Her er den norske roboten AV1

Helnorsk oppfinnelse hjelper syke barn til å delta på skolen

Kan følge undervisningen og være sosial fra sykesengen via roboten AV1.

FØLGER MED FRA BORDET: AV1 er utviklet og produsert i Norge. Bak roboten står osloselskapet No Isolation. Foto: Produsenten
FØLGER MED FRA BORDET: AV1 er utviklet og produsert i Norge. Bak roboten står osloselskapet No Isolation. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert

Til enhver tid er opptil 6.000 skolebarn mellom 5 og 19 år så syke at de har et fravær på tre måneder eller mer i løpet av skoleåret, ifølge magasinet Utdanning. Hittil har det kanskje vært mest fokus på at disse går glipp av mye av undervisningen, men de sosiale aspektene ved fraværet kan være vel så alvorlige.

Fjernstyrt stedfortreder

Karen Dolva er gründer og initiativtaker til robotprosjektet. Foto: No Isolation
Karen Dolva er gründer og initiativtaker til robotprosjektet. Foto: No Isolation Vis mer
Roboten er enkel å plassere og transportere. Den skal også tåle et fall i gulvet fra pult-høyde. Foto: No Isolation
Roboten er enkel å plassere og transportere. Den skal også tåle et fall i gulvet fra pult-høyde. Foto: No Isolation Vis mer
All produksjon av robotene foregår i Oslo. Foto: No Isolation
All produksjon av robotene foregår i Oslo. Foto: No Isolation Vis mer

- Skolen er den viktigste sosiale arenaen for barna, og vi ønsket å hjelpe langtidssyke barn ut av den sosiale isolasjonen mange av dem opplever, forteller gründer og CEO i osloselskapet No Isolation, Karen Dolva, til Dinside.

- Roboten AV1 ble vår løsning på problemet, fortsetter hun.

Nå tenker du kanskje at det er snakk om en robot-kamerat som barnet kan leke med, men det er helt feil. Intensjonen er derimot at roboten skal være barnets øyne, ører og munn i klasserommet - en stedfortreder som syke barn kan fjernstyre hjemmefra via mobilen eller nettbrettet.

Ideen ble til etter å ha snakket med mange familier med langtidssyke barn.

- Uavhengig av diagnose ville alle tilbake på skolen. Så vi måtte finne på noe som lot dem gjøre nettopp det, forteller Dolva.

Benyttet 3D-printer

I fjor sommer satte hun seg ned sammen med en gruppe ingeniører, selskapet No Isolation ble stiftet, og snart var de første skissene til AV1 klare. I prosessen med å utvikle og produsere roboten, fikk selskapet drahjelp fra en rekke private investorer, og samarbeidet blant annet med Sunnaas og Universitetet i Oslo for å få landet prosjektet.

I februar var den første prototypen klar, printet ut på selskapets 3D-printer i Oslo.

Slik er roboten

Roboten er 27 centimeter høy og veier 1 kilo. Tanken er at den plasseres på elevens pult. Den er utstyrt med 13 megapiksels kamera og batteri som skal vare i én skoledag (inntil 8 timer). Videre har den en mikrofon som fanger opp lyden i klasserommet, og en høyttaler som barnet kan prate gjennom.

Med pekefingeren mot mobilskjermen har eleven full kontroll på AV1s bevegelser. Hodet kan vippes inntil 40 grader opp/ned, og roboten kan også roteres helt rundt. Et blått lys aktiveres når barnet er for dårlig til å interagere, og når et lys tennes på toppen, vet lærereren at barnet rekker opp hånden.

- All kommunikasjon skjer via 4G-mobilnettet, og siden roboten drives med batterier, kan den også være med i friminuttene, forteller Dolva.

Klar for markedet

De siste månedene har en rekke prototyper blitt brukt i norske skoler, feil har blitt luket ut, og nå er AV1 klar for markedet. Men noen masseproduksjon er det foreløpig ikke snakk om.

- Så langt setter vi sammen alle robotene selv her i Oslo. Vi kan klare 3-4 hver dag, sier Dolva.

- Hvem er typiske kunder?

- Vi retter oss først og fremst mot foreldre til syke barn nå i starten. Å få innpass i det offentlig tar lengre tid, forteller hun.

Ikke gratis

Selskapet har foreløpig landet på flere forskjellige prismodeller. Det mest vanlige vil være månedsleie, tror Dolva. Da koster det 2.990 kroner i måneden å leie roboten, inkludert opplæring/suport, forsikring og datatrafikk via 4G-nettet. Leie for et helt år er satt til 18.000 kroner.

Ønsker man å eie roboten, er prisen 19.000 kroner. Men da må man i tillegg betale 650 kroner i måneden for 4G-abonnementet.

Du finner mer informasjon på noisolation.com.

Les også:
Robotene vil ta over jobbene våre
Slik fungerer robotlageret til Komplett

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer