Harde pakker du trygt kan legge under treet

Her er våre gavetips – fra 50,- til 2.000 kroner.

TOM FOR IDEER? Enten du trenger flere ønsker til din egen liste eller lurer på hva du skal kjøpe til andre, vil du finne mange godbiter under. Foto: FRED GREAVES/REUTERS/NTB SCANPIX
TOM FOR IDEER? Enten du trenger flere ønsker til din egen liste eller lurer på hva du skal kjøpe til andre, vil du finne mange godbiter under. Foto: FRED GREAVES/REUTERS/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange er det alt for tidlig å snakke om julegaver ennå, men når sant skal sies tar det ofte litt tid om du bestiller dem på nettet. Derfor er det alltid lurt å være ute i litt god tid; særlig om du etterpå skal sende pakken videre igjen.

Posten opererer for øvrig med 16. desember som siste dag du må ha sendt post for å være sikret at den er fremme til julaften, så vet du det.

Gavetipsene i denne saken er gitt av fra Dinsides teknologiredaksjon, og bør passe de fleste lommebøker, enten du skal kjøpe eller bare trenger inspirasjon til å putte ting på ønskelista.

Dinside lenker til alle butikker direkte. Noen butikker tilbyr betaling for klikk. Det påvirker ikke hvem vi linker til.

Under 200 kroner

I denne prisklassen finner du typisk mye tilbehør til mobiltelefoner og den slags. Her er noen forslag:

Harde pakker du trygt kan legge under treet


Cardboard
Cardboard er et stykke papp du bretter slik at det blir en VR-brille du kan putte telefonen i; en billig innngangsbillett til Virtual Reality, som nok kommer for fullt neste år.

LES OGSÅ: Cardboard – mye moro for en femtilapp

Selv om det billigste er å bestille fra Asia (f.eks. via DealExtreme eller AliExpress), er du da ikke garantert å ha produktene før julaften. Heldigvis er det mange norske butikker som tilbyr Cardboard-briller til en ikke alt for høy prislapp, som Clas Ohlson (50,-), Alphageek (149,- for XL-versjon) eller Teknikmagasinet (199,- for en litt mer premium-løsning).

Vi anbefaler deg i hvert fall å kjøpe en variant med magneter, slik at du også får knappe-funksjonalitet. Det er ofte mangelvare på de aller billigste.

Harde pakker du trygt kan legge under treet


App-gavekort
Både Apple og Google tilbyr gavekort i App Store og Play Butikk, som da kan brukes henholdsvis med iPhone/iPad og Android-telefoner/nettbrett.

Vil du kjøpe gavekort i Apples App Store kan du gjøre det via iTunes (verdi 100,- til 1.000,-), og der kan du også velge design og skrive ut gavekortet slik at du har noe fysisk å legge under treet.

Google tilbyr ikke slike gavekort på nett ennå, men de kan kjøpes blant annet på Narvesen, 7-eleven og Expert, der det rimeligste koster 150 kroner.

På samme måte finnes det også gavekort fra Microsoft (fra 100 kroner, kjekt til en som har Xbox) eller til PlayStation Network for den som har PlayStation. Sistnevnte får du typisk kjøpt på Elkjøp, Spaceworld og andre steder der de selger spillkonsoller.

Harde pakker du trygt kan legge under treet


Billader til mobiltelefon
Til en hundrelapp eller to finnes det mobilladere du kan bruke i bil, altså som bruker 12V-uttaket, eller «sigarettenneren» på populærspråket. De finnes både med én eller to USB-porter der man kan koble til den vanlige ladekabelen.

En tips her er å sjekke esken og sørge for at ut-strømmen (output) er minst 2A (ampere), siden du da kan lade de fleste mobiltelefoner (og nettbrett) raskere. Dette er typisk noe du finner på Biltema, Jula, Clas Ohlson og lignende.

Harde pakker du trygt kan legge under treet


Selfiestang
Selfiestang er en teleskopstang med et feste på tuppen som gjør at du kan sette fast mobiltelefonen og dermed ta bilde av deg selv (eller over hodene på de som står foran deg) på en mer smidig måte.

Disse koster typisk under 200 kroner, og vårt kjøpetips her er at du kjøper en Bluetooth-basert, slik at du kan bruke en utløserknapp på håndtaket i stedet for å måtte sette telefonen på selvutløser.

LES OGSÅ: Hvilken selfiestang er best?

I denne prisklassen finner du også mobildeksler, små nødbatterier, DVD/Blu-Ray-filmer, ett år gamle tv-spill, vanter du kan bruke på mobilskjermen (ikke hard pakke, men …) og lignende.

200-600 kroner

Er budsjettet litt romsligere har vi følgende forslag:

Harde pakker du trygt kan legge under treet


Chromecast eller Chromecast Audio
Denne høsten lanserte Google en ny versjon av sin Chromecast-enhet, samt en variant som bare fungerer med lyd. Dette er en svært billig og enkel løsning for å modernisere en gammel TV eller et gammelt lydanlegg – ved å plugge i en Chromecast kan du «caste» innhold fra en mobiltelefon, nettbrett eller en PC og direkte til skjermen/lydanlegget. Begge enhetene koster snaue 400 kroner stykket.

PS! En bonus til mottakeren er at det også følger med tidsbegrensede abonnementer på Spotify, Viaplay og mer til.

Vi har testet både Chromecast (2015) og Chromecast Audio

Harde pakker du trygt kan legge under treet


Nødlader
Man trenger kanskje ikke flere av dem, men om mottakeren ikke har en nødlader fra før, er det noe i hvert fall undertegnede setter pris på å ha i arsenalet. Kjekt å ha på lengre turer, eller når man plutselig oppdager at man burde ha ladet telefonen i det man tar på seg jakka.

Du finner dem i mange former og prisklasser, men mellom 3-600 kroner finner det mange varianter som kan gi ganske mye strøm; typisk å lade telefonen din et par-tre ganger fra 0-100.

Vår favoritt om dagen er iWalk Extreme Trio (ca 600 kroner, med display og innebygde ladekabler både for iPhone og andre). Til halve prisen får du Biltemas utgave, som vant Dinsides test av nødladere tidligere i år.

LES OGSÅ: Velg riktig nødlader

Harde pakker du trygt kan legge under treet


GoPro-tilbehør
Kanskje spesielt blant de under 30, er det mange som har (eller ønsker seg) et GoPro-kamera. Det lille actionkameraet har tatt verden med storm og har på få år blitt de mest populære kameraene på planeten.

Men – skal man få utnyttet GoPro til det fulle, finnes det en rekke ekstrautstyr man kan koble det til, som hjelmfester, vester å ha på magen, stativer og andre festeanordninger. Mange av disse ligger nettopp i prisklassen 200-600 kroner.

I denne prisklassen finner du også splitter nye konsollspill, håndkontrollere til Xbox/PlayStation, tastatur til nettbrett, rimelige hodetelefoner (for eksempel SoundMagic E10, som jevnt over får svært gode kritikker i forhold til prislappen) og mer til.

600-1200 kroner

Selv om det finnes billige produkter i mange kategorier, er det flere kategorier der vi heller anbefaler deg å legge noen ekstra hundrelapper på bordet for å få et produkt av vesentlig bedre kvalitet.

Harde pakker du trygt kan legge under treet


Blekkskriver
Det forundrer oss litt at det er så mange som ikke har en blekkskriver hjemme, når prislappen strengt tatt ikke er så høy. For i underkant av en tusenlapp får du en moderne blekkskriver der du bare med noen få trykk på mobiltelefonen kan skrive ut bilder du har tatt (trådløst), lage invitasjoner eller julekort, skrive ut fargeleggingsark til ungene eller hva det måtte være.

LES OGSÅ: Kjekke ting du kan skrive ut

På denne tiden i fjor testet vi tre blekkskrivere på Dinside, der Canon MG6650 kom ut som best i test. Den får du nå til snaue 700 kroner i nettbutikkene, siden den har blitt erstattet av en ny modell (MG6850) uten de helt store forskjellene.

Du finner også konkurrerende produkter fra Epson, HP og de andre i samme prisleie, som vi vil tro er høyst tilstrekkelig for de aller fleste. Dessuten blir pakken under treet stor og tung!

Harde pakker du trygt kan legge under treet


Aktivitetsmåler
I denne prisklassen finner du også mange aktivitetsarmbånd, som Elektronikkbransjen har kåret til årets julegave i år.

Interessante produkter er for eksempel Fitbit Charge HR (ca 1200 kroner med pulsmåler) eller Garmin Vivofit (ca 500 kroner), som holder det gående i ett år før du må bytte batteri.

Vær også obs på at ikke alle aktivitetsarmbånd er helt optimale, eksempelvis Sony Smartband 2, som vi nylig har testet ...

Harde pakker du trygt kan legge under treet


SSD-disk
SSD-disker er i våre øyne den beste oppgraderingen du kan gjøre av en eldre PC, siden de er særdeles mye raskere enn de tradisjonelle magnetiske harddiskene. I mange tilfeller vil dette føles som om man har fått en splitter ny maskin.

I disse dager trenger du ikke å legge mer enn 7-800 kroner på bordet for en kapabel disk med grei størrelse, for eksempel Samsung 850 EVO MZ-75E250B på 250GB (fra 779 kroner).

Harde pakker du trygt kan legge under treet


Ørepropper
Mange lytter til musikk på farten, og da med øreproppene som fulgte med da de kjøpte mobiltelefonen. Til rundt tusenlappen får du ørepropper med vesentlig bedre lydkvalitet, og som sitter bedre i ørene slik at man holder ut lenger av gangen.

Kritikerrost er for eksempel Sennheiser Momemtum (fra 800 kroner), som stakk av årets beste-pris fra det anerkjente britiske magasinet What Hi-Fi, Philips Fidelio S2 (fra 790,- kroner), Beyerdynamic MMX 102 iE (best i test i Lyd og bilde, fra 745 kroner) eller Sony MDR-EX650AP (fra 479 kroner), som også har utmerket seg i flere tidsskrift.

Tåler du enda noen hundrelapper, snakker vår lydekspert Tore Neset varmt om C5 fra Bowers and Wilkins. «Litt dyrere, men gullstandarden for meg», som han sier (fra 1390 kroner).

Harde pakker du trygt kan legge under treet


Lesebrett
Akkurat i 1200-kronerssiktet finner vi også lesebrettet Amazon Kindle Paperwhite (fra 1220 kroner). E-ink-skjermen er svært god å lese bøker på og fungerer, i motsetning til et vanlig nettbrett, utmerket i sollys. Dessuten holder det å lade den en gang i måneden ved normal lesemengde.

Med årene har det også blitt lettvint å legge norske e-bøker over på Kindle, og det er definitivt en fin gave til en lesehest som ikke har et lesebrett fra før.

LES OGSÅ: Slik overfører du e-bøker til Kindle

1200-2000 kroner

Vi har satt taket på 2.000 kroner i denne saken, og her er de harde pakkene som begynner å koste litt:

Harde pakker du trygt kan legge under treet


Bluetooth-høyttaler
I dette prissegmentet finnes mange gode Bluetooth-høyttalere. En av våre favoritter, UE Boom fra Logitech, kom nylig i en revidert utgave og koster drøye 1500 kroner. Den kan skilte med 15 timers batteritid, er vanntett og spiller også høyere enn sin forgjenger. En annen høyttaler vi likte godt da vi testet den, er Sony SRS-X33, som er noen hundrelapper billigere.

NY UTGAVE: Den siste utgaven av Apple TV har støtte for apper, deriblant Netflix, men også på den forrige modellen kan du bruke Netflix uten annet ekstrautstyr.
NY UTGAVE: Den siste utgaven av Apple TV har støtte for apper, deriblant Netflix, men også på den forrige modellen kan du bruke Netflix uten annet ekstrautstyr. Vis mer


Ny Apple TV
For første gang på over tre år, kom Apple med en ny Apple TV i høst, som vi likte godt da vi testet den.

Endelig kan du laste ned egne apper til Apples tv-boks, og de strømmer inn i app-butikken for hver dag som går. Prisen starter på rundt 1600 kroner for 32GB-utgaven.

Harde pakker du trygt kan legge under treet


Kamerautstyr
I de tusen hjem ligger det mang et speilreflekskamera som fortsatt brukes slik det kom i esken – med et medfølgende objektiv uten noe ekstrautstyr.

I artikkelen «Nytt speilrefleks, hva nå?» finner du flere forslag til hvordan du kan oppgradere det. Eksempelvis kan du ta fine portrettbilder med et lyssterkt 50mm-objektiv, som typisk koster 1500 kroner for flere kamerasystemer, eller lysne opp innendørsbilder på en langt penere måte med en ekstern blits.

Harde pakker du trygt kan legge under treet


Støydempende hodetelefoner
For den som reiser mye; det være seg med tog eller fly, er det lite som gjør turen mer behagelig enn et par støydempende hodetelefoner. Anbefalte produkter fra Dinside er Philips Fidelio NC1 og Bose QuietComfort 25, der sistnevnte tidvis er tilgjengelig for under 2.000 kroner, men som i skrivende stund egentlig er litt for dyr til å få være med i denne artikkelen. (Philips-modellen koster fra 1490 kroner.)

Harde pakker du trygt kan legge under treet


DAB-radio
I 2017 slukkes FM-nettet til fordel for DAB. Det betyr at reiseradioen du har på kjøkkenbordet ikke lenger vil fungere.

Vil du komme det i forkjøpet, kan du selvsagt bytte den med en DAB-radio allerede nå (det har du kunnet lenge, for øvrig). En av våre favoritter er Pinell Go, som du får fra 1300 kroner i de rimeligste butikkene. Den har senere fått en oppfølger i Go+ (med Bluetooth-støtte), som dog bikker totusenlappen.

NB! Merk at Pinell har vært nødt til å tilbakekalle allerede solgte enheter på grunn av brannfarlig batteri, og at du derfor bør påse at du får en ny modell med riktig batteri om du kjøper en. De er merket med «2016 battery» på undersiden. Hvis ikke bør du bruke returprogrammet som du finner her.

Harde pakker du trygt kan legge under treet


Pulsklokke
For den seriøse kaloribrenneren kan aktivitetsarmbåndene bli noe enkle, og mange vil nok heller ønske seg en skikkelig pulsklokke.

Med et øvre budsjett på 2.000 kroner ville vi ha tatt en titt på for eksempel Polar M400 HRM (fra kr 1600, med medfølgende pulsbelte) eller TomTom Runner 2 Cardio (fra 1800 kroner, med pulsmåling på håndleddet).

Harde pakker du trygt kan legge under treet


Philips Hue
Den som har alt er det alltid vanskelig å kjøpe til, men kanskje mangler vedkommende Philips smarte lysløsning i huset. Startpakken (ca 1500 kroner) inneholder tre pærer som kan lyse i alle farger, og der du kan styre belysningen via en app.

Ekstra smart blir det når du kobler inn tjenesten «If this then that», slik at lysene kan indikere hvordan været blir i morgen eller blinke rødt hver gang Liverpool scorer.

LES OGSÅ: Test av Philips Hue

KOMMERSIELLE LINKER

All produktomtale i denne artikkelen er basert på fritt journalistisk grunnlag. I tråd med den digitale journalistikken lenker vi til butikkene der produktene er å få kjøpt. For produkter kjøpt gjennom linker der Aller Media har et kommersielt samarbeid, får Aller Media en andel av inntektene. Journalistene velger ut produktene de omtaler uavhengig av dette.


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer