Harry Potter

Harry Potter-hysteriet begrenser seg ikke bare til kinosalen eller leketøysbutikken. Den har nå også ankommet din datamaskin. Timingen er perfekt, men er spillet noe bra?

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det er Electronic Arts som sitter på den svært så lukrative lisensen til Harry Potter. De har besluttet å gi ut spillet både i PC-format, til Playstation og GameBoy Color/Advance, men heldigvis ble alle versjonene utviklet separat, for å utnytte styrkene til hver plattform. Det finnes tross alt ikke noe verre i spillverdenen enn halvdårlige PC-utgaver av konsollspill.

Vi skal i denne artikkelen konsentrere oss om PC-versjonen av spillet, som kan karakteriseres som en blanding av eventyr- og plattformspill.

Etter boken

[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Harry Potter

Handlingen i spillet følger handlingen i boken ganske nøyaktig, og du stifter bekjentskap med Harry i det han ankommer Galvort-skolen.

Du vil etter hvert få opplæring i bruk av diverse trylleformler, og du vil måtte løse forskjellige oppgaver samtidig som du møter alle slags motstandere. Det er også plass til begrenset interaksjon i spillet, og gjennom samtaler med dine venner vil du lære mer om Galvort og hva som foregår der.

Personene du treffer underveis er alle hentet fra bøkene om Harry Potter, og inkluderer skikkelser som Ronny Wiltersen, Rubeus Gygrid og Draco Malfang.

Moro?

Spillet foregår i tredjeperson, og du styrer Harry via et av de enkleste kontrollsystemene vi noensinne har sett. Du trenger kun de fire piltastene for å kontrollere bevegelsen, én hoppetast til å hoppe (ikke en gang det er nødvendig, en autohopp-funksjon i menyen gjør at Harry kan utføre sine hopp selv), og musen til å trylle.

Bruken av magi er tilsvarende enkel. Formlene lærer du ved å følge et symbol på skjermen med musen. Jo flinkere du er, desto mer poeng får du. Symbolene til de forskjellige formlene trenger du imidlertid å utføre kun under opplæringen – i det du faktisk skal bruke magi, holder det å peke på gjenstanden du skal påvirke, og spillet velger selv ut den riktige formelen. Da er det bare å trykke på knappen – enklere kan det ikke bli.

Spillet går i hovedsak ut på at du beveger deg rundt i og utenfor det enorme slottet som rommer skolen, og utfører forskjellige oppdrag som er relatert til historien. Det kjedelige er at uansett hva målet er, er veien dit vanligvis en standard plattformhopping affære. Det er lagt liten vekt på ekte utforskning av omgivelsene – spillet er veldig lineært, og innebærer mye… hopping.

Harry Potter

Underveis kan du samle på en del objekter – Allsmaksbønner, Sjokoladefrosker som gir deg tilbake tapt energi, stjerner som gir poeng og trollmenn-kort som ikke har noen nytte.

Et velkomment avbrekk er Rumpeldunk-kampene. Her kan du fly på sopelime i halsbrekkende fart mens du unngår motstanderne og prøver å fange snoppen (en flyvende ball). Rumpeldunk er en populær sport i Harry Potters verden, og absolutt gøy å delta i. Du må spille kamper i løpet av selve spillet, og kan også delta i Rumpeldunk-liga som er et eget valg på hovedmenyen.

Gøyest for de yngste

For å oppsummere spillbarheten: Harry Potter er nok alt for enkelt for erfarne spillere som er vant til mer krevende dataspill. Dette spillet er designet for barn, og vi vil nok tro at de yngste vil raskt falle for den fargerike verdenen på dataskjermen.

Harry Potter

Dessverre har ikke spillet nok å tilby for de eldre spillerne. Det er ganske synd egentlig – Harry Potter-bøkene har mange lesere utenom den opprinnelige målgruppen, og det hadde kanskje vært en tanke å lansert en mer sofistikert versjon av dataspillet.

Spillet er i alle fall svært fargerikt, og benytter Unreal-motoren som basis. Likevel har vi sett titler som bygger på den samme teknologien men er langt penere. Omgivelsene i Harry Potter er egentlig svært enkle og firkantede, det er sparsomt med virkelig spektakulære spesialeffekter eller utsikter. Vi har en viss forståelse for det da, barn som spiler spillet er kanskje ikke så opptatt av nyansene i grafikkmotoren, noe som videre sparer utviklerne for tid og penger.

Et plusspoeng er at Electronic Arts Norge har tatt seg tid til å lage en norskspråklig versjon av spillet, komplett med alle stemmene. Dette vil nok også de yngste sette pris på. For puristene er heldigvis den engelske versjonen også inkludert.

Konklusjon

Harry Potter

Hvorvidt Harry Potter-spillet er et godt kjøp, avhenger av hvem som skal spille det. Barna vil nok elske det, og innenfor barnespillsjangeren er vel dette spillet noe av det beste du får for tiden. Det er likevel ikke noe spill vi vil anbefale til eldre Potter-fans, det er rett og slett ikke utfordrende nok.

Det er én barnebok som er blitt gjort om til et flott og sofistikert spill – her snakker vi om Alice i Eventyrland, og American McGee’s skumle og blodige gjenfortelling av denne. Det er en slik overhaling vi gjerne skulle sett med Harry Potter… en vakker dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer