HD-video rett i nettleseren

Flash-video i HD-kvalitet? Joda, det er mulig allerede nå.

Publisert
Sist oppdatert

De av oss som har vært med en stund husker sikkert RealPlayer og de første spede forsøkene på streaming video over nettet for rundt 10 år siden. Den gang var det 56 Kb modem over analoge telefonlinjer som var retningsgivende, og kvaliteten var rett og slett elendig.

Nettmagasinet iMarkedet var nærmest som pionerer å regne, da de gikk på lufta med sitt web-tv med levende børskommentarer så tidlig som i 2000. Programlederen fikk klare instrukser om å sitte mest mulig rolig for å bevare et skarpest mulig bilde. I praksis var det nærmest bare munn og øyelokk som vitnet om at dette faktisk var levende bilder.

Seermengden var begrenset, men det var også linjekapasiteten. Sendingene opptok faktisk så stor båndbredde at vi i DinSide, som den gang delte internettlinjer med iMarkedet, opplevde kraftig redusert hastighet mens sendingene pågikk.

Flash i vinden

Siden har linjekapasiteten økt jevnt og trutt for de fleste av oss, og video har fått en mer og mer sentral rolle på nettet. RealPlayer har i stor grad måttet vike for andre formater, som Windows Media Video, Apple Quicktime og ikke minst Adobe Flash. Sistnevnte foretrekkes av stadig flere, ikke minst på grunn YouTube, og sin sømløse integrasjon i nær sagt alt som kan krype og gå av nettlesere og operativsystemer.

Nylig dukket Flash opp i en ny versjon 9.00.115.0, med støtte for HD-video. I praksis betyr det at du, ved hjelp av å installere en Flash-plugin på halvannen megabyte, kan se høyoppløselige levende bilder i nettleseren i svært god kvalitet. Hvis PCen din og linja di er raske nok, naturligvis.

Krever pudding

Hvis du for eksempel skal se HD-video i 1920x1080 pikslers oppløsning (Full HD), bør PCen din helst ha en dobbelkjerneprosessor og - hold deg fast - helst bortimot 10 Mbit internetthastighet for å unngå hakking. Har du Mac kreves det enda mer kraft enn med Windows og Linux.

Nøyer du deg med 1280 x 720 piksler (720P) får du fortsatt svært skarpe bilder, og klarer deg med 6-7 Mbit og en litt enklere utstyrt PC. Selv Standard Definition 852 x 480 byr på en bildekvalitet som ikke står tilbake for DVD. Og da kan 3-4 Mbit og en tilårskommen PC være tilstrekkelig.

Fremtiden?

Selv om disse hastighetene i øyeblikket er i overkant for folk flest, er det garantert et forbigående problem. Uansett demonstrerer Adobe her hvordan fremtiden kan bli for levering av høyoppløselig materiale i svært god kvalitet over nettet, og mange spår at denne distribusjonsformen representerer fremtiden, ikke plateløsninger som HD DVD og Blu-ray.

Hvis du disponerer utstyr og linjer som kreves for å se Flash-HD, anbefaler vi deg å ta en tur til Adobes HD-gallery, der du blant annet kan streame trailere fra kjente kinosuksesser gratis.

God fornøyelse!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer