HD videokamera med Blu-ray

Hitachi har forsøkt seg på videokameraer med både DVD og harddisk tidligere. Er dette mer vellykket?

Publisert
Sist oppdatert

Hva som er det idéelle opptaksmedium er det ikke noe entydig svar på, derfor satser de forskjellige produsentene på flere hester. Canon og Panasonic er overbevist om at det er flashminne som er tingen og satser på dette i form av SDHC-kort i sine nyeste AVCHD videokameraer. Sony har valgt å satse mest på harddisk, mens Hitachi DZ-BD7HE tilbyr en kombinasjon av harddisk og Blu-ray/DVD i samme kamera, med støtte for SD i tillegg, men bare for stillbilder.

Kameraet tar opp i full HD på 1920x1080 på innebygd 30 GB harddisk eller 8 cm Blu-ray (7,5 GB/60 min pr stk). Det kan også ta opp i DVD-format på vanlige DVD-R/RAM. Det har 2,7-tommer skjerm, 10x zoom og 1/2,7 tommers bildesensor. Stillbildene tas med 4,3 MP oppløsning.

HD videokamera med Blu-ray


Det har HDMI ut på normal kontakt og kan dessuten sende video og lyd på analoge utganger i SD-kvalitet.

Kommunikasjon med PC skjer med USB.

Selv om optisk lagring i videokameraer bruker den kompakte 8 cm utgaven av platene, blir kameraet uunngåelig mer klumpete og større, mekanismen krever jo plass. Den bygger ikke like mye i bredden som tape, men brer seg godt utover. Hitachi sitt kamera er derfor et par centimeter høyere og lengre enn Sony sine AVCHD-kameraer, som igjen er litt større enn de flashbaserte kameraene fra Panasonic og Canon.

HD videokamera med Blu-ray


Likevel er kameraet helt greit å håndtere for en normal hånd. En liten hånd vil ha litt problemer med å rekke rundt lokket over Blu-ray drevet. Kameraet er uansett såpass lite og lett at det er akkurat like vanskelig å holde stødig på frihånd som andre små videokameraer.

Hva er lurt med Blu-ray plater?

Vi lurer på hva som er poenget med å ha to forskjellige lagringsenheter i samme kamera. Små Blu-ray plater kan ikke spilles i spillere av slot-in typen, og i dag er det PS3 som er den mest utbredte spilleren. Og den har slot-in... Blu-ray spillere er generelt ikke så voldsomt utbredt, foreløpig.

SD HC minnekort med større kapasitet enn 8 cm Blu-ray er i salg og koster stadig mindre. De krever dessuten ingen spesiell eller dyr spiller for å leses, de fleste nyere PCer har innebygde kortlesere.

En skrivbar Blu-ray 8cm plate på 7,5 GB koster i dag 160 kroner, mens den overskrivbar varianten koster ca 230 kroner. Et 8 GB SDHC minnekort koster omtrent dobbelt så mye, ca 460 er prisen i skrivende stund. Prisforskjellen i kroner taler ikke til fordel for et roterende medium, som er langt mer ømtålig. Det samme gjelder forsåvidt også mekanismen, selv om den nok er langt mer robust enn selve platen.

AVCHD-kameraer med harddisker har mer enn nok plass for den typiske glade amatørbruker, til både en og to ferier. Her trenger man ikke å tenke mer på hva lagringsmediet koster etter at man har kjøpt kamera.

I bruk

Kameraet er lett å ta i bruk for en hver som tidligere har brukt et videokamera. Det starter opp på få sekunder og er klart til bruk på et øyeblikk. Setter du inn en ny overskrivbar Blu-ray plate tar det noen minutter å formatere den, men det er det eneste som tar litt tid.

HD videokamera med Blu-ray


Når du slår på kameraet velger du om du skal ta opp på den interne harddisken eller på Blu-ray eller DVD

Betjeningen er det ikke noe å si på, det sitter tre knapper og en liten joystick på displayet, pluss knappene på selve huset. Her finner vi også en innebygd guide som tar for seg noen problemstillinger hvis man ikke har orket å lese manualen.

HD videokamera med Blu-ray


Displayet er lyssterkt og klart og det er i tillegg en tradisjonell søker som er praktisk og noen ganger nødvendig i sterkt sollys.

Zooming skjer mykt og ikke for raskt, det ser vi på som en fordel.

Bildestabiliseringen er ikke imponerende, men det er ikke noe enestående for dette kameraet. Skal du zoome noe særlig melder behovet for stativ eller annen støtte seg ganske raskt.

Bildekvaliteten utendørs og innendørs i dagslys er god, både på en stor full-HD TV og på 24-tommers PC-skjerm kommer det fram skarpe og flotte bilder. På vanskelige kontraster som mørke grener mot grå himmel var det likevel tydelig kromatisk feilbryting.

HD videokamera med Blu-ray


Innendørs i dårlig belysning sliter kameraet både med eksponering og hvitbalansen og resultat blir ikke veldig imponerende verken i farger eller skarphet.

Sammenlignet med de andre HD-kameraene vi har brukt fra Sony og Panasonic, vil vi si at bildelvaliteten ellers står seg godt.

HD videokamera med Blu-ray


Hva med redigering?

Det finnes muligheter for noe redigering i kameraet, men dette er ikke noe man trives med, det blir for smått og knotete.

Vi koblet kameraet til PCen med USB, og aktiv disk på kameraet - harddisk eller Blu-ray - dukket opp på PCen. Derfra er det bare å dra filene over til PCen for videre redigering.

Filene er i *.m2s format, som tilsynelatende er en variant av mpeg2, men "det er utenpå". De lar seg ikke spille av uten videre siden det brukes AVC/H-246 kodek.

Men både Pinnacle Studio 11 og Sony Vegas Movie Studio Platinum tok i mot filene uten å protestere, og redigering var helt uproblematisk.

Konklusjon

Hitachi DZ-BD7HE er enkelt i bruk, leverer stort sett utmerkede opptak og etterarbeide er enkelt med riktig programvare.

Men vi har litt problemer med å skjønne hva som er vitsen med små Blu-ray plater som opptaksmedium. Kameraet kan jo ta opp på små DVD-plater også, men det er liksom en helt annen verden hvor kameraets egenskaper ikke kommer til sin rett.

Prisen ligger på rett over 10 000 kroner.

Du kan lese mer om kameraet hos Hitachi

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer