Hauppauge WinTV

Hauppauge WinTV har et merkelig navn, men bilde og funksjonalitet er utmerket. Vi har noen innvendinger, men på flere områder er dette det sterkeste kortet hittil i testen.

Hauppauge WinTV
Publisert
Sist oppdatert

Hauppauge, et merkelig navn som vi inntil nylig ikke hadde hørt noen uttale på en troverdig måte, (nå vet vi at det uttales "Hop-hog", med amerikansk sleng) var svært tidlig ute med TV-kort på PC. De har også hatt et svært godt rykte, formidlet av mange fornøyde brukere i diverse fora. Vi var derfor fulle av forhåpninger til å teste et av produktene.

Hauppauge har svært mange forskjellige varianter, i mange prisklasse. I første omgang har vi testet en løsning midt i sjiktet, som støtter stereo lyd og i tillegg har FM-radio. Det finnes også rimeligere og dyrere løsninger, som vi kommer tilbake til.

Installasjon

Pakken inneholder PCI-kort med tilkoblinger for antenner, og inn og utganger for lyd. Dessuten er det en S-Video inngang. Det er også en fjernkontroll, mottakeren til denne kobles til en kontakt på panelet til PCI-kortet. Programvaren leveres på en CD.

Både kortet og programvaren oppførte seg helt eksemplarisk under installasjonen, uten dikkedarier av noe slag. Spesielt ble vi imponert over kanalsøkingen, som brukte beskjedne 35 sekunder på å finne alle fornuftige kanalene på vår UPC-kabel. De kodete kanalene ble glatt hoppet over, men ingen kanalnavn ble registrert. Disse er det likevel svært enkelt å legge inn selv.

Manøvrering

Av en eller annen grunn er det to programmer som kan brukes til å styre kortet og se TV. Den ene WinTV2000 er mer grafisk og elegant, mens WinTV32 opererer med gammeldagse Windows-elementer i rammer og knapper. Fjernkontrollen fungerer på begge.

Innstillinger gjøres i menyer som aktiveres med forskjellige knapper i styreprogrammet.

Hauppauge WinTV
Hauppauge WinTV


I tillegg er det noen små kontrollprogrammer, ett hvor du kan velge skjerm-modus, og et annet som styrer lydkilder, fargeinnstillinger osv.

Litt forvirrende, det hadde vært helt greit om alt lå i en meny i styreprogrammet. Dessuten hadde det vært nok med ett styreprogram...

Det vi likte svært godt var direkte valg av kanaler, med høyreklikk på gjeldende kanak dukker listen over kanaler opp, og det er bare å velge.

For tidsstyring av opptak er det et enkelt program hvor du velger kanal og tidspunkt for start og stopp. Her kan du ta opp i MPEG-1 format, og kan velge 2 Mbit eller VCD-kompatibelt format.

Kvalitet

Det som gjorde at dette kortet virkelig skilte seg ut fra de andre kortene vi har testet, var responsen i manøvreringen. Ny kanal kommer umiddelbart opp, som på et gammeldags analogt TV-apparat. Bildene er strøkne, teksten sylskarp, hvis sendingene er av god kvalitet vel å merke. Det som serveres i kanalene varierer svært også i bildekvalitet, men de store kanalene er som regel svært bra.

Hauppauge WinTV


Styreprogrammet har både knapper og liste over fangst av skjermbilder.

Hauppauge WinTV


Når du høyreklikker i bildet, fjernes alt annet enn selve bildet, menyer, knapper osv. tar ikke lenger opp plass. Smart.

Hauppauge WinTV


Det enkle styreprogrammet har langt færre valgmuligheter enn den andre varianten

Innvendinger

Det vi ikke likte var først og fremst relatert til lyden. For det første kommer det et tydelig klikk-klikk når man skifter kanal. Stereobredden var heller ikke i toppklasse. Dessuten var nivået ut av kortet svært kraftig, slik at det lett overstyrer inngangen på lydkortet. Når vi satte inngangsnivået bare et par hakk (6%) over null fungerte det bra til TV-titting, og uten bakgrunnsstøy.

Men lyden på opptak var svært vanskelig å få til, siden programmet tukler til nivåinnstillingene i det man går i opptak. I noen tilfeller fikk vi ikke opptak uten at lyden var forvrengt.

Det er ikke mulig å regulere ut-nivået fra kortet, alle styreprogrammene kontrollerer bare inngangen (Linje inn) på lydkortet, ikke selve utgangsnivået fra TV-kortet.

Men løsningen var ganske enkel, i et brukerforum for Hauppauge-kort fant vi oppskriften på en liten endring i Windows Registry som ordnet nivåproblemet.

Opptaksmulighetene er også mer begrenset når det gjelder formater enn hos andre TV-kort. Kvaliteten var helt kurant, men det hadde vært praktisk med muligheten til å ta opp direkte til MPEG2 for brenning til DVD.

Dette har imidlertid Hauppauge et annet, helt nytt produkt som tar seg av, som vi har testet i denne artikkelen.

Pris og levering

Kortet koster 995 kroner inkl mva, vårt testkort ble utlånt av MPX.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer