HD(?) webcam fra Microsoft

Det er ikke alltid man bør ta det som skrevet står helt bokstavelig

Publisert
Sist oppdatert

Når du skal velge webkamera, enten fordi du ikke har det fra før eller fordi du er ute etter noe bedre, så er det naturlig å lese på esken for å finne ut hva produktet presterer. Noen leser spesifikasjoner, andre greier seg med overskriftene og det er ikke alltid like lurt.

Sannheten skrives som regel med liten skrift, det gjelder dessverre på de fleste områder.

Microsoft har nettopp kommet med nye webkameraer, og et av dem dukket opp på vårt testlab. Forsiden av pakken skiltet med LifeCam NX-3000 Notebook Mobility | High Definition og dette virket jo spennende.

At det var et LifeCam NX-3000 i pakken var det ikke tvil om, at kameraet var beregnet på bærbare og svært mobilt var det heller ingen grunn til å tvile på. Da var det bare ett punkt igjen - High Definition. Siden alt det andre stemte er det nærliggende å ta det for god fisk, og la vær å lese det som står med liten skrift på siden av pakken. Der står det at maks. video oppløsninger er VGA 640x480 og at stillfoto kan tas i High Definition med 1,3 Mpixler i 1280x960 oppløsning (interpolert).

Med andre ord er det ikke snakk om det vi kaller High Definition, forkortet til HD, som faktisk er en standard med enten 720 eller 1080 linjer i høyden og 1280 eller 1920 punkter i bredden.

Her brukes "High Definition" som et generelt uttrykk, og man må lese det med liten skrift go å få med seg at produktet er ikke i stand til å levere noe som minner om det vi kaller HD. Juks & fanteri eller kreativ produktinnpakning?

På testbenken

Vi har nylig testet et webkamera fra Logitech, som faktisk byr på høy oppløsning og andre gode kvaliteter, derfor ville vi gjerne se forskjellen i praksis.

Den var tydelig.

Microsofts kamera har færre detaljer og dårligere fargedynamikk. Dette ser vi tydelig på stillbildet.

HD(?) webcam fra Microsoft


Det blir enda tydeligere på video, hvor programvaren til Microsoft dessuten hakket voldsomt når det ble for mye bevegelse i bildet. Når vi snurret stolen raskt skjedde det hver eneste gang.

Film (wmv 1 270 kB)


Kameraet ellers er lilte og hendig, og sitter godt på toppen av skjermen på de aller fleste bærbare. På andre typer skjermer er klemmen for trang, og du må enten finne på noe annet å feste kameraet på. Eller velge et annet kamera som har en mer fleksibel festemekanisme.

HD(?) webcam fra Microsoft


Det følger også med et polstret lite etui til kameraet.

Konklusjon

Det er ikke bare selve kameraet som setter begrensninger og avgjør kvaliteten på det endelige resultatet. Her spiller PCen og Internettilkoblingen inn, og ikke minst belysningen i rommet.

Men skal du først kjøpe deg et webkamera bør du i alle fall sjekke godt etter hva det faktisk er i stand til å prestere, og ikke la deg besnære av skrytet med stor skrift.

LifeCam NX-3000 koster rundt 400 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer