner og en SAS harddisk på 300 GB til ca 4500 kroner.

En enklere løsning får du til omtrent halve prisen, da er kapasiteten også det halve, men ytelsen omtrent det samme.

SAS-disker er dessuten beregnet på kontinuerlig bruk og har lengre garantitid enn vanlige disker.

Raptor - en mellomting

Hvis en SAS-løsning blir for dyr, og det blir den for de fleste, finnes det andre løsninger. Western Digital har i mange år produsert det eneste alternativet til de ordinære diskene, med sin Raptor-serie.

Dette er disker som har mye til felles med SAS-diskene, de roterer raskere og har mindre plater/kapasitet, og søketiden er vesentlig lavere enn standard-diskene. Men de roterer "bare" med 10 000 RPM og har ikke like avansert og effektivt kommandosett som SAS-disker.

Vi har testet flere generasjoner Raptor-disker med kapasitet opp til 150 GB. Den nyeste testen finner du her.

Harddisker biter fra seg


I skrivende stund har WD nettopp lansert en splitter ny utgave som har fått navnet VelociRaptor, oppkalt etter en liten kjøtteter fra kritt-tiden, kjent fra skrekkscener i Jurassic Park.

Disken er på 300 GB og er en 2,5-tommer montert i kjøleribbe som passer i 3,5-tommers diskplasser. Den har SATA 3.0 og skal være borti 35% raskere enn forgjengeren.

Du finner mer info om VelociRaptor her, vi kommer tilbake til test av disken på DinSide data så snart den er tilgjengelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer