HDR - kitch eller kunst?

Fotografiet har nesten ikke forandret seg på over 150 år. Så da er det kanskje på tide med litt mer dynamikk i bildet.

Publisert
Sist oppdatert
Nå som digitale speilreflekskameraer er blitt så billige er dette kanskje det som får meg over på den heldigitale sti...


Har du lagt merke til at noen scener bare er umulige å ta bilde av? Ta for eksempel (bær over med meg) det klassiske motivet elg i solnedgang. Måler du lyset på elgen vil denne bli riktig eksponert, mens solen og himmelen bak blir utvasket (overeksponert). Eksponerer du derimot solen riktig vil elgen bli for mørk - ja trolig vil den kun tre frem som en sort silhuett mot himmelen.

For det menneskelige øye vil derimot scenen utspille seg annerledes. I forhold til tradisjonell film og vanlige digitale bildesensorer er synet langt mer dynamisk, og for oss vil både elgen og solnedgangen stå frem med flere detaljer og farger.

Ikke det at det på noen som helst måte er noe galt med silhuetter - de gjør seg gjerne svært godt på bilder - men hva om vi ønsker å få frem alle detaljene i en gitt scene? Vel, det finnes teknikker for å få til det også.

HDR

Half Life 2 (fra Episode One) er et av spillene som benytter seg av HDR lighting.
Half Life 2 (fra Episode One) er et av spillene som benytter seg av HDR lighting. Vis mer


HDR - High Dynamic Range - har sine røtter i dataspillindustrien. I likhet med bildesensorer og film har monitorer en begrenset dynamikk hva lysstyrke og fargegjengivelse angår, og HDR var et skritt for å lage mer realistisk grafikk, i kort gjøre de lyse områdene lysere og de mørke mørkere - uten at dette skulle gå ut over detaljgjengivelsen.

HDR er altså på ingen måte noe nytt, men for de fleste amatørfotografer har dette vært et stykke unna. Nå er dog egnet utstyr - i hovedsak et fotoapparat med manuell justering av lukkertid eller bracketing - langt mer utbredt og akseptabelt priset.

I tillegg har både metodikk og egnede verktøy (programvare) utviklet seg, og tilsammen betyr dette at langt flere nå har det som skal til for å prøve seg på HDR-bilder.

Flere eksponeringer

Siden vanlige bilder ikke kan holde mer enn et nokså kort dynamisk spenn betyr det at vi i scener med stor forskjell mellom høylys og skygge må bruke flere bilder - eksponert med forskjellig lukkertid - for at ikke detaljene i bildet skal bli borte i enten de lyse eller mørke partiene. Noen kameraer har riktig nok en funksjon som sørger for at undereksponerte detaljer lysnes uten at høylys brennes ut, men det er en digital prosess som sjelden kan kompensere for flere eksponeringer.

Det er vanlig å bruke minst tre bilder, men gjerne flere enn det for å få et best mulig resultat. Disse bildene må deretter settes sammen, og justeres for å få frem både de lyse og mørke partiene, en prosess som kalles "tone-mapping". Dette kombineres gjerne med en rekke andre grep i digital bildebehandling for å skape et HDR-bilde.

HDR - kitch eller kunst?Et eksempel vi her har hentet fra Wikipedia viser hvordan bruk av flere bilder fungerer. Ved å ta flere med forskjellig lukkertid blir alle delene av motivet eksponert "riktig" på minst ett av bildene.

HDR - kitch eller kunst?Satt sammen og etterbehandlet vil de seks bildene gi dette resultatet.

Siden det er flere bilder som tas vil motiver med mye bevegelse i seg ofte skape problemer. Du vil derfor legge merke til at de fleste HDR-bilder er av stillestående motiver som natur og arkitektur. Bruk av stativ er også nesten en selvfølge ved slik fotografering.

Noen kameraer har også "auto-bracketing", som i samme "tagning" gir deg deg flere bilder med forskjellig eksponering. Dette gjør selvfølglig prosessen langt enklere.

En annen mulighet er å bruke RAW-formatet, som registrerer et større lysspekter enn normale bildeformater. Ett enkelt RAW-bilde kan ofte holde nok informasjon til å lage gode HDR-bilder.

Vi skal ikke gå nærmere inn på den nøyaktige fremgangsmåten for å lage HDR-bilder i denne artikkelen, for prosessen kan være komplisert og tidkrevende, alt ettersom hva du har av utstyr, verktøy og erfaring. Men du finner lenker til noen andre nettsteder der du kan få mer informasjon om emnet mot slutten av artikkelen, sammen med noen av de mest aktuelle/populære verktøyene.

Den ultimate skrivebordsbakgrunnen?

Bildet er tatt av Flickr-bruker "andresq2008".
Bildet er tatt av Flickr-bruker "andresq2008". Vis mer


Hvorvidt HDR-bilder sammensatt av forskjellig eksponerte bilder virkelig kan kalles et fotografi eller heller bør beskrives som "montasje", er ikke en diskusjon vi skal gå inn på her. Men på tross av at undertegnede er en purist som fremdeles sverger til manuell fokus, fast brennvidde og Velvia diasfilm, synes jeg på ingen måte at HDR er en uting - tvert imot. Nå som digitale speilreflekskameraer er blitt så billige er dette kanskje det som får meg over på den heldigitale sti...

Det er dessuten vanskelig å komme bort i fra at mange av disse bildene egner seg utmerket som bakgrunn på skrivebordet, og det er også kanskje derfor folk nå virkelig begynner å få øynene opp for HDR-bilder.

Vi foreslår at du stikker innom InterfaceLIFT og HDRwalls og ser litt på hva du kan pynte skrivebordet (eller iPoden) din med.

Flickr har selvfølgelig også sin egen HDR-gruppe.

Verktøy og guider

Adobe Photoshop
Photoshop betegnes av mange som det ultimate bildebehandlingsverktøyet, men det koster mye penger! Likevel, i Photoshop CS2 la Adobe til verktøyet "Merge to HDR", og har du tilgang på dette verktøyet kan du sjekke ut norske instruksjoner på Fotopia, ellers vil et enkelt nettsøk finne flere andre for deg.

Photomatix
Mange bruker dette verktøyet, som er tilgjengelig for Windows og MacOS X. Finnes i en Pro (koster penger) og Basic (gratis) versjon. Photomatix kan også kjøpes som en plugin til Photoshop.

Qtpfsgui
Nei, det er ingen skrivefeil. Qtpfsgui er et enkelt "tone-mapping"-verktøy for å sette sammen bilder med forskjellig eksponering. Qtpfsgui-brukere har forresten også sin egen Flickr-gruppe, og verktøyet er tilgjengelig for Linux, MacOS X og Windows.

easyHDR
Dette programmet er et noe billigere alternativ til Photomatix, og finnes som dette også i en full- og BASIC versjon. Diskusjoner rundt programmet finner du blant annet på Flickr.

Les mer...
Deg som virkelig ønsker et dypdykk i HDR bør ta turen innom Royce Howlands HDR Landscape Photography Tutorial som foruten å grundig forklare HDR i tekst og bilder viser hvordan arbeidet kan gjøres i Photoshop CS2 og Photomatix. Kan også lastes ned som PDF.

For en kortere guide kan du sjekke ut Stuck In Customs HDR-guide, som også har mange inspirerende og flotte bilder.

Vi er dessuten nokså sikre på at noen av våre lesere vil komme med tips til aspirerende HDR-fotografer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer