Hardt presset Facebook bytter navn på selskapet

Facebook, som er under hardt press etter en rekke avsløringer, bytter navn på selskapet til Meta. Det sosiale nettverket skal imidlertid fortsatt hete Facebook.

BYTTER NAVN: Facebook-appen vil fortsatt hete det samme, men moderselskapet bytter navn til Meta. Foto: Chris Delmas / AFP / NTB
BYTTER NAVN: Facebook-appen vil fortsatt hete det samme, men moderselskapet bytter navn til Meta. Foto: Chris Delmas / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Dermed er det ikke så mye den jevne bruker vil merke til navneendringen, akkurat som vi ikke merker mye til at Google byttet navn til Alphabet for noen år siden.

Navnet skal gjenspeile selskapets satsing på det de kaller «metaverset», som omtales som en virtuell versjon av internett. Selskapet eier allerede VR-selskapet Oculus.

Meta har planer om å satse store penger på utviklingen av produktet og har allerede annonsert at de vil opprette 10 000 stillinger i Europa.

Navneskiftet kommer i kjølvannet av de såkalte Facebook Papers-avsløringene, der 17 amerikanske mediehus har gått gjennom store mengder interne dokumenter som stammer fra varsler og tidligere produktsjef i Facebook, Frances Haugen, som tidligere også har delt dokumenter med avisen The Wall Street Journal.

Kritikere peker på at navneskiftet synes å være et forsøk på å fjerne oppmerksomheten fra avsløringene.

Meta understreker til stadighet sine gode intensjoner, men i dokumentene går det fram at ledelsen i selskapet viser liten vilje til å ta tak i problemer som blir påvist av ansatte og andre. Selskapet beskyldes for å sette hensynet til inntektene først.

Det er også et voksende fokus på hvordan selskapets algoritmer bidrar til radikalisering ved å styre brukerne mot ekstremt innhold, og problemer med modereringen på mange språk.

– Kritikk i god tro hjelper oss til å bli bedre. Men jeg mener vi ser en koordinert innsats for å bruke de lekkede dokumentene selektivt for å skape et uriktig bilde av selskapet vårt, sa Meta-sjef Mark Zuckerberg mandag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer