HDTV i bakkenettet? Ikke hold pusten

Konkurransen om TV-seerne er sterkere enn noen sinne. Men satsningen er ganske forskjellig fra tilbyderne, særlig når det gjelder HD.

Publisert
Sist oppdatert
RiksTV har - satt på spissen - som forretningsplan å selge utstyr og tilgang til noe som målgruppen egentlig ikke er så veldig interessert i, men likevel må ha.


Elektronikkbransjen har nettopp lagt fram sine statistikker, som viser vekst på de aller fleste områder. Vi er glade i apparater, både hvite, brune og i diverse nyanser eller avvik fra beige (PC-utstyr), og kjøper stadig flere.

Det er likevel et par endringer som er påtagelige. En ting er at salget av MP3-spillere synker kraftig mens musikkmobiler i stor grad tar over. Relativt liten kapasitet er tydeligvis ikke noe problem for de brede lag, siden det bare er 25% av MP3-spillerne som har harddisk, resten er flashminne.

Hvis dette er trenden blant brukerne er det ikke rart at telefonene overtar mer og mer.

HDTV i bakkenettet? Ikke hold pusten


Vil vi egentlig ha kvalitet og mangfold?

Det påstås at statistikk kan brukes/misbrukes til å bevise hva som helst, at det finnes løgn, forbannet løgn og statistikk. Uansett, vi legger merke til at salget av produkter hvor det legges spesielt vekt på kvalitet ikke på noen måte topper salgsstatistikkene. Lydprodukter som består av (dyre) separate enheter ligger nesten helt utenfor statistikken.

Det som selger er rimelige mini-anlegg til musikk (47%) og tilsvarende rimelige pakker til surround sammen med flat-TVen (51% av totalen). Salget av flatTVer er høyere enn selv det de mest optimistiske i bransjen våget å håpe på - 650 000 apparater til en verdi av 6411 millioner. Man regner med at dette omsetningsnivået vil holde seg enda noen få år, til hele apparatparken er skiftet ut i hus og hytter over hele landet.

Men så har vi det store spørsmålet? Hva vil folk se og høre på? Og hva vil de betale for?

Canal Digital satser på HD

Canal Digital er ambisiøse og mener at de har det beste HD-tilbudet i Europa. Det dreier seg om sport - først og fremst foppa med 120 Premier League-kamper. Så er det 150 filmtitler på Canal+ Film HD og 24t film på Silver HD, doku og natur på Discovery HD og NG HD, Reise, mote, underholdning og musikk på VOOM HD, History Channel HD og enda mer foppa: EM 2008 sendes live i HD.

Canal Digitals adm. dir. Svein Erik Davidsen holder opp et eks av den nye opptakeren med HD-støtte
Canal Digitals adm. dir. Svein Erik Davidsen holder opp et eks av den nye opptakeren med HD-støtte Vis mer


Canal Digital kommer nå også med en PVR som tar opp HD. Den lanseres i mars, er utstyrt med 2 tunere, har automatisk opptak (du kan når som helst stoppe/spole tilbake), 250 GB harddisk, støtter både MPEG4 og MPEG2 og har en fjernkontroll fra Ruwido.

HD og RiksTV? Nja...

RiksTV har - satt på spissen - som forretningsplan å selge utstyr og tilgang til noe som målgruppen egentlig ikke er så veldig interessert i, men likevel må ha. Det dreier seg om tilgang først og fremst til nrk, dernest andre norske kanaler og til slutt et utvalg av de aller mest populære utenlandske kanalene.

RiksTV satser ikke på de som er interessert i et stort utbud av kanaler, aller helst i HD og er villige til å betale ekstra for dette.

Derfor er HD ikke noe som står på agendaen hos RiksTV i første omgang, man ser det an. Det samme gjelder de kanalene som brukerne er mest interessert i, NRK satser heller ikke bredt på HD-sendinger før i løpet av 5-10 år.

Likevel går salget av abonnementer og bokser til RiksTV som varmt speltbrød. De har i skrivende stund passert 110 000 abonnementer, og det viser seg at når det nærmer seg slukking av analognettet i et område så går salget opp.

Så selv om det digitale bakkenettet ut fra dagens teknologi bare tilbyr 5% av kapasiteten til et kabelanlegg, så vil nok markedsandelen ende opp et godt stykke opp i de tosifrede.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer