Hauppauge WinTV-PVR-350

Vil du gjerne ta opp og spille av TV-sendinger samtidig som du bruker PCen til andre ting? Hauppauge har laget et TV-kort med enkoding og dekoding i egen prosessor, slik at PCen nesten ikke blir belastet. Men det er likevel noen små haker ved denne løsningen.

Hauppauge WinTV-PVR-350
Publisert
Sist oppdatert

Hauppauge WinTV-PVR-350 er mye mer enn et vanlig TV-kort. De tre bokstavene i navnet er en forkortelse for Personal Video Recorder. Dette innebærer at kortet er laget for å ta opp og spille av TV/video, med egen maskinvare ombord som tar seg av den tyngste delen av denne jobben.

Det som er litt pussig er at for at dette skal fungere optimalt, må du koble til en ekstern TV - eller videomonitor.

Installasjon

Installasjonen gikk helt smertefritt både når det gjaldt å montere kortet i PCen og installasjon av programvaren.

Braketten har antenneinnganger både for radio og TV, S-Video inn og minijack for mottakeren til fjernkontrollen. Det er også en multikontakt for utgang til ekstern TV, og det følger med en overgangsledning både til S-Video, koaks, og lyd på phonokontakter, og en alternativ overgangsledning med SCART-kontakt.

Hauppauge WinTV-PVR-350


Det er ingen kontakt for lyd ut, som må kobles til inngangen på lydkortet. Lyden patches internt i PCen fra datastrømmen fra decoderen, og dukker opp på valgfri spak i den interne mikseren i Windows.

Som på det andre Hauppauge-kortet vi har testet - WinTV - ble det installert 2 styreprogrammer. Men her kan du gjøre praktisk talt alle innstillinger direkte inne fra programmet, uten alle småprogrammene som fulgte med WinTV.

Det som fremdeles ligger i et separat program, er tidsstyring av opptak.
I tillegg følger det med en Special Edition av Ulead Movie Factory, for redigering, oppsett og brenning av VCD, SVCD eller DVD.

I bruk

Kanalsøkingen var like kjapp som på WinTV, men navnene på kanalene måtte vi også her taste inn manuelt.

Bildekvaliteten var også like topp, på de kanalene som sender med god kvalitet. Det er det ikke alle som gjør.

Men i motsetning til WinTV, er det på PVR-350 en 3-sekunders pause når du skifter kanal.

Det var vi skuffet over.

Lyden var alt for kraftig også på dette Hauppauge-kortet, det overstyrte inngangen på lydkortet internt i PCen. Men løsningen var ganske enkel, i et brukerforum for Hauppauge-kort fant vi oppskriften på en liten endring i Windows Registry som ordnet nivåproblemet:

Du må inn i Registry, finne [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Hauppauge\hcwtvdlg\audiocontrols]

Så setter du "Scart1_Volume" verdien til hex 0x70 (desimal 112) eller lavere. Eksperimentér til du finner en verdi som passer. OBS! Du må ta omstart av PCen etter å ha endret i Registry.

Vi har fått tips om at dette ikke fungerer med de nyeste driverne. Da er det et annet sted i Registry du må endre parametre:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Globespan\Parameters\ivac15\Driver]

"HcwAudioScart1Volume"=dword:00007301 (De to siste tallene skal ikke endres, bare de to første: 7301 betyr volum 73 hex = +0dB. (Andre verdier: 7f01 = +12dB, 7301 = +0dB, 6f01 = -4dB)

Flere tips om bruk og innstillinger finner du her

Hauppauge WinTV-PVR-350


Vi koblet til en liten PixelView LCD-TV som ekstern monitor, det fungerte helt utmerket med det samme.

Resursbruk

Når vi så på TV, tok opp et program eller spilte av et opptak, brukte vi mellom 35 og 20% CPU i følge Windows Task Manager, når vi hadde bilde på PC-skjermen. Vår PC har en Athlon XP 2500+ med 512 MB RAM på et nForce2 hovedkort.

Når vi slo av visningen på PC-skjermen, og bare så på TV’en som var koblet til direkte fra utgangen på PVR-350, sank CPU-forbruket dramatisk. Det lå og vaket mellom 0 og 2%, uansett om vi bare så på TV, tok opp MPEG-fil til disk eller spilte av et opptak fra disk.

Vi kunne også kjøre krevende musikkprogrammer med virtuelle instrumenter, som er svært følsomme for andre aktiviteter på PCen, uten antydning til problemer. ’

Slo vi på visning på PC-skjermen ble det straks problemer med tilfeldige avbrudd i lyden i musikkprogrammet.

Dermed kan du faktisk bruke PCen til omtrent hva som helst, selv om krevende oppgaver kjører i bakgrunnen.

Men det forutsetter altså at du har koblet til en ekstern TV eller skjerm med videoinngang.

Rett på DVD

Vi tok opp en times konsert på harddisken som ble en fil på 3 651 846 KB.
Vi staret opp Ulead Movie Factory SE, som viste seg å være nærmest selvforklarende enkelt, med hvert ledd i prosessen presentert trinn for trinn. Der satte vi kapittelmerker når hver låt begynte, så var det bare å brenne rett på DVD. Ingen langdryg konvertering, bare litt husholdning, så startet brenningen.

Kvaliteten var upåklagelig, både på DVD-spiller/TV'en i stua og på PCene.

Konklusjon

Trenger du en løsning for opptak av TV og video som kan kjøre i bakgrunnen mens du bruker PCen til andre ting, da er dette kortet helt utmerket, både når det gjelder resursbruk og kvalitet på resultatet.

Men det krever som sagt at du kobler til en ekstern TV-skjerm.

Prisen er 1 980 kroner inkl mva.

Kortet ble utlånt av MPX.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer