Heksadesimale tall

Hvis du skal skrive et binært tall, med mange nuller og enere, vil det ta stor plass på skjermen eller papiret. Sifferposisjonene kan ikke grupperes på en enkel måte, slik som vi grupperer desimale tall, derfor blir det fryktelig vanskelig å lese.

Publisert

Derfor benytter vi heksadesimale tall, eller 16-tallsystemet. 16-tallsystemet har 16 symboler, som består av både tall og bokstaver. Disse er 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, A, B, C, D, E og F hvor 0 til 9 tilsvarer 0 til 9 og A til F tilsvarer 10 til 15. Heksadesimale tall vises ofte med et #-tegn foran, og det vil vi også bruke videre utover i disse artiklene.

Lett å regne om til binært

Fordelen med heksadesimale tall i en digital verden er den enkle koblingen til binære tall. Fire bit tilsvarer ett heksadesimalt siffer. Åtte bit eller en byte tilsvarer to siffer. Tallet #FF blir da 255 eller %11111111 (28-1 = 162-1= #FF) og #FFFF blir 65.535 eller %1111111111111111 (216-1 = 164-1= #FFFF).

Det er rett og slett mye lettere for programmerere å forholde seg til heksadesimale tall enn lange rekker med 1 og 0.

Du kan se alle tall fra 0 til 255 i en egen tabell. Tabellen viser ASCII med ANSI-utvidelser, desimaltall, binærtall og heksadesimale tall. Legg merke til at hver bolk med 16 tall, har felles heksadesimalt førstesiffer (det største sifferet av de to). Det samme gjelder de fire første binære sifrene (de fire viktigste eller største bitene).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer